Matprat

Danskarna plågar sina grisar

2009-05-26 12:47 #0 av: Tom-B

Ett välkänt faktum är att Danmark inte alls har samma djurvänliga krav på sin uppfödning av slaktsvin som vi i Sverige. Även i smågrisproduktionen har de danska suggorna det mycket sämre. Och så har de salmonellan i kycklingar.

I dag på morgonen visade SVT1 på nyheterna hur en slaktsvinsproducent med 20 000 producerade slaktsvin per år, slår sin grisar så de har djupliggande muskelskador, och har så trångt att grisarna stundtals inte ens har plats att ligga ner.

Inte undra på att det danska fläskköttet är billigare än det svenska. Men vill man äta sådant kött. Inte jag!

Köp svens mat!

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-05-26 20:12 #1 av: Maria

Bojkotta allt danskt kött...inte bara griskött.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-27 11:29 #2 av: Tom-B

Rätt skall vara rätt!

Även om de svenska grisarna har det bättre än de flesta utländska, så förekommer skador även på de svenska.

Det visades på TV nu på morgonen.

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-05-27 11:37 #3 av: Maria

Självklart är det så. Tyvärr...

Men här i Sverige så har vi ofta möjligheter att köpa från mindre gårdar där det förhoppningsvis lever ett drägligare liv innan slakt.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-27 12:59 #4 av: Sagakeramik

http://www.dn.se/nyheter/sverige/aven-svenska-svin-plagas-1.874054

Anmäl
2009-05-27 15:06 #5 av: Anne

Jag fick mail från Danish Meat Association om det här - klipper in det här för att få en lite annan sida av debatten..

"

Hej!

 

I ett reportage från Sveriges Radios Ekoredaktion visas brister hos vissa uppfödare av grisar i Danmark. Men de hemska bilder som reportaget visar ger ingen representativ bild av grisuppfödningen i Danmark. Vi skulle vilja klargöra ett par saker om våra regler som du säkert undrar över efter att ha sett reportaget och uppmana dig att höra av dig till oss om du har några frågor.

 

I det svenska reportaget framkommer saker hos enskilda uppfödare som inte är acceptabla och som inte stämmer med gällande regler. Bristerna ska inte förekomma i dansk svinuppfödning och måste omedelbart rättas till. Bristerna är inte representativa för dansk grishållning. Gällande regler om djurskydd måste följas och vi bedriver inom branschen ett ständigt utvecklingsarbete för att förbättra djurskyddet.

 

Danmark har en tydlig djurskyddslagstiftning som bygger på EU:s direktiv om djurskydd, men som på många områden går längre än dessa direktiv. I Danmark finns både en lagstadgad myndighetskontroll, en certifierad oberoende branschkontroll och Danish Crown har egna förhållningsregler som samtliga grisuppfödarna måste följa.

 

Kontrollen av slakterier och grisuppfödare sker enligt ett strikt reglemente där alla besättningar kontrolleras av myndigheter. Att det ändå upptäckts brister visar att det finns skäl att se över kontrollsystemet. Vi kommer inom branschen att ta initiativ för att se över kontrollrutinerna.

 

Danmark är ett stort uppfödnings- och exportland för grisar och griskött. Vi föder upp 25 miljoner grisar om året. Den danska framgången med grisuppfödning har skett tack vare en god djurhållning. Vi är därför angelägna om att fortsätta att utveckla en god djurhållning för att värna om vårt goda rykte runt om i världen.

 

Följande regler gäller för dansk grisproduktion:

 

  • Djurskyddslagen fastställer att grisarna ska få en skonsam drivning från stall till transport och till slakt
  • Lagen säger vidare att rum och ytor ska inredas på ett sådant sätt att djurets behov tillgodoses. Varje grisstall ska vara inredda så att varje djur kan lägga sig, resa sig och vila utan problem. Suggor hålls en kort tid fixerade i samband med att de får kultingar. Syftet är att hindra att suggan skadar kultingarna. Krav på lösgående suggor i alla nya stall ska vara infört senast 1 januari 2013. Idag är mer än 75 % av suggorna lösgående.
  • Grisar ska permanent ges tillgång till halm och strö för att uppfylla deras behov av sysselsättning.
  • Kupering av svansar är enbart tillåtet inom en kort period då kultingarna är mycket unga och om det finns risk att de annars kan skada sig själva och andra allvarligt.

 

Mvh

Erik Bisgaard Madsen, vice direktör för Danish Meat Association"

Anmäl
2009-05-27 17:40 #6 av: Tom-B

Visst har även Danmark djurskyddsregler. Men poängen är att de är inte lika långt gående som de svenska.

Och jämförelse mellan danskt och svenskt djurskydd vågar inte Erik Bisgaard Madsen göra.

Att Danmark lyckas exportera sitt griskött (det är de duktiga på) är inte så konstigt då andra länder har om möjligt ändå sämre djurskyddsregler.

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-05-27 17:43 #7 av: Sagakeramik

Det spelar ju ingen roll vilka regler eu eller danmarks regering fastställer, faktum är ju fortfarande att djuren behandlas illa dåde i Danmark och här i Sverige:(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.