Annons:
Etiketternötviltgris
Läst 5092 ggr
siberlina
2008-11-24 09:55

Köttgryta

Finns det någon som har recept på en god köttgryta som är enkel att göra, men ändå så där riktigt god.

Annons:
AnneN
2008-11-24 12:25
#1

½-1 kilo  valfritt nötkött

2 paprikor (valfria färger)

pressade vitlöksklyftor (antal efter egen smak)

1 röd spansk peppar

1-3 matskedar mjöl

Häll på mjölk tills redningen får önskad konsistens.

Krydda med salt, peppar och någon annan god krydda du har hemma.

Serveras med ris eller couscous och en grönsallad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

bubbelbubbel
2008-11-24 17:48
#2

Stek grytbitar av gris och häll över lite vatten och kalvfond, låt det koka i 45 minuter ungefär. (brässera kanske det heter med ett finare ord?) häll över mer vatten om det behövs.
Slå i en trea grädde och smaka av med eventuellt mer kalvfond. Lägg i gröna ärtor och ät med potatis eller ris.

april4
2008-12-22 09:00
#3

Ölgryta

6 portioner

Ingredienser     

600-700 gram grytbitar, av nöt

½ deciliter vetemjöl till stekning

matfett till stekning

2 flaskor öl, gärna mörkt

1 smulad köttbuljongtärning

½ tesked salt

2 kryddmått peppar

2-3 lagerblad

8 kryddpepparkorn

3 morötter, i bitar

10 gula lökar, små

salt och peppar

½ tesked strösocker

Tillagning

Skaka grytbitarna i mjöl i en plastpåse. Bryn köttet i en stor stekgryta. Häll på öl och koka upp. Skumma och tillsätt buljongtärning, salt, lager- blad och kryddpeppar. Låt koka sakta under lock cirka 1 timme. Låt morötter och lök koka med cirka 15 minuter.

Smaka av med salt, peppar och socker. Servera med kokt potatis.

grillkotte
2009-03-09 21:53
#4

grytbitar av fläsk

4 lök

6 tomater

tomatpuré

senap

paprikapulver

grädde

bryn köttet och häll i vatten så det precis täcker köttbitarna. låt koka tills vattnet är hälften bortkokat. salta, peppra, tomatpuré, senap, paprikapulver. skär lök och tomater i stora klyftor och blanda försiktigt i grytan. låt koka 1-1½ timme. slå i grädde.

servera med vad som behagar, mos, potatis, ris..

siberlina
2009-03-09 22:04
#5

tack  allihopa

Maria
2009-03-09 22:39
#6

Vill tillägga att nötkött till grytor vinner på att koka länge. En gryta vinner också ofta på att kokas dagen innan för att sedan stå och dra.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Loucar
2009-08-29 14:49
#7

puttar lite på denna tråd då det börjar bli mer säsong för grytor nu när svamp annat gott kommer i skogen o jaktsäsongen närmar sig.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Gasoline
2013-10-15 21:21
#8

Puttar denna tråd även om den är gammal, jag vill ha fler tips på grytor, gärna en gryta som ska kokas några timmar =)

DesK
2013-10-15 21:30
#9

Mina grytfavorter är: Gulasch, portergryta /porterstek och gryta från Bourgogne

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[WickedAlly]
2013-10-15 23:31
#10

Jag brukar göra en löjligt enkel kalops:

700 gram kött, jag varierar mellan högrev och fläskfilé beroende på vad som finns tillgängligt. 

Ett par morötter
500 gram champinjoner

Lagerblad
Kryddpeppar
Mjölk 
Maizena

Strimla köttet, inte för smått då det ska koka länge. Skala och dela morötterna i ganska stora bitar. Lägg dem och köttet i vatten tillsammans med ganska mycket kryddpeppar och runt tio lagerblad. Låt koka ganska livligt i ett par timmar. 

När köttet känns bra så häller jag av lite av vattnet i ett litermått eller liknande. Bra att ha ifall man vill spä ut lite senare så häll inte ut än. Ta upp morötterna och skiva bitarna, häll i dem igen. Stek champinjonerna i kvartar och lägg i grytan.
Häll i en skvätt mjölk och lite såskulör. Koka upp, ha i maizena såsredning tills det blivit lagom tjockt. Salta och peppra efter smak. 

Servera med potatis :)

siberlina
2013-11-03 20:53
#11

tack  alla   fina   för  goda   recept

Honestyisdead
2013-11-04 13:39
#12

En riktigt mustig köttgryta behöver sitt rödvin enligt mig :)
Bryner tex högrev. Sedan fräser jag lök, kantareller,vitlök och morötter, låter tomatpure fräsa med, sedan häller jag på ett gott rödvin, lagerblad, kryddpeppar, vitppepar, socker, enbär, viltfond och köttfond och lite vatten. Detta får sedan koka i ett par timmar sedan reder jag med en liten skvätt grädde.

Gasoline
2013-11-04 14:38
#13

#12 låter smaskens! Men om löken och morötterna ligger och kokar med i grytan de timmar som den kokar, blir dom inte överkokta då?

Annons:
bamse6311
2013-11-04 14:58
#14

En som jag brukade göra mycket förr var portergryta.
Fantastiskt gott och barnen älskade den.

http://www.kokaihop.se/recept/portergryta-2

Sedan så älskar jag skånsk kalops.
http://www.recept.nu/nils_emil_ahlin/soppor_och_grytor/kott/skansk_kalops/

Bästa hälsningar,
Bertil

Honestyisdead
2013-11-04 15:08
#15

13 löken kokar sönder, inte morötterna. Och löken ger ju sin smak ändå :)

Gasoline
2013-11-04 16:23
#16

#14 tack för länkarna. #15 ja, löken tycker jag bara blir god när den blir mjuk men var mer orolig för överkokta morötter. Tack för ditt svar, det lät ju både enkelt och gott! :-D

Honestyisdead
2013-11-05 20:35
#17

Ett till tips till gryta är att byta ut vinet mot glögg nu vid juletider, om man tycker om glögg. MUMS!

Gasoline
2013-11-05 20:38
#18

#17 jag älskar glögg! Men blir det inte ganska söt sliskigt med glögg i grytan?

Honestyisdead
2013-11-05 20:39
#19

#18 Jo, så man får ta lite i taget och smaka av. Jag gillar det  i alla fall :) Sen kan man välja en glögg som inte är jättesöt.

DesK
2013-11-05 20:40
#20

#18 Man ska ju inte hälla i hela flaskan, bara lite 😉 😛 😎

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Gasoline
2013-11-05 20:42
#21

Jo, hela flaskan! Ska det vara glögg ska det vara ordentligt ;-) haha! Men kan absolut prova.

siberlina
2013-11-05 21:53
#22

måste  prova

[Björn.B]
2013-11-07 17:31
#23

#13 grovhacka löken och morötterna lättare att lyfta ur dom sen och tiillsätta nytt.

Maria
2013-11-07 17:35
#24

#23 Jag gör en variant av ditt tips.

Jag låter lök och morötter vara kvar hela tiden men tillsätter lite mer mot slutet för att få lite mer tuggmotstånd.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Björn.B]
2013-11-07 17:39
#25

Vill slå ett slag för Boeuf Bourguignon helst skall man göra den dagen innan man äter den. En favorit jag gör ofta på höstern med små lökar, sidfläsk, champinjoner och egengjord kalvfond.

Maria
2013-11-07 17:44
#26

#25 Åh, det är gott.

Jag brukar göra de mesta köttgrytor dagen innan faktiskt för jag tycker att de "står till sig" och vinner en massa i smak på det.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Björn.B]
2013-11-07 17:49
#27

Ja det händer något med grytan som gör att smakerna lyfts fram.

Annons:
Anders 50
2013-11-08 19:21
#28

Och så ska de göras i gjutjärnsgrytor! (om ingen nämnt det innan) …och på fina små bitar av älg eller rådjur.

Som Björn Ranelid skulle sagt: "HeRRRRRRegud så gott"   😃

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Gasoline
2013-11-18 21:31
#29

#28 självklart ska det vara gjutjärns gryta när man ska göra en smarrig gryta ;-) Denna helg verkar bli den första helgen sedan v31 som jag ska få vara hemma fredag och lördag. Om inga planer blir ändrade så planerar jag att börja med grytan på lördag morgon och hoppas på ett mumsigt resultat! :-D Kör lite på fri hand, ett recept som är någon form av blandning och ihopkok av era recept, tips och råd ovan. Tack!

Upp till toppen
Annons: