Matprat

Vilken senap?

2008-05-13 20:07 #0 av: Hera

Vilken senap använder du?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-05-13 20:07 #1 av: Hera

Dijon senap, gärna den med honung i :) Starkt vill jag ha det.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-05-13 20:35 #2 av: Liss

Jag brukar ha stark/söt mellangrov från ICA^^
och ibland Dijon senap i olika maträtter.

Anmäl
2008-05-13 20:37 #3 av: Maria

Det beror lite på vad som ska tillagas/ätas.

Dijonsenap är en favorit i matlagning och så gillar jag "Nisses starka"

/Maria

 

Anmäl
2008-05-13 21:08 #4 av: chapett

Johnnys söt/starka senap

Anmäl
2008-05-13 21:14 #5 av: chinerunner

Finska Atria tilverkade en senap som hette Mestari Wilhelm.

Denna senap var senapsvärldens Bruce Lee.

Den spöade alla andra.

Man fick absolut inte andas in mednas man hade den i munnen.

Då exploderade bihålorna och andningskramp inträdde.

Wasabi släng dig i väggen. 

Men smaken var från himlariket.

Tyvärr är denna senap ej längre i produktion.

Så det är bara att äta nån tråkig senap och gråta till minnet Glad

Anmäl
2008-05-13 21:24 #6 av: Hera

#5 Hur länge sedan är detta? (är finsk medborgare och undrar om det möjligtvis är en senp jag kan ha hunnit smaka)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-05-13 21:35 #7 av: Hoppfull

Gillar inte senap... möjligen lite på korv och så i vinegrett.

Anmäl
2008-05-13 21:38 #8 av: chinerunner

Den fanns 1997 då vet jag att jag köpte den.

Kul bild. 

 

Anmäl
2008-05-14 00:14 #9 av: AnneN

Johnnys söt starka senap eller Västerviks senap

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-14 01:13 #10 av: tezzie

Johnnys hemlagade eller min egen hemgjorda! Dijonsenap i matlagning =)

Anmäl
2008-05-14 01:21 #11 av: Jalking

Jag använder väldigt sällan ketchup. Fick lov att kolla i kylen. Heinz var det visst.

Anmäl
2008-05-14 01:22 #12 av: Jalking

Varierar. Stark ska den helst vara. Just nu i kylen: Slotts skånska senap.

Anmäl
2008-05-14 01:31 #13 av: Zpookey

Antingen Colemans, någon sötstark senap typ västerviks...eller allra helst min mormors hemmarullade senap där hon använder en gammal kanonkula i en lerskål som man gjorde förr...den är grymt stark och grymt god....grovmalda senaper är bäst :)

Anmäl
2008-05-14 02:50 #14 av: Martin

#13 Håller med dig... fast min mormors då (och vanlig mortel, ingen kanonkula). Till saltlånga. Helt oslagbar :o)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-05-14 19:37 #15 av: Mario

använder johnny"s senap

Anmäl
2008-05-16 01:45 #16 av: Kokoskorven

Grey poupon!

Anmäl
2008-05-19 21:32 #17 av: april4

Västerviks senap

Anmäl
2008-05-23 23:56 #18 av: TacoBelle

Johnny's senap!

Anmäl
2008-05-26 16:08 #19 av: Ixatrixa

Kinda Senap såklart;)

 

Anmäl
2008-05-26 19:49 #20 av: [Asta]

Dijonsenap i matlagning. I övrigt gillar jag som många andra här lite sötstark senap. Gör inget om den är grovmald.

Anmäl
2008-10-19 21:43 #21 av: kjersti

Halmstadsenap Stark och grov. Importeras i lämplig mängd till Småland...

Anmäl
2008-10-20 12:40 #22 av: clivia

Jag använder dijonsenap i dressingar och sånt, och vanlig slotts senap i olika skepnader till korv och svensk husman. Till jul vill jag gärna ha en hemgjord senap, både en grovmalen och engelsk senap, Colman´s. Försökte göra egen senap häromåret men den blev alldeles mjölig. Mamma lyckas bättre!

