Enkelt men gott?
Hej
Jag och familjen ska ut på en kortare husbilssemester ett par dagar. Jag skulle behöva lite tips på god och enkel mat att laga till i husbilen. Gärna godsaker och annat som gör att semestern känns lite extra.
Inga kötträtter, men fågel och fiskrätter går bra.
Någon som har några tips?
Chicken a la king
4 portioner
4 kycklingfiléer, cirka 500 gram
3/4 tesked salt
1 kryddmått vitpeppar
smör
1 stor röd paprika
200 gram färska champinjoner
2 matskedar vetemjöl
3 deciliter hönsbuljong
1 äggula
1 deciliter Kelda mellangrädde
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Krydda med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna. Kärna ur och strimla paprikan. Dela svamparna om de är stora. Bryn paprika och svamp i smör i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljongen under omrörning. Låt koka cirka 3 min. Tillsätt kycklingköttet. Rör ihop äggula och grädde och rör ner det i grytan. Värm under omrörning. Tag bort grytan från plattan när första bubblan syns. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris och sockerärter.
Tips: Kycklingfiléerna kan bytas mot skinn- och benfri grillad kyckling.
Fiskgryta med saffran
4 Portioner
300 gram laxfilé
300 gram torskfilé, sej eller hoki
4 morötter
1 purjolök
1 knippa dragon
1 tesked vitvinsvinäger
5 deciliter grönsaksbuljong
1/2 gram saffran
2 deciliter crème fraiche
8 kokta potatisar
salt och peppar
Gör så här
Skär fisken i grova bitar. Skala morötterna och skär i bitar. Skär purjolöken i sneda bitar och skölj dem i vatten. Plocka dragonbladen. Koka upp vinäger, grönsaksbuljong och saffran. Lägg i morötter och purjolök och låt sjuda under lock cirka 5 minuter. Tillsätt crème fraiche. Halvera potatisen. Lägg i potatishalvorna och fiskbitarna i grytan. Salta och peppra. Låt grytan koka upp och sjud sedan under lock cirka 5 minuter. Vänd ner dragon och servera.
// Ulrika
Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!
Kycklinggryta med cidersmak
600 gram tärnad färsk kyckling
1 matsked olja
salt och peppar
1 matsked fransk senap
1½ deciliter äppelcider
1 deciliter vispgrädde
margarin
4 schalottenlökar
1 äpple
½ deciliter hackad persilja
Värm olja i en gryta. Bryn köttet, salta och peppra.
Rör ner senap och cider och låt det småkoka.
Rör ner lite grädde i taget så såsen kokar ihop.
Skala löken och hacka den och äpplet i mindre bitar.
Stek löken o när den börjar bli mjuk tillsätt äppelbitarna.
Fördela blandningen i grytan och servera med ris och en fräsch sallad.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Tack för tipsen
Det här behövs till 4-5 portioner
2 schalottenlökar, finhackade
1 matsked smör
800 gram sjötungs- eller rödtungsfiléer
2 deciliter torrt vitt vin
2 deciliter fiskbuljong av fond
Sås:
2 matskedar smör
3 matskedar vetemjöl
3 1/2 deciliter fiskspad
1 äggula
1 deciliter grädde
salt och peppar
Pommes Duchesse:
10 potatisar av mjölig sort
2 matskedar smör
2 äggulor
2 matskedar grädde
salt och peppar
Garnering:
1 hummer i bitar eller kräftstjärtar, 100 gram
dill
8 champinjoner, ciselerade och smörfrästa
eventuellt tryffel
Ugn: 250 grader
Gör så här:
1. Skala och koka potatisen i bitar. Pressa eller mosa den. Blanda moset med, smör, äggulor och grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse med tyll.
2. Fräs löken i en traktörpanna med smör. Vik ihop fiskfiléerna och lägg dem ovanpå löken. Häll på vin och buljong. Sjud fisken under lock, cirka 5 minuter. Ta upp fisken med en hålslev och lägg den i en ugnssäker form.
3. Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull. Späd med silat fiskspad. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka i 3 minuter. Blanda äggulan och grädden, och häll i såsen under omrörning. Nu får såsen inte koka mer. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.
4. Spritsa moset i toppar längs formens kant. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått färg, cirka 10 minuter. Garnera med hummerbitar eller kräftstjärtar, dill, champinjoner och eventuellt tryffel.
// Ulrika
Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!
Kom på en till superenkel rätt perfekt för campingköket
Koka färsk pasta o gör sedan en sås på kräftstjärtar/räkor, bladspenat, grädde och lite ljus maizenaredning.
Tar max en kvart att göra och är både gott och lyxigt.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Tack för tipset Loucar, precis vad jag letade efter!