Nöt, vilt & gris

Kassler, vad gör man med den?

2009-07-11 12:28 #0 av: [Norum]

Jag brukar göra en kaslergryta som jag tycker om men man vill ju variera sig ibland. Vad gör ni med kasslern? Jag vill inte ha det gamla vanliga med skivor i ugnen, utan jag tycker mer om typ grytor och sånt.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-11 14:09 #1 av: Loucar

Jag brukar strimla den o blanda men creme fraiche chili/paprika eller tomat/basilika o sen ner i stekpannan tills det blir varmt, med ris eller pasta till o en god sallad så blir det både billigt snabbt o enkelt

 

Anmäl
2009-07-11 17:31 #2 av: AnneN

Kasslergratäng.

Koka ris.

Varva ris med strimlad kassler, paprika och krossad annanas i en ugnsfast form.

Koka currysås och häll över.

Strö över riven ost.

Tillaga i mitten av ugnen på 175 grader cirka 15 minuter eller tills osten har smält.

 

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-11 19:56 #3 av: [Norum]

Vad det lät gott, Anne. Det ska jag absolut testa.. :-)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-11 20:46 #4 av: AnneN

#3 varning, det är väldigt gott och extremt mättande Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-11 21:14 #5 av: [Norum]

Då ska jag ta bara lite, lite.. Skrattande

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-12 12:13 #6 av: [Asta]

Visserligen ville du ha grytor, men vi brukar emellanåt skära kasslern i avlånga stavar och sedan blanda den med olika rotsaker och så rostar vi alltihop i ugnen. Allt-i-ett-mat.

 

Anmäl
2009-07-12 13:10 #7 av: [Norum]

Vad har du för rotfrukter då? Lät som nåt jag skulle kunna tänka mig att testa..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-12 13:24 #8 av: [Asta]

Det beror lite på säsong. Men morötter, potatis, palsternacka, sötpotatis (den får man dock antingen skära i lite större bitar, alternativt lägga in lite senare), kålrot, rotselleri. Bara att välja således :) Gillar man vitlök så slänger man i ett antal hela vitlöksklyftor (med skal) en 10-15 minuter innan man tror att det är klart. Gör inte så mycket om de ligger lite längre. Gärna blanda i lite färsk timjan innan man slänger in det i ugnen.

Anmäl
2009-07-12 18:45 #9 av: Loucar

Kasslerfrestelse

10 medelstora potatisar, 1-2 gula lökar,, 200 gram kassler, 3-4 deciliter gräddmjölk, 2 matskedar ströbröd, 1½-2 deciliter riven ost, salt och vitpeppar.

Skala och skär potatisen i fina strimlor. Skala och skiva löken. Skär kasslern i strimlor. Smörj en form som du varvar med potatis, lök och kassler. Det ska vara potatis underst och överst. Salta försiktigt och strö lite peppar mellan lagren. Slå över gräddmjölken. Riv osten och blanda med ströbrödet och strö överst. Grädda i 200 grader cirka 45 minuter.

Anmäl
2009-07-12 20:58 #10 av: [Norum]

*9 Tack för alla goa recept! Detta ska jag testa.. Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-13 01:38 #11 av: Stephanie

Pappa brukar steka kasslerskivor, tror han steker i någon liten hemmagjord blandning med soya bland annat. Min absoluta favoriträtt! Kyss Kassler, ris och bearnaisesås. MUMMA!

Anmäl
2009-07-17 11:47 #12 av: [cancan]

Vi brukar göra kasslergratäng.

Skär kasslern i skivor, varva med ananasringar. Lägg på skivade champinjoner.

Sen gör vi en sås på visp/matlagningsgrädde, chilisås, svartpeppar och häller över.

Vi brukar servera med ris.

Anmäl
2009-07-17 12:15 #13 av: [Norum]

Egentligen är det väldigt konstigt, men kasslern har liksom aldrig slagit igenom. Visst många äter den men det är inte lika vanligt som annan mat. Undrar varför?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-17 15:58 #14 av: Maria

#13 Fast om inte jag har helt fel så var kassler oerhört populär på 70-80 talet så jag ser kassler lite som "retromat" om det nu finns sådan...Flört

/Maria

 

Anmäl
2009-07-17 16:51 #15 av: [Norum]

Det har du rätt i.. Skrattande

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-17 17:04 #16 av: [Asta]

Håller med om det. Minns att man brukade få kassler hemma hos kompisarna.

Anmäl
2009-07-21 20:55 #17 av: vornanen

Kasslergratäng the easy way.

Kassler blandas med kokt ris, i med matgrädde och mjölk, salt och peppar samt lök, på med ost och in i ugnen.

Ananas tål jag inte :)

Anmäl
2009-07-22 00:00 #18 av: Hera

Tärnad kassler, matlagningsgrädde, curry och ketchup.

Allt efter smak. Serveras till ris eller mackisar.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-07-23 19:57 #19 av: Chestnut

Gjorde kassler i ugnen igår, riktigt gott!

Tog cirka 700 gram kassler, 1 deceiliter grädde, 2 deciliter mjölk, 2 deciliter vatten, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tesked sambal oelek, curry, salt, svartpeppar, 2 tomater, 1 paprika och riven ost.

Skiva kasslern, tärna tomaterna och skär paprikan i lagom stora bitar. Blanda mjölk, grädde, vatten, vitlök och kryddor, häll detta över kasslern och grönsakerna i en ungsform. Strö över riven ost. In i ugnen, tror att jag körde 200 grader i 15-20 minuter. Kokade färskpotatis och gjorde grönsallad till.

Anledningen till att jag tog grädde + vatten var att mjölken tog slut, funkar antagligen med bara 5 deciliter mjölk.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2009-07-23 21:15 #20 av: [Norum]

Låter gott.. Det är lätt att man fastnar i det/de recept man har och sen kommer man inte vidare. Men nu ska jag absolut prova andra varianter  Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-24 14:34 #21 av: SaraC

Den gratängen brukar vi göra ganska ofta, god, enkel och mättande!

Snabb italiensk pastagratäng med kassler

4 personer

  • 400 gram kassler
  • 300 gram pasta, till exempel penne
  • 1 burk kronärtskockshjärtan (400 gram)
  • 6 marinerade vitlöksklyftor
  • 6 inlagda soltorkade tomater
  • 2 ägg
  • 1 förpackning färdig ostsås (400 milliliter)
  • 1 burk färdig tomatsås (av pastasåstyp, 420 gram)
  • 1 deciliter riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Skär kronärtskockor, vitlök och soltorkade tomater i bitar. Skär kasslern i lillfingerstora strimlor. Blanda detta med pastan.

Rör ihop äggen med ostsåsen och tomatsåsen. Blanda såsen med pastan. Lägg detta i en smord ugnssäker form. Strö över osten.

Ställ in i ugnen ca 15 minuter.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-24 15:22 #22 av: [Norum]

Åh, vad gott med kronärtskockshjärtan! *slickar mig om munnen*

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-24 15:38 #23 av: SaraC

Ja, det är mumsmums!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-24 23:40 #24 av: [Norum]

Dom kan man köra med stavmixern och ha i potatisgratäng tillsammans med ädelost.. Hur gott som helst!

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-24 23:42 #25 av: Maria

#24 Det låter jättegott.

Ett annat tips är att skiva ned jordärtskockor som faktiskt smakar vädigt likt kronärtskocksshjärtan i potatisgratängen. 

/Maria

 

Anmäl
2009-07-24 23:49 #26 av: [Norum]

*25 Jag vet att det fanns som barnmatsburkar förr och hade det i gratängen. Vet inte om det finns längre?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-24 23:51 #27 av: Maria

#26 Fast numera så tycker jag man kan få tag i färska jordärtskockor nästan året runt. De är väl givetvis inte Svenska mer än på hösten försås....

/Maria

 

Anmäl
2009-07-24 23:57 #28 av: [Norum]

Jag köper färska men för typ 100 år sen när jag började med matlagning fanns det inte färska.Minns att jag sprang runt som en yr höna och letade det på burk.. haha

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-25 00:02 #29 av: Maria

Min man köpte fel och kom hem med Ingefära. I och för sig ganska lika men...Glad

/Maria

 

Anmäl
2009-07-25 00:05 #30 av: [Norum]

Skrattande

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-26 18:11 #31 av: Maria

Jag blev så inspirerad av kasslertråden att jag hittade ett av mina gamla recept som faktiskt är riktigt gott och enkelt.

pastaröra med kassler och pepparot.

cirka 250 gram kassler

1 gul lök

olja till stekning

cirka 1/2 paket frysta ärtor (à 250 gram)

1-1/2 deciliter créme fraiche

2-3 matskedar färsk riven pepparot

pepparmix

Skär kasslern i tunna stavar. Grovhacka löken. Fräs detta i olja tills löken mjuknar. Tillsätt ärtorna och blanda ner créme fraiche. Smaksätt med pepparot och pepparmix. Puttra en stund. (jag brukar ha mer pepparot men det är en smaksak)

Serveras till pasta (gärna parmesanost) och en tomatsallad.

/Maria

 

Anmäl
2009-07-26 20:15 #32 av: [Norum]

Det lät gott... förutom ärterna.. men de kan man ju byta ut. :)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-27 17:15 #33 av: Maria

#32 Du kan med säkerhet byta ut dessa mot ex. hackad paprika, majs eller något annat som ger denna annars lite bleka rätt färg.

/Maria

 

Anmäl
2009-07-27 19:07 #34 av: [Norum]

Finns mycket man kan ha i när man inte vill ha ärter. Jag blev mer eller mindre tvångsmatad med gröna ärter när jag var liten, får fortfarande kräk-känsla av dom... urk!

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-27 19:09 #35 av: Maria

Jag var på språkresa i England för 100 år sedan och fick ärtpuré VARJE DAG i en månad...konstigt att jag gillar vanliga ärtor ändå...Obestämd

/Maria

 

Anmäl
2009-07-27 19:13 #36 av: [Norum]

Tänk den där gröna sörjan på sjukhuset som dom kallar för ärtpuré.. Den får man jämt om man  har opererat sig i halsen eller nåt.. sen måste man äta kletet med sked.. huga! Jag ryser bara jag tänker på det.. jäkka!

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-27 19:25 #37 av: Loucar

Själv avskydde jag gröna ärtor tills jag fick ett barn som älskar det så jag vande mig helt enkelt.

Anmäl
2009-07-28 02:38 #38 av: idalotta

Jag brukar göra "hoppande allan", det är samma recept som flygande jacob fast med kassler..supergott  Glad

Ida

Medarbetare på Florist

Anmäl
2009-07-28 10:05 #39 av: [Norum]

*38 Fränt! Det ska jag absolut testa..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-09-18 11:33 #40 av: Loucar

Inbakad kassler

1 kilo kassler, 2 matskedar senap, 1 färdigkavlad smördegsplatta, 1 ägg, 1 deciliter finhackad persilja

Pensling: 1 uppvispat ägg

Bred ut smördegsplattan på en plåt. Blanda samman senap, ägg och persilja och bred det över smördegen. Lägg på kasslern och vik degen runt om. Placera skarven neråt och skåra degen på några ställen. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugn på 225 grader i 30-35 minuter.

Anmäl
2009-09-19 10:40 #41 av: Chrome

Jag fick smaka en god gratäng med kassler för ett tag sedan.

Pastasnäckor
Blåmögelost
Kassler i bitar
Matlagningsgrädde
Och kryddor

Koka pastan och lägg i en ungssäker form, smula ner blåmögelosten och kasslern i bitar. Blanda runt och fyll på med matlagningsgrädde, krydda.

Men hur länge och hur varmt vet jag inte men gott blev det.

Anmäl
2009-09-19 19:12 #42 av: Loucar

Låter jättegott ChromeGlad

Anmäl
2009-09-19 19:16 #43 av: Chrome

Ja det var det. Första gången jag åt med någon som innehöll blåmögelost. Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.