Nöt, vilt & gris

Köttgryta

2008-11-24 09:55 #0 av: siberlina

Finns det någon som har recept på en god köttgryta som är enkel att göra, men ändå så där riktigt god.

Anmäl
2008-11-24 12:25 #1 av: AnneN

½-1 kilo  valfritt nötkött

2 paprikor (valfria färger)

pressade vitlöksklyftor (antal efter egen smak)

1 röd spansk peppar

1-3 matskedar mjöl

Häll på mjölk tills redningen får önskad konsistens.

Krydda med salt, peppar och någon annan god krydda du har hemma.

Serveras med ris eller couscous och en grönsallad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-11-24 17:48 #2 av: bubbelbubbel

Stek grytbitar av gris och häll över lite vatten och kalvfond, låt det koka i 45 minuter ungefär. (brässera kanske det heter med ett finare ord?) häll över mer vatten om det behövs.
Slå i en trea grädde och smaka av med eventuellt mer kalvfond. Lägg i gröna ärtor och ät med potatis eller ris.

Anmäl
2008-12-22 09:00 #3 av: april4

 

Ölgryta

6 portioner

 

Ingredienser     

600-700 gram grytbitar, av nöt

½ deciliter vetemjöl till stekning

matfett till stekning

2 flaskor öl, gärna mörkt

1 smulad köttbuljongtärning

½ tesked salt

2 kryddmått peppar

2-3 lagerblad

8 kryddpepparkorn

3 morötter, i bitar

10 gula lökar, små

salt och peppar

½ tesked strösocker

Tillagning

Skaka grytbitarna i mjöl i en plastpåse. Bryn köttet i en stor stekgryta. Häll på öl och koka upp. Skumma och tillsätt buljongtärning, salt, lager- blad och kryddpeppar. Låt koka sakta under lock cirka 1 timme. Låt morötter och lök koka med cirka 15 minuter.

Smaka av med salt, peppar och socker. Servera med kokt potatis. 

Anmäl
2009-03-09 21:53 #4 av: grillkotte

grytbitar av fläsk

4 lök

6 tomater

tomatpuré

senap

paprikapulver

grädde

bryn köttet och häll i vatten så det precis täcker köttbitarna. låt koka tills vattnet är hälften bortkokat. salta, peppra, tomatpuré, senap, paprikapulver. skär lök och tomater i stora klyftor och blanda försiktigt i grytan. låt koka 1-1½ timme. slå i grädde.

servera med vad som behagar, mos, potatis, ris..

 

Anmäl
2009-03-09 22:04 #5 av: siberlina

tack  allihopa

Anmäl
2009-03-09 22:39 #6 av: Maria

Vill tillägga att nötkött till grytor vinner på att koka länge. En gryta vinner också ofta på att kokas dagen innan för att sedan stå och dra.

/Maria

 

Anmäl
2009-08-29 14:49 #7 av: Loucar

puttar lite på denna tråd då det börjar bli mer säsong för grytor nu när svamp annat gott kommer i skogen o jaktsäsongen närmar sig.

Anmäl
2013-10-15 21:21 #8 av: Gasoline

Puttar denna tråd även om den är gammal, jag vill ha fler tips på grytor, gärna en gryta som ska kokas några timmar =)

Anmäl
2013-10-15 21:30 #9 av: DesK

Mina grytfavorter är: Gulasch, portergryta /porterstek och gryta från Bourgogne

Anmäl
2013-10-15 23:31 #10 av: [WickedAlly]

Jag brukar göra en löjligt enkel kalops:

700 gram kött, jag varierar mellan högrev och fläskfilé beroende på vad som finns tillgängligt. 

Ett par morötter
500 gram champinjoner

Lagerblad
Kryddpeppar
Mjölk 
Maizena

Strimla köttet, inte för smått då det ska koka länge. Skala och dela morötterna i ganska stora bitar. Lägg dem och köttet i vatten tillsammans med ganska mycket kryddpeppar och runt tio lagerblad. Låt koka ganska livligt i ett par timmar. 

