Vad gör jag med gröna tomater?
Jag tror inte att mina kommer mogna, det är så himla kallt ute nu. Vad gör jag med alla gröna tomater?
Green tomato chutney
This chutney recipe is a great way of using an excess of tomatoes from your garden, making them last all year
Tänkte direkt på filmtiteln "Stekta gröna tomater"
_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!
Här kommer 2 förslag
Grön Salsa
1 gul hackad lök
4-6 gröna hackade chilifrukter av Sarit Gat (Testa dig fram till rätt styrka för dig beroende på vilken sort du använder)
cirka 400g gröna tomater skurna i mindre bitar
1 matsked honung
1 tesked salt
spiskummin (efter smak)
koriander (efter smak)
färsk persilja
1. Fräs lök och chili i smör/olja cirka 2-3minuter.
2. Tillsätt resten utom persiljan, smaka av med kryddorna tillsätt eventuellt mer chili ifall det ska vara mera hetta. Låt puttra utan lock cirka 10min.
3. Tillsätt den hackade persiljan.
Salsan går bra att frysa tills den ska användas.
Grön tomatmarmelad med timjan
500 gram gröna tomater
2-3 deciliter syltsocker
saften av 1 lime
1/2 matsked färsk timjan (jag använde citrontimjan)
1. Skär sönder tomaterna i mindre bitar. Koka dem mosiga med lime + syltsocker.
2. Tillsätt timjan och häll upp på rengjorda varma burkar (ha eventuellt i atamon det brukar jag alltid ha i för hållbarhetens skull)
Marmeladen är mycket god på exempelvis brieost.
Tack! Tomatmarmeladen låter klart spännande!
jag gjorde som AnneN jag, tänkte på filmen, testa att steka dom vettja!
Gör pickles, blanda i till exempel morötter, röd lök, paprika och så vidare. Sen ska det ju vara en lag man häller över, men tyvärr har jag inget recept på det. Finns säkert om du Googlar.
Igår gjorde jag en salsa på en del av tomaterna. Körde gröna tomater, en jalapeño och ett par klyftor vitlök i ugnen, sen ner i en mixer med lite salt. Gott!
Vi gjorde marmelad för ett par år sen
Helena
Jag lade mina gröna tomater jämte ett äpple. Nu är tomaterna röda.
Jag förvarade mina i kylen styckvis (separerade med ett lager vikt kartong så att det kom luft mellan) och tog fram efterhand att mogna klart med ett äpple precis som #9 föreslagit. Superbra!
Kan man använda lagen som till exempel smörgåsgurkan ligger i, till att göra pickles tro?
Jag tror att det är etylen som äppel avger, vilket snabbar på andra frukters mognadsprocess.
Kan man säkert använda dolfen, fast jag skulle nog göra en egen till pickles.
Tack för svaret april4!
Jag gillar också att "göra själv", ta reda på och experimentera lite.
Men det kan ju för mig/andra vara en bit på vägen dit, så att säga.
Har nyligen lyckats med en egen tomat-salsa som jag fick idén till från "I trädgården med Camilla" då hon konserverade tomater. Fast jag gjorde min i kastrull istället för i ugn.
Förra helgen gjorde jag mitt andra försök att göra egen mango chutney. Den är nästan slut nu. Och de jag har köpt har inte mognat än.
Mango chutneyn jag gjorde för dryga halvåret sedan,
är inte slut än.
Jag ska testa mina gröna tomater till min tomat-salsa som inte kommer att innehålla spiskummin i alla fall.
Om jag gör tomat-salsa nästa år på gröna tomater, ska jag INTE ta de gröna som inte vuxit färdigt. Jag tror att den äckliga besk-syrliga smaken, som jag inte fick bort, kom från dem.
#2 ASG, du var inte ensam