Desserter, frukt & godis

Hemgjord glass?

2009-03-18 20:46 #0 av: Hoppfull

Har någon ett bra recept på hemgjord glass? Och då menar jag riktig glass, inte sorbet eller snabbglass utan glass som ska stå i frysen över natten.

Obs, jag har ingen glassmaskin!

Anmäl
2009-03-18 22:23 #1 av: Anne

Tyvärr jättesvårt utan glassmaskin, eftersom det blir väldigt isigt. Iskristallerna blir mindre ju snabbare infrysningen sker, och det är därför en glassmaskin behövs. Alternativet är att röra om hela tiden, men ändå försöka få det att frysa fort...

Anmäl
2009-03-18 22:51 #2 av: Mezzzanina

Har ni sett att det finns något som heter "Glassbollen" på Cool stuff?

Lägger med en länk:Glassbollen

Anmäl
2009-03-19 01:25 #3 av: Sehvrin

Har fått ett jättegott recept av en av mina lärare:

Honungsglass
3 äggulor
1/2 dl socker
1/2 dl flytande honung
1 paket saffran
3 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Vispa äggulorna tillsammans med socker, honung och saffran till en pösig smet.
2. Vispa grädden till fast skum.
3. Rör ner grädden i äggsmeten och rör om så att allt blir väl blandat.
4. Häll smeten i en form. Ställ formen minst 6 timmar i frysen.

 

Den är som sagt god, men den är väldigt söt. När jag har gjort den har jag uteslutit saffran och tagit lite vaniljsocker istället och sen haft på lite kanel när jag serverat den. (Kanelen passar jättebra, vilket är konstigt att jag tycker, eftersom jag inte gillar kanel i vanliga fall)

Jag har ingen glassmaskin, kanske jag ska tillägga.

 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-03-19 09:55 #4 av: CarinaA

hmm, låter riktigt gott

Anmäl
2009-03-19 10:10 #5 av: Hoppfull

Jag har gjort glass förut utan glassmaskin, det måste förstås gå eftersom glassmaskiner inte funnits så länge och särskilt inte i var mans hem. Tyvärr har jag tappat bort receptet dock...

Tack för receptet! Måste väl gå att minska lite på sockret eller? Jag ska även fortsätta googla under dagen för att se vad jag hittar!

Glassbollen var ju lite cool, ganska dyr förstås för bara 0,5l färdig glass.

Tack för hjälpen allihop Glad

Anmäl
2009-03-19 10:34 #6 av: Sehvrin

#5 Jo, det går att minska sockret. Fast det finns ju en fördel med att den är söt och det är att man inte kan äta så mycket på en gång och därför räcker den längre Oskyldig

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-03-19 10:35 #7 av: Hoppfull

Det är förstås sant Glad

Anmäl
2009-03-19 11:29 #8 av: Anne

Sockret bidrar också till att minska isigheten. 

 

Visst kan man göra frysta desserter - tex. parfait eller semifreddo - men samma konsistens som glass är svårt att fixa. Glassmaskiner har faktiskt funnits ganska länge :) 

Anmäl
2009-03-19 11:46 #9 av: Hoppfull

#8 Hehehe, jodå men inte hemma hos folk utan det vanligaste har nog varit att man gjort glass och ställt i frysen. Jag har en f.d. vännina som var en fena på hemgjord glass, helt utan glassmaskin och den var helt supergod. tyvärr har jag som sagt tappat bort hennes recept.

Anmäl
2009-03-20 11:13 #10 av: Hoppfull

Jag letade igår fram ett annat gammalt recept som egentligen är döpt till parfait men personligen tycker jag att det är som glass. Kanske är det sockerlagen som gör att den inte blir isig. Visserligen får man ta fram den en bra stund innan eftersom den är gjord av äkta grädde men den är väldigt god (och väldigt söt).

Tina bär av en sort du vill ha (i receptet ett pkt björnbär)

Koka upp 1dl vatten och 1dl socker, koka 5 minuter, låt svalna.

Vispa ihop 2 äggulor med ½ dl socker.

Rör i bären i sockerlagen, blanda sedan med äggsmeten.

Vispa 3 dl grädde och vänd ner i röran. Frys i minst 3 timmar (för parfait) och ta fram 15 minuter före servering.