När köttet känns bra så häller jag av lite av vattnet i ett litermått eller liknande. Bra att ha ifall man vill spä ut lite senare så häll inte ut än. Ta upp morötterna och skiva bitarna, häll i dem igen. Stek champinjonerna i kvartar och lägg i grytan.
Häll i en skvätt mjölk och lite såskulör. Koka upp, ha i maizena såsredning tills det blivit lagom tjockt. Salta och peppra efter smak. 

Servera med potatis :)

Anmäl
2013-11-03 20:53 #11 av: siberlina


tack  alla   fina   för  goda   recept

Anmäl
2013-11-04 13:39 #12 av: Hera

En riktigt mustig köttgryta behöver sitt rödvin enligt mig :)
Bryner tex högrev. Sedan fräser jag lök, kantareller,vitlök och morötter, låter tomatpure fräsa med, sedan häller jag på ett gott rödvin, lagerblad, kryddpeppar, vitppepar, socker, enbär, viltfond och köttfond och lite vatten. Detta får sedan koka i ett par timmar sedan reder jag med en liten skvätt grädde.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-11-04 14:38 #13 av: Gasoline

#12 låter smaskens!

Men om löken och morötterna ligger och kokar med i grytan de timmar som den kokar, blir dom inte överkokta då?

Anmäl
2013-11-04 14:58 #14 av: bamse6311

En som jag brukade göra mycket förr var portergryta.
Fantastiskt gott och barnen älskade den.

http://www.kokaihop.se/recept/portergryta-2

Sedan så älskar jag skånsk kalops.
http://www.recept.nu/nils_emil_ahlin/soppor_och_grytor/kott/skansk_kalops/

Bästa hälsningar,
Bertil

Anmäl
2013-11-04 15:08 #15 av: Hera

13 löken kokar sönder, inte morötterna. Och löken ger ju sin smak ändå :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-11-04 16:23 #16 av: Gasoline

#14 tack för länkarna.

#15 ja, löken tycker jag bara blir god när den blir mjuk men var mer orolig för överkokta morötter. Tack för ditt svar, det lät ju både enkelt och gott! :-D

Anmäl
2013-11-05 20:35 #17 av: Hera

Ett till tips till gryta är att byta ut vinet mot glögg nu vid juletider, om man tycker om glögg. MUMS!

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-11-05 20:38 #18 av: Gasoline

#17 jag älskar glögg! Men blir det inte ganska söt sliskigt med glögg i grytan?

Anmäl
2013-11-05 20:39 #19 av: Hera

#18 Jo, så man får ta lite i taget och smaka av. Jag gillar det  i alla fall :) Sen kan man välja en glögg som inte är jättesöt.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-11-05 20:40 #20 av: DesK

#18 Man ska ju inte hälla i hela flaskan, bara lite Skämtar Lipar Cool

Anmäl
2013-11-05 20:42 #21 av: Gasoline

Jo, hela flaskan! Ska det vara glögg ska det vara ordentligt ;-) haha!

Men kan absolut prova.

Anmäl
2013-11-05 21:53 #22 av: siberlina


måste  prova

Anmäl
2013-11-07 17:31 #23 av: Björn.B

#13 grovhacka löken och morötterna lättare att lyfta ur dom sen och tiillsätta nytt.

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-11-07 17:35 #24 av: Maria

#23 Jag gör en variant av ditt tips.

Jag låter lök och morötter vara kvar hela tiden men tillsätter lite mer mot slutet för att få lite mer tuggmotstånd.

/Maria

 

Anmäl
2013-11-07 17:39 #25 av: Björn.B

Vill slå ett slag för Boeuf Bourguignon helst skall man göra den dagen innan man äter den. En favorit jag gör ofta på höstern med små lökar, sidfläsk, champinjoner och egengjord kalvfond.

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-11-07 17:44 #26 av: Maria

#25 Åh, det är gott.

Jag brukar göra de mesta köttgrytor dagen innan faktiskt för jag tycker att de "står till sig" och vinner en massa i smak på det.

/Maria

 

Anmäl
2013-11-07 17:49 #27 av: Björn.B

Ja det händer något med grytan som gör att smakerna lyfts fram.

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-11-08 19:21 #28 av: Anders 50

Och så ska de göras i gjutjärnsgrytor! (om ingen nämnt det innan) ...och på fina små bitar av älg eller rådjur.

Som Björn Ranelid skulle sagt: "HeRRRRRRegud så gott"   Skrattar


// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.