Förresten gjorde jag en gång en fantastisk rätt efter Nigella Lawson-recept: man panerar laxfilébitar med engelskt senapspulver och råsocker och steker så sockret blir karamelliserat. Kanongott!

Anmäl
2008-12-03 19:49 #23 av: dolfen

Jag vill göra egen dijon.

Kan man och i så fall hur?

Har läst att det ska vara inget eller väldigt lite socker och svartsenap. (Är bruna senapsfrön = svartsenap? Bägge är tydligen från Brassica nigra.)

 

Anmäl
2008-12-04 19:05 #24 av: dolfen

Sjunger: Ingen som vet, ingen som vet!?

(Melodi: Vart tog den stygga lilla loppan vägen.)

Flört

 

Anmäl
2008-12-11 00:23 #25 av: AndreasS

Instämmer med #4.

Anmäl
2008-12-11 23:20 #26 av: Martin

dolfen: Har sökt lite men hittar inget recept. Men lite socker, ibland vitt vin och även att den skall göras på frön från svart senap och inte som vår svenska, gula senapsfrön verkar vara tricket.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-12-12 19:01 #27 av: dolfen

Ok, tack! marnyman

Det där med fröna (letade ju efter svarta senapsfrön) fick jag rätsida på iFokus Trädgård. Det är (de bruna) fröna från svartsenap Brassica nigra som används. (Det finns även bruna frön från en annan senapsväxt).

Svartsenap har förr använts i Sverige rätt mycket (enligt ett papper som jag hittat).

Omkring år 1500, var årsbehovet på Vadstena kloster 2 tunnor. Förvånad

Inget eller mycket lite socker och ibl vitt vin.

Jag kikade på en burk köpedijon som jag tycker är god, och där stod vinäger. Därför använder jag det istället för vitt vin. (Kanske testa vitvinsvinäger...!?)

Så jag håller på att experimentera lite nu. Cool

Testade med en 2-kilos senapskula i skål, men jag fick till det bättre med mortel.

(I den skånska starka grovkorniga (köpe) är det både vita och bruna senapsfrö, såg jag.)

 

Anmäl
2008-12-15 13:39 #28 av: Johan-

Beror helt och hållet på vad man ska ha det till:) vill man göra en god macka så fungerar colemans bäst, till isterband äter jag skånsk senap och på den grillade korven funkar johnnys utmärkt!

 

Smaklig måltid, Johan Kökschef

Anmäl
2008-12-15 20:26 #29 av: parisjetaime

Beror på. .
Äter jag någonting med skinka använder jag Söt & Stark (Slotts tror jag)
På korv äter jag Slotts starka senap. Glad
När jag och JP lagar mat så går han inte med på annat än Dijon (fransmän...Flört)

Anmäl
2008-12-15 20:39 #30 av: rakuLotta

Jag gillar inte senap, men mannen och sonen har fastnat för Västerviks senap- stark. Även skånsk stark och söt grovkornig går hem. I mat kan jag tänka mig dijon, men brukar halvera vad det står i recepten så inte smaken tar över. Den är verkligen speciell.

Anmäl
2008-12-18 03:23 #31 av: exitingsvillemo

Johnnys senap ska det vara =)

Anmäl
2008-12-23 16:39 #32 av: bubbelbubbel

Jag har gjort egen senap i år, av ett recept jag hittade här nånstans.
den är enligt min senapsälskande sambo riktigt god till julskinka, och det känns ju bra att den inte blev äcklig, eftersom jag ska ge mormor och morfar en burk :P

Anmäl
2008-12-23 22:12 #33 av: april4

Nu har jag smakat av skinkan på macka med Västervikssenap. Vilken njutning.

Anmäl
2008-12-26 23:12 #34 av: Pling

Provade Västervikssenap smaksatt m whiskey, den var kanongod!!!

Anmäl
2008-12-29 13:01 #35 av: AndersE

#13 Håller med. Sådan gör jag vanlig jul.

Om att göra senap

Om skål och kulor

 

#14 Det blir godare med kula än mortel...  Flört

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.