För-& smårätter & tillbehör

Madeirasås

2008-12-27 15:52 #0 av: Pling

Nån som har ett gott recept på madeirasås?

Anmäl
2008-12-27 18:46 #1 av: april4

Testa Googla. Finns säkert en uppsjö av recept där.

Anmäl
2008-12-28 23:37 #2 av: AndreasS

Så här gör jag madeirasås:


1 gullök
2 matskedar smör
2 matskedar vetemjöl
1 deciliter halvtorr madeira
4 deciliter kalvfond
1/2 tesked salt
1 kryddmått malen vitpeppar
Coloritsoja

Finhacka löken. Smält smöret i en kastrull och svetta löken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Spä redningen med madeira och fonden, lite i taget under omrörning. Smaka av med salt och peppar och låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då. Färga såsen så mörk man önskar med coloritsojan. Sila såsen. Blanka gärna av såsen med en klick smör.

 

Anmäl
2008-12-29 14:42 #3 av: Johan-

Det är en helt underbar sås! Min absoluta favorit då jag läste till kockGlad

Anmäl
2008-12-29 15:08 #4 av: Pling

Tackar!

Anmäl
2009-03-21 23:53 #6 av: Kriss

Hej!

Ska bjuda några vänner på middag och har lite funderingar på middagen. Tänkte på helstekt entrecote med kanske madeirasås till. Vad ska jag ha till, potatisgratäng blir kanske för mäktigt, ska man ha rostade grönsaker och potatis till eller råstekt potatis. Tänkte ha kavring med gubbröra till förrätt. Vad ska jag ha till efterrätt?

Anmäl
2009-03-22 00:14 #7 av: Strumpa

#2 kan man använda vanlig soja? (tex Kikkoman) Eller blir det för salt?

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-03-22 00:15 #8 av: Strumpa

#6 rostade ugnsgrönsaker låter gott och inte för mäktigt till. GladHade du tänkt dig något med choklad eller utan i efterrätten till exempel?

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-03-22 10:32 #9 av: AndreasS

#7 Det kan bli lite för salt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.