Annons:
Etikettmatprat
Läst 1714 ggr
Sagakeramik
8/18/09, 8:06 PM

Enkelt men gott?

Hej

Jag och familjen ska ut på en kortare husbilssemester ett par dagar. Jag skulle behöva lite tips på god och enkel mat att laga till i husbilen. Gärna godsaker och annat som gör att semestern känns lite extra.

Inga kötträtter, men fågel och fiskrätter går bra.

Någon som har några tips?

Annons:
Kramis65
8/18/09, 10:54 PM
#1

Chicken a la king

4 portioner

4 kycklingfiléer, cirka 500 gram
3/4 tesked salt
1 kryddmått vitpeppar
smör
1 stor röd paprika
200 gram färska champinjoner
2 matskedar vetemjöl
3 deciliter hönsbuljong
1 äggula
1 deciliter Kelda mellangrädde

Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Krydda med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna. Kärna ur och strimla paprikan. Dela svamparna om de är stora. Bryn paprika och svamp i smör i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljongen under omrörning. Låt koka cirka 3 min. Tillsätt kycklingköttet. Rör ihop äggula och grädde och rör ner det i grytan. Värm under omrörning. Tag bort grytan från plattan när första bubblan syns. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris och sockerärter.

Tips: Kycklingfiléerna kan bytas mot skinn- och benfri grillad kyckling.

Fiskgryta med saffran

4 Portioner

300 gram laxfilé
300 gram torskfilé, sej eller hoki
4 morötter
1 purjolök
1 knippa dragon
1 tesked vitvinsvinäger
5 deciliter grönsaksbuljong
1/2 gram saffran
2 deciliter crème fraiche
8 kokta potatisar
salt och peppar

Gör så här
Skär fisken i grova bitar. Skala morötterna och skär i bitar. Skär purjolöken i sneda bitar och skölj dem i vatten. Plocka dragonbladen. Koka upp vinäger, grönsaksbuljong och saffran. Lägg i morötter och purjolök och låt sjuda under lock cirka 5 minuter. Tillsätt crème fraiche. Halvera potatisen. Lägg i potatishalvorna och fiskbitarna i grytan. Salta och peppra. Låt grytan koka upp och sjud sedan under lock cirka 5 minuter. Vänd ner dragon och servera.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Loucar
8/18/09, 11:07 PM
#2

Kycklinggryta med cidersmak

600 gram tärnad färsk kyckling

1 matsked olja

salt och peppar

1 matsked fransk senap

1½ deciliter äppelcider

1 deciliter vispgrädde

margarin

4 schalottenlökar

1 äpple

½ deciliter hackad persilja

Värm olja i en gryta. Bryn köttet, salta och peppra.

Rör ner senap och cider och låt det småkoka.

Rör ner lite grädde i taget så såsen kokar ihop.

Skala löken och hacka den och äpplet i mindre bitar.

Stek löken o när den börjar bli mjuk tillsätt äppelbitarna.

Fördela blandningen i grytan och servera med ris och en fräsch sallad.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Sagakeramik
8/19/09, 12:13 AM
#3

Tack för tipsen Glad

Kramis65
8/19/09, 1:03 AM
#4

Det här behövs till 4-5 portioner

2 schalottenlökar, finhackade
1 matsked smör
800 gram sjötungs- eller rödtungsfiléer
2 deciliter torrt vitt vin
2 deciliter fiskbuljong av fond

Sås:
2 matskedar smör
3 matskedar vetemjöl
3 1/2 deciliter fiskspad
1 äggula
1 deciliter grädde
salt och peppar

Pommes Duchesse:
10 potatisar av mjölig sort
2 matskedar smör
2 äggulor
2 matskedar grädde
salt och peppar

 
Garnering:
1 hummer i bitar eller kräftstjärtar, 100 gram
dill
8 champinjoner, ciselerade och smörfrästa
eventuellt tryffel

Ugn: 250 grader

Gör så här:

1. Skala och koka potatisen i bitar. Pressa eller mosa den. Blanda moset med, smör, äggulor och grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse med tyll.

2. Fräs löken i en traktörpanna med smör. Vik ihop fiskfiléerna och lägg dem ovanpå löken. Häll på vin och buljong. Sjud fisken under lock, cirka 5 minuter. Ta upp fisken med en hålslev och lägg den i en ugnssäker form.

3. Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull. Späd med silat fiskspad. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka i 3 minuter. Blanda äggulan och grädden, och häll i såsen under omrörning. Nu får såsen inte koka mer. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.

4. Spritsa moset i toppar längs formens kant. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått färg, cirka 10 minuter. Garnera med hummerbitar eller kräftstjärtar, dill, champinjoner och eventuellt tryffel.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Loucar
8/19/09, 7:38 PM
#5

Kom på en till superenkel rätt perfekt för campingköket

Koka färsk pasta o gör sedan en sås på kräftstjärtar/räkor, bladspenat, grädde och lite ljus maizenaredning.

Tar max en kvart att göra och är både gott och lyxigt.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Sagakeramik
8/19/09, 10:19 PM
#6

Tack för tipset Loucar, precis vad jag letade efter! Glad

Annons:
Upp till toppen
Annons: