Fisk & Skaldjur

Istället för sill?

2008-06-09 17:13 #0 av: AktieTrader

Sill o potatis är ju väldigt gott och vanlig på sommaren. Stora delar av familjen äter inte matjesill, inte heller någon annan inlagd sill. När vi äter sill och potatis så brukar jag steka lax till sillvägrarna men laxen är för god så även sillätarna vill ha laxen istället för matjesill.

Jag har inte så mycket ideer om vad som passar till nypotatis och grädde/gräddfil som sås. Vad skulle man kunna ha istället för stekt lax?

Vad gillar ni som inte äter sill att äta till "sill" o potatis?

Anmäl
2008-06-09 17:25 #1 av: chinerunner

Nog för att jag äter sill men:

Makrill finns ofta som rökt eller örtmakrill eller pepparmakrill. Gott är det.

BILD

Anmäl
2008-06-09 19:20 #2 av: Hoppfull

Jag gillar inte alls sill, tvingar i mig en bit varje midsommar i hopp om att jag ska "lära" mig att tycka om smaken :) Annan rökt fisk är ju kanon, men ett år hade en kompis med sig rostbiff, man kan åxå käka kyckling eller en god bönsallad.

Anmäl
2008-06-09 20:49 #3 av: Hera

En grillbricka med olika typer av marinerat kött passar perfekt till midsommar tycker jag. Men det är ju inte i fiskväg ;)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-06-10 08:52 #4 av: mamida

Man kan laga jättegod "sill" av audergine eller zuccini!

Skär aubergine eller zuccini i sillstora bitar, koka någon minut i välsaltat vatten.

Lägg in i t.ex. matjesilllag, currysås eller vilken sås i nu har er sill i!

Anmäl
2008-06-10 15:06 #5 av: AktieTrader

#1 Verkar gott
#2 Rostbiff eller kyckling är ingen dum ide. Bönsallad är inget för oss.
#3 Tänkte mer som vardagsmat, då är grillbricka lite för mycket jobb. Men gott..
#4 Nej, inga vegetariska alternativ önskas. Men tack ändå.

Stekt kassler har jag använt tidigare, men det har de tröttnat på. Jag vill gärna äta sill o potatis varje vecka. Mums mums..

Anmäl
2008-06-10 17:56 #6 av: Hoppfull

Mina ungar gillar stekt korv och ketchup på nypotatis :) egentligen kan man ju ha vad som helst till... det är bara att variera gräddfilens kryddning lite!

Anmäl
2008-06-10 21:52 #7 av: fridaas

När vi äter "sill" och potatis, brukar jag få skinka (sån som är i burk) och potatis!

Anmäl
2008-06-10 23:39 #8 av: Beba

Jag gör förutom sill och färskpotatis. Har vi köttbullar och prinskorv.Åh allt som hör midsommar till.Sist men inte minst jordgubbstårtan.Glad

Anmäl
2008-06-11 02:36 #9 av: Liss

De som inte äter sill här brukar få skinka på burk. Sån som man får skiva upp. Det är riktigt gott till färskpotatis också.

Anmäl
2008-06-13 01:04 #10 av: Anne-Lie

rökt skinka, gräslök, färskpotatis och grädde som sås. Mums!

Anmäl
2008-06-13 13:21 #11 av: taxen

När jag var liten åt pappa sill men jag och mamma tyckte inte om det (och jag gör det fortfarande inte) så vi brukade köpa inkokt makrill på burk. Nu har jag inte sett det på många år men efter att jag blivit västkustbo kom jag på att det kan man ju faktiskt göra själv ;-)

Om man inte har tillgång till makrill så är det lika gott med inkokt lax. Så otroligt gott med de vanliga silltillbehören - dvs färskpotatis, gräddfil och massor av gräslök. 

Så det ska min dotter få växa upp med också (men hon slipper konserverad...)

Anmäl
2008-06-13 14:25 #12 av: Hera

taxen; inkokt? vad är det?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-06-18 02:20 #13 av: Martin
#12 Kokt i ugn (foliepaket), verkar det som.... Ett recept på inkokt lax från Tasteline

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-06-18 10:45 #14 av: taxen

"#12 Kokt i ugn (foliepaket), verkar det som.... Ett recept på inkokt lax från TastelineLänken öppnas i nytt fönster "

Det var inte ugnskokt jag tänkte på men å andra sidan blir kanske resultatet nästan detsamma =)

Sen tycker jag det är en fördel att skära i bitar när fisken är rå, inte tillaga den hel alltså. Och man skär bara ca 3-4 cm tjocka skivor INKLUSIVE ryggben och de andra benen. De tas sen lätt bort av var och en när man äter. (Jag har fått lära mig av min mamma att av ngn anledning är det bra att ha kvar benen när man gör inkokt fisk.) Och som sagt, receptet fungerar på lax också.

Här är ett recept:

1 kg makrill

LAG:

1 liter vatten
2 msk ättiksprit
1 msk salt
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
färsk dill (lägg gärna i mindre hela kvistar, dvs inte hackad)

Rensa och skölj makrillen. Ta bort fenor, huvud och stjärt. Skär fiskarna i 3 - 4 cm tjocka skivor. Koka upp lagen och lägg ner fisken. Sjud den sakta ca 10 minuter. Låt fisken kallna i spadet. Severas kall med färskpotatis, gräddfil och gräslök. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.