Igår använde vi hallon till halva smeten och klyvda polly till den andra halvan. Jag mosade hallonen eftersom hela stora bär blir isiga inuti tycker jag. Vi tar även fram den här mer än 15 minuter innan eftersom vi oftast gör den dagen innan den ska serveras. Vi har inte smakat just den här ännu...

Anmäl
2009-03-26 21:59 #11 av: Salladshataren

Vaniljparfait

5 äggulor

5 matskedar florsocker

5 dl grädde

5 teskedar vaniljsocker (äkta vaniljsocker är supergott! Men var försiktig med vaniljsockret, minska det vid behov eller häll i mer florsocker)

Vispa grädden till hårt skum.

Rör ihop äggulorna, vaniljsockret och florsockret. Häll ner äggsmeten försiktigt ner i grädden och rör om.

Sen häll ner det i en låda och ställ in det i frysen. Den ska stå där 3-4 timmar innan man kan servera den.

Anmäl
2009-03-27 09:16 #12 av: Hoppfull

#11 Tack! Låter kanongott! Många äggulor brukar göra god glass har jag för mig.

Anmäl
2009-03-29 22:34 #13 av: idalotta

om du har någon typ av sprit i glassen minskar risken för att den blir isig, tex gör en vaniljglass & smaksätt med bailys mint eller coffee

Ida

Medarbetare på Florist

Anmäl
2009-03-31 15:55 #14 av: agnake

Prova matStinas snabbglass

2bananer

1liter jordgubbar

2 dl créme fraiche

slanta bananerna och dela jordgubbarna i bitar och lägg på en plåt aoch ställ i frysen ca 30 minuter.

Lägg frukten i en mixer eller matberedare och häll på créme fraiche.

Kör och ät direkt.  KANON

Anmäl
2009-03-31 22:31 #15 av: Strumpa

#13 vilket bra tips :)

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-03-31 23:32 #16 av: werner

Jag gjorde glass för några år sedan med äggvitor, mixade frysta jordgubbar, mjölk och lite annat den var jätte god, men sätt glassbollen tror den är en smart grej förutom att den tar plats ^^

Anmäl
2009-04-01 10:33 #17 av: Hoppfull

13 & 14 tack för tipsen! Glad

Snabbglass har vi gjort i massor av år, det är så lätt att bara köra frysta bär i mixern med lite grädde, florsocker och en äggula. Det var därför jag funderade på recept på "riktig" glass Glad

Anmäl
2009-04-01 14:57 #18 av: LillaTindra

Hej...

 

Vet inte om jag kommer försent men jag brukar göra en hemmagjord glass på philadelfiaost!!! Kanon god!!

Hojta om du vill ha receptet!!

Anmäl
2009-04-01 14:58 #19 av: Hoppfull

Tack!

Jag tar gärna recept Glad sommaren har ju inte ens börjat Flört

Anmäl
2009-04-02 13:47 #20 av: LillaTindra

Hej... Här kommer det!!!

 

Ingredienser:

 Första skålen:
3 ägggulor
1 dl socker
2 pkt Philadelphiaost

Andra skålen:
3 äggvitor

Tredje skålen:
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
5 digestivekex

Gör så här

Vispa ihop ägggulorna och sockret i första skålen.
Blanda i philadelphiaosten och rör till en jämn smet.

Vispa äggvitorna till hårt skum i andra skålen

I tredje skålen vispas grädden fluffig. Rör därefer ner vaniljsockret.

Blanda försiktigt ihop alla skålar till en och samma skål.
Slå över smeten i en form beströdd av digestivkexssmulor
Strö lite smulor ovanpå.

Lägg formen i frysen i några timmar, eller över natten.
Tag upp formen ur frysen en liten stund innan servering.
Knacka ut glassen ur formen på ett fat och serverar med lite färglada goda bär.

 

Jag har ofta haft daimkross i stället för digestivkex... Vet att min mor hackat "vanlig" choklad oxå.

MYCKET GOD GLASS!!!!!!

Anmäl
2009-04-02 14:21 #21 av: Hoppfull

Tack!

Låter som en variant på cheesecake, men väldigt gott!

Anmäl
2009-04-02 15:06 #22 av: LillaTindra

nja... kanske det. Har aldrig tänkt på det. Smakar inte som cheesecake enligt min smak.

Värt att prova det lovar jag iaf!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.