Fisk & Skaldjur

Grilla hel fisk

2008-06-06 13:05 #0 av: tezzie

Igår kom sambon hem med en havsöring på 4 kg. Nu tänkte jag att vi skulle grilla den idag och äta med fäskpotatis, men hur grillar man egentligen en hel fisk? Jag kan inte filea så det är uteslutet ;)

Vad ska man fylla fisken med, lägger man den direkt på grillgallret eller har man folie runt om?

Alla era fisktips vill jag ha ;)

 

Anmäl
2008-06-07 12:54 #1 av: AnneN

Har jag hel fisk så brukar jag ju självklart rensa den, kryddar med salt, peppar och annan god krydda, lägger i någon dillkvist och lindar in i folie

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-06-07 23:08 #2 av: Anne

Jag har aldrig testat att laga hel fisk måste jag erkänna - blev det bra?

Anmäl
2008-06-08 00:07 #3 av: tezzie

Den blev supergod!

Jag fyllde den med smör, färsk dill, flingsalt och en underbart god krydda. På med grillfolie och sen på grillen =)

Till detta hade vi färskpotatis som kokats med dill och en sås gjord på 2 dl Creme fraishe, 1 mosad fetaost och kryddan jag hade i fisken!!!

Underbart gott =)

Anmäl
2008-06-08 01:05 #4 av: Anne

Åh, det låter väldigt gott :)

Anmäl
2008-06-08 01:09 #5 av: Martin

Jag brukar göra som ni gjorde, men har mest gjort det med mindre foreller på 150-300 gram.

Grovsalt och citron, gärna lite persillja eller dill också i fisken. Kan även med fördel skåra fisken på utsidan och pressa citron/salt i skårorna också.

Lindar in den i folie och lägger den direkt på glöden (funkar även i ugn). Ca 5-7 min / cm tjocklek, och försöker ha den ungefär lika länge på vardera sida. Givetvis anpassas tiden efter värmen, i ugn brukar jag ha den kanske 8-10 min / sida i ca 200-220 grader.

Tycker det är viktigt att inte ha för bråttom med fisken, hellre längre tid på "låg" värme.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-06-09 17:33 #6 av: irode

Jag brukar röra vitlöksost med hackat dill och fylla i fisken, vinda runt med parmaskinka (bacon går att använda), lägga fisken i ett öppet folieform och grilla under lock. Om man tar mager torr skinka, blir det godare om man hällar lite lemon-olivolja på.

Lax-filé (med skinnet kvar) blir bäst så här:
droppa lite citronsaft och friskt kvarnat peppar på fileten, smörja ett rejält lagar pesto på och täck fileten med parmaskinka. Grilla som ovanför till laxen är genomstekt men absolut inte alldeles torr.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.