Tapas
Söker recept på Tapas. MASSOR av varianter vill jag ha.
Och inte tips på var man kan köpa färdiga.
Jag vill göra detta själv!
Tipsa gärna om bra spanska viner som passar till detta.
Eller ska man kanske dricka Cava till Tapas?
Nu la jag detta under rubriken Festligt - för det är det.
Blandat småplock - tapasrecept - recept på tapas
Lägg upp skålar av oliver, en bit spansk hårdost typ "manchego", rostade mandlar, skivor av charkuterier som korv eller skinka. I välsorterade affärer finns ofta en slags bar med allehanda inlagda saker för självplockning.
Skaldjurssallad - recept skaldjurstapas
Fungerar också med bara räkor. Du kan också fräsa musslor under lock med samma ingredienser.
250 gram blandade skaldjur (1 paket frysta)
0,5 deciliter olivolja
3 matskedar citronsaft
0,5 tesked socker
Salt och vitpeppar
Blanda och förvara i kylen.
Skinkrullar med färskost och torkad aprikos - recept tapasrullar
På spanska heter skinka "jamon" och liknar den lufttorkade parmaskinkan, som ju faktiskt finns i olika varianter över hela europa. Titta efter jamon serrano (bergsskinka) eller jamon iberico.
8 skivor lufttorkad skinka
cirka 30 gram färskost
5 torkade aprikoser
Hacka aprikoser. Rulla varje skiva skinka med en tesked färskost och lite aprikosbitar. Kyl och garnera med tunt strimlad paprika.
Laxrullar med mozzarella och stark pepparrot - recept laxtapas
Laxrullar med mozzarella och pepparrot i bakgrunden; ostgratinerad blomkål bak till höger; marinerade champinjoner i vitlök, soltorkad tomat och örter; kronärtskocka i krämig sås med örter.
Lax är inte det vanligaste att göra tapas på. Och mozzarella är italienskt. Men gott blir det.
4 stora skivor gravad lax (eller 8 mindre)
Cirka en halv mozzarella (säljs styckvis i påsar)
1 tesked wasabi (japansk grön pepparrot)
Skär laxskivor på mitten. Skär ost i 8 stavar. Smeta lite wasabi på varje stav. Rulla in stavarna i lax. Garnera med rivet citron och/eller apelsinskal.
Sallad på fetaost, paprika och oliver - recept tapassallad
En god kombination av sött och salt. Du kan också servera ost och oliver var för sig.
2 paprika, en gul och en röd
1 burk fetaost i bitar
2 deciliter svarta oliver med kärna
Salt, socker och vitpeppar
Skölj, ta ur och skär paprika i bitar. Blanda med ost och oliver. Smaka av med salt, socker och vitpeppar.
Champinjoner i vitlök, soltorkad tomat och örter - recept tapas med svamp
Här kan du ta vilken svamp du vill. Ös på med vitlök om du gillar det.
10 stora champinjoner
3 soltorkade tomater i olja
1 klyfta vitlök
2 matskedar olivolja
1 matsked tomatpuré
0,5 deciliter färska örter som oregano, dragon och basilika
Kronärtsskocka i creme fraiche och örter - recept tapas med kronärtskocka
Hela små skockor eller bottnar spelar ingen roll.
1 burk inlagda kronärtskockor
3 matskedar creme fraiche
2 matskedar hackade örter som oregano, dragon och basilika
Skölj och dela kronärtskockorna. Blanda med creme fraiche, några matskedar vatten samt örter.
Kålrot- och färskpotatistortilla - recept tapas tortilla
Tortilla eller spansk omelett med potatis serveras kall och är supergod.
En nordisk variant av den klassika tortillan. Vanligtvis görs den av färskpotatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.
5 större färskpotatisar
1 mindre kålrot (cirka 500 gram)
0,5 gul lök
3 matsked olivolja
5 ägg
3 deciliter mjölk
Salt och vitpeppar
Skala potatis och skär av skalet av kålrot. Tärna grovt och koka mjuka i saltat vatten, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka löken. Fräs i olivolja i en panna med ugnsfast handtag. Låt potatis och kålrot ånga av i ett durkslag. När löken är ljust brynt tillsätter du potatis och kålrot. Blanda ägg och mjölk samt smaka av med salt och vitpeppar. Häll i pannan så att det precis täcker. Sätt pannan i ugnen och låt gå tills den stelnat, cirka 40 minuter. Låt svalna. Lossa kanterna med en slickepott. Vänd en tallrik upp och ner över pannan och vänd "kakan" med botten upp på tallriken i en rörelse. Garnera med lite färsk spenat.
Blomkål gratinerad med grönmögelost - recept tapas med blomkål
Vår fina blomkål smakar bra med salt grönmögelost.
Ett halvt huvud blomkål
40 gram grönmögelost
0,5 deciliter mjölk
Några blad sallad som lollo rossi att garnera med
Blandade örter att garnera med
Rensa och skär loss blomkålsbuketter. Koka i saltat vatten. Låt svalna och lägg upp i en ugnsfast liten form. Tillsätt mjölk. Skär ost i skivor och gratinera i cirka 5 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.
Några andra förslag till tapas är:
Tzatziki
Melitzanosalsa
Ruccolasallad med pinjenötter och parmesan
Brietårta med mango chutney och valnötter
Lufttorkad skinka
Oliver
Ostkuber med bla bla
Färskost med apelsin
Spanskt bondbröd
Gratinerade gröna musslor
Palsternacksfrittata
Hoppas nåt passar
Citat ur ett vinforum:
"Ur SB:s enorma utbud kan man välja på två finos: Gonzales Byass' Tio Pepe och Valdespinos Fino Inocente.
Tio Pepe är att föredra i min smak. Inocente är av någon anledning inte lika kul nu som när den kom.
Pröva för skojs skull också Lustaus "Los Arcos" Amontillado för 69 kr halvflaskan."
slut på citat
Viner som serveras till Tapas på en restaurang. Vinmenyn kopierad. Kanske en liten hjälp på vägen
Vino Tinto - rött vin
50:-
195:-
El coto Crianza - Rioja
55:-
210:-
Maximo Merlot
55:-
210:-
Alaia - Castillia y Leon
65:-
255:-
Estola Gran Reserva - La Mancha
325:-
Caramimbre - Ribera del Duero
275:-
Priorat
550:-
Vino Blanco - vitt vin
Husets
50:-
195:-
El coto Rioja - Viura
55:-
210:-
Los Navales - Rueda Verdejo
65:-
255:-
Mousserande - rosé
Ronar
195:-
Cava - Lavit Brut
295:-
El coto Rosado - rosé
195:-
Phillopponnat Champagne
#7 så lite så
"L" Kul om det fanns nåt användbart. Lycka till.
Gud så gott med tapas.
Kul med recepten
*** Kärleken övervinner allt ***