Menyer, matsedlar & middagstips

Potatisrätter

2009-08-02 17:42 #0 av: Loucar

Satt o fundera lite på hur många olika potatisrätter eller varianter på att tillaga potatis det finns.

Vi kan väl se hur många vi kan komma på skriv gärna ner hela receptet med mått och om vi får använda detta i receptsamlingen.

Anmäl
2009-08-02 19:08 #1 av: AnneN
  1. Potatismos
  2. Potatisgratäng
  3. Palt (innehåller mycket potatis)
  4. Kroppkakor (innehåller mycket potatis)
  5. Potatis & löksoppa
  6. Raggmunkar
  7. Rårakor
  8. Hasselbackspotatis
  9. Klyftpotatis
  10. Strips
  11. Pomfritt (stavas?)
  12. Potatissallad
  13. Ugnsbakad potatis
  14. Chips
  15. Kokt potatis
  16. Duchessepotatis
  17. Jansonsfrestelse
  18. Klöße
  19. Rösti
  20. Tartiflette

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-02 19:08 #2 av: AnneN

Oj förlåt missade att det skulle vara recept med också Skäms

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-02 19:19 #3 av: Loucar

Måste inte vara det men om det är nåt lite udda kan det vara kul Tartiflette är nytt för mig lika så Klöse kan du inte skriva ner de receptenGlad

 

Anmäl
2009-08-02 20:21 #4 av: AnneN

#3 ska kika om jag hittar några recept på det

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-02 20:27 #5 av: AnneN

Tartiflette

4 portioner

Tartiflette - fransk potatisgratäng med bacon och lök, krämig av vispgrädde och vit vin samt gratinerad med ost.

Tartiflette gratineras med reblochon, en fransk ost. Men i brist på den blir det den franska osten Raclette. Tartiflette är en fransk rätt som ätes i alperna. Skulle kunna beskrivas som potatisgratäng men också som potatiskaka.Tartiflette är en ganska mastig och tung rätt, men god. Potatisrätten skulle kunna ätas som en ensam rätt. Vi åt den till ryggbiff med tomatklyftor och nygräddat franskt lantbröd. Ett mustig rödvin hade varit gott till.

Reblochon är en ost från Savoie, alpområdena i Frankrike, tillverkad av fetare opastöriserad komjölk med ett sorts skal i gult där ett tunt lager vitmögel utvecklats. Smaken är mild med mycket karaktär och inslag av hasselnöt. Savoie gränsar till Italien där osten tidigare också har tillverkats men numera under annat namn.

Raclette är en ost från Valais i Schweiz, men som också tillverkas i Savoie. Den är tillverkad på komjölk precis som Reblochon och har även den ett gult "skal" och är krämig inuti. Raclette förknippas väl mest med Raclettegrill där den smälts, men är god att äta som den är. Raclette brukar vara en av de ostar som används i ostfondue - och nu blev jag jäkligt sugen på ostfonude istället.


Tartiflette

Ingredienser

1 kilo potatis av fast sort
140 gram bacon
1 lök, hackad
2 teskedar timjan, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 deciliter vispgrädde
1,25 deciliter vitt vin
cirka 250 gram Raclette
salt & peppar

Beskrivning
Sätt ugnen på 200 grader.

Skär bacon i bitar. Fräs bacon och lök ett par minuter. Tillsätt vitlöken och fräs på lite och sänk värmen.

Skala och koka potatisen nästan färdig. Häll av vattnet. Låt potatisen svalna så pass att det enkelt går att skära den i en halv centimeter tjocka skivor.

Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form. Salta och peppra lätt. Lägg på bacon och lök och resten av potatisen. Salta och peppra lätt. Tillsätt grädde.

Skär osten i bitar och lägg överst i formen. Slå över det vita vinet. Låt gratinera i ugnen tills osten smält och blivit lite gyllene och knaprig, cirka 15-20 minuter.

Servera tariflette riktigt varm!

 

Källa: http://matorama.se/2008/10/18/tartiflette/

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-02 20:32 #6 av: AnneN

Klöße (tyska, sing. Kloß), även kallat Knödel eller Klopse, är kokade potatisbollar, som vanligen består av råriven potatis, ibland blandat med potatismos, torkat bröd eller ägg. Maträtten serveras som alternativ till potatis, främst i södra Tyskland, Österrike, Tjeckien och Italien. Klöße påminner om kroppkaka, men innehåller till skillnad från denna inget kött. Det finns variationer som innehåller rostat bröd.

 

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%B6%C3%9Fe

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-02 20:40 #7 av: Loucar

Tartiflette ska jag prova det lät gott men klösse får allt vara minns fortfarande med fasa när vi fick denna rätt när jag var på språkresa i österrike.

Anmäl
2009-08-03 13:02 #8 av: [Spanaren]

 

Potatispannkaka från Svensbyn  

225 grader

 

3 ägg

3 teskedar salt

2,5 deciliter vatten

2,5 deciliter mjölk

4,5 deciliter vetemjöl

850 gram skalad rå potatis (cirka 1 kilo oskalad)

200 gram rimmat fläsk

Smör till långpannan

 

  1. Börja med att göra pannkakssmeten.
  2. Blanda ägg och salt i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och rör om. Tillsätt vetemjölet och blanda till jämn smet. Låt den svälla.
  3. Skala potatisen och riv den på den nästa största sidan av rivjärnet. Skär fläsket i fina tärningar.
  4. Rör i den rivna potatisen i pannkakssmeten. Blanda väl.
  5. Smörj en långpanna och häll i smeten. Fördela fläsktärningarna jämnt i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter.
  6. Smör, lingonsylt och rårivna morötter är gott till.
Anmäl
2009-08-03 13:03 #9 av: [Spanaren]

Gretas Pitepalt

för 10 personer

Skala och riv eller mal 2 liter vinterpotatis - helst mandelpotatis. Låt vätskan rinna av.
Blanda potatisen med 3 matskedar salt och 1 liter vetemjöl.
Skär 1 kg rimmat fläsk i tärningar.
Fyll en kastrull med 5 liter vatten, 4 matskedar salt och en bit fläsksvål.
Tag en degklick, lