Annons:
Etiketternötviltgris
Läst 2812 ggr
Kramis65
7/20/09, 1:00 AM

Ugnsbakad älgfilé med pepparrostade grönsaker

Ugnsbakad älgfilé

800 gram älgfilé
lite smör
salt
nymalen svartpeppar

Putsa filén. Gnid in köttet i salt och peppar. Bryn det i lite smör tills det fått en gyllenbrun färg. Stek sedan filén på galler i ugn i 180° till dess innertemperatur är 54°. Tag då ut den och låt den vila cirka 10 minuter i folie. Vid servering, tranchera oxfilén.

Pepparrostade grönsaker

8 blastmorötter
8 små jordärtskockor
8 klyftor kålrabbi
cirka 30 gram smör
1 vitlöksklyfta
1 kvist timjan
salt
nymalen svartpeppar

Smält smöret. Skala morötterna och skär dem i lika stora längder, cirka 6 centimeter, och dela dem på längden. Skär jordärtskockorna och kålrabbin i mindre bitar. Lägg grönsakerna i den ugnsfasta formen tillsammans med det smälta smöret, vitlöksklyftan och timjan. Salta och peppra på grönsakerna innan du placerar dem i ugnen i 170° tills de är mjuka, cirka 15 minuter. Vid servering, värm dem i ugnen, avlägsna timjankvisten.

Svampsmör

0,5 deciliter karljohan och kantareller i bitar
olja till stekning
40 gram normalsaltat smör
salt
peppar

Bryn svampen i olja i en panna tills den är gyllenbrun. Låt den kallna. Vispa smöret vitt och pösigt i en "assistent" och smaka av det med salt och peppar. Tillsätt den brynta svampen. Spritsa ut smöret på smörpapper och forma det till rullar med cirka 1,5 centimeter i diameter. Lägg det i kylen och låt det svalna. Innan servering, skär smöret i cirka 5 centimeter långa stavar.

Enbärssky

2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
2 dl rödvin
5 dl oxsvansfond
endast gult skal från 1 citron
1 msk saft från citron
socker
nymalen svartpeppar
salt

Finhacka schalottenlök och vitlök. Koka upp löken tillsammans med vinet och enbären. Låt allt reducera tills endast 1/3 återstår. Häll i oxsvansfonden och låt skyn reducera tills ca 5 dl återstår. Tillsätt då citronskalet och saften. Låt skyn stå cirka 15 minuter och dra. Smaka sedan av den med salt, peppar och socker. Sila bort löken, enbären och citronskalet genom en finmaskad sil. Vid servering, värm såsen.

Potatispuré och rostad vitlök

0,5 kilo skalad mandelpotatis
2 deciliter mjölk
40 gram smör
2 matskedar skuren gräslök
1 matsked rostad vitlök
salt
vitpeppar från kvarn

Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av vid spisen. Häll i mjölk och smör och rör till en slät massa. Smaka sist av med salt, peppar och rostad vitlök. Tillsätt den skurna gräslöken.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Annons:
[Norum]
7/20/09, 1:48 PM
#1

Vilken måltid! Rena kalaset ju.. Glad

Honestyisdead
7/20/09, 3:02 PM
#2

Är det bara jag eller är det inga enbär i enbärsskyn?

Strumpa
7/20/09, 3:16 PM
#3

#2 Nej det står inte mängden enbär Glad

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Kramis65
7/20/09, 11:29 PM
#4

#2 och ändå ska dom kokas med vinetOskyldig Ta åtta enbär!

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Upp till toppen
Annons: