Matprat

Retromat

2009-07-17 23:56 #0 av: Maria

Har ni någon mat som ni kommer ihåg från "förr". Nu är vi ju alla olika åldrar men det skulle vara kul att höra vad ni ser som "gammaldags populärmat".

/Maria

 

Anmäl
2009-07-18 00:06 #1 av: Åsa S

Flygande Jakob

 

Fondue

 

Gratinerad kassler med ananas på

 

Pölsa

 

Lappskojs

Anmäl
2009-07-18 00:10 #2 av: Maria

#1 Flygande Jakob har de börjat servera på lunchrestaurangen på jobbet och det är jättepopulärt. Alla blir nostalgiska.

För min del så är det kassler med champinjonsstuvning.

Rostbiff med potatissallad. Sådan där krämig sallad man köper färdig.

Glace a four

Päronhalvor i ugnen med smält after eight.

Jag kommer säkert att komma på fler maträtter.

/Maria

 

Anmäl
2009-07-18 00:58 #3 av: Loucar

Peach Melba

Plankstek

Räkcoktail

Paella

 

 

Anmäl
2009-07-18 16:34 #4 av: Strumpa

Dillkött, pepparrotskött och lappskojs.

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-07-18 22:34 #5 av: Kramis65

Palt med fläsk och vitsås, Köttsoppa med klimp makaronipudding, kalops, pepparrotskött

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-07-18 23:59 #6 av: [Norum]

Elefantöra minns jag. Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-19 00:03 #7 av: Strumpa

#6 Det låter spännande, vad är det? Flört

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-07-19 00:09 #8 av: [Norum]

Det åt man jämt på restaurang förr. Det är en lövbiff dom har bultat ut till samma storlek som ett elefantöra. Superstort, alltså. Glad

Till pommes frites och vitlök eller persiljesmör. Och ett glas kallt öl. Minns att jag tycket det var underbart gott. Måste ha varit på slutet av 70-talet.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-19 00:21 #9 av: Strumpa

#8 Haha okej Glad Det är ju jättegott Skrattande Dom där små "korvarna" med smaksatt smör håller än, de är också lite retro tycker jag.

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-07-19 10:06 #10 av: [Norum]

*9 Visst är dom retro! Glad

Var det inte nån filé man åt med "black and white" sås också? Filé mignon kanske.? Minns inte riktigt.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-19 10:25 #11 av: Loucar

Vill minnas att den heter Filé black and white sedan har vi ju filé oscar, wallenbergare, marängswiss, fyllda petit chouxer.

Anmäl
2009-07-19 11:29 #12 av: chinerunner

Klappgröt

Anmäl
2009-07-19 13:13 #13 av: [Asta]

Elefantöra minns jag också. Det tävlades nästan om att ha störst på restaurangerna.

Pepparstek är också en gammal retrorätt, även om jag fortfarande älskar pepparstek.

Klappgröt, eller vispegröt som jag är uppväxt med att det heter (mamma är från Finland), längtar jag efter att göra nu när de röda vinbären börjar mogna.

Söndagsmiddag, med stek och sås och potatis. Och gelé och ättiksinlagd gurka.

Anmäl
2009-07-19 13:27 #14 av: Strumpa

Kokt fisk med skirat smör, hackat ägg och potatis glömde jag skriva.

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-07-19 14:00 #15 av: [Norum]

*13 För visst är Elefantöra borta nu? Minns inte när jag såg det på en meny sist..

*5 Paltbröd har jag lärt min gubbe att äta! Jag kommer ju från Jämtland så jag har det i mig sen barnsben, men som den smålänning Anders är hade han aldrig ätit det innan jag flyttade ner. Vi åt det senast i förra veckan. Kanongott!

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-19 22:52 #16 av: Maria

Elefantöra hade jag glömt. Nu blir jag alldeles nostalgisk.

Minns ett ställe i Göteborg med världens mest gigantiska elefantöra. Som en pizza som hänger utanför tallriken. Alla tillbehör som pommes frites, sås och sallad låg ovanpå...

/Maria

 

Anmäl
2009-07-19 23:02 #17 av: [Asta]

Nej -jag har inte sett elefantöra någonstans.

Anmäl
2009-07-20 00:43 #18 av: Kramis65

2 fjällade sikfiléer med skinn
1 deciliter salt
2 deciliter socker
krossad svartpeppar
dill
1 deciliter gräddfil
0,5 deciliter hackad gul lök

Blanda salt, socker och svartpeppar. Grava sikfiléerna i blandningen i ett dygn. När ett dygn gått, ta bort alla överflödiga kryddor. Blanda gräddfil, lök, skuren dill och peppar. Skär sikfiléerna i tunna skivor, avlägsna skinnen och lägg sikskivorna i gräddfilsblandningen.

 

Heter i Finland nått med Björk

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-07-20 15:05 #19 av: Hera

Kalops :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-07-21 23:48 #20 av: Loucar

Hawaiigryta var nåt med kassler som jag minns att man åt.

Anmäl
2009-07-24 14:40 #21 av: SaraC

Elefantöra finns det här, brukar äta det ibland och hade ingen aning om att det inte "fanns" längre. Men vi är väl kanske lite efter här på landet Flört

 

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-24 15:20 #22 av: [Norum]

Finns det kvar?? Vad kul.. :-) Vart bor du, hur långt har jag från Småland? Vill ha!

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-24 15:38 #23 av: SaraC

#22 Borlänge, Dalarna - så en duktig bit från Småland tyvärr Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-24 23:39 #24 av: [Norum]

*23 Åker förbi i september... Glad Kan bli ett matstopp där..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-24 23:57 #25 av: SaraC

#24 Finns på pizzeria Valentino i Forssa, säkert på andra ställen med Flört

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-25 00:00 #26 av: [Norum]

*25 Hm... lutar åt att det blir en matpaus. Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-28 16:33 #27 av: Mamadragon

Min mormor brukade laga mat åt mig efter skolan. Och det bästa jag visste var när hon kokt köttkorv, bruna bönor och potatismos. Låter kanske som ett konstig kombo, men ACK så gott.

Och vinbärskräm till efterrätt Tungan ute

Hmm, tror jag drar till mataffären...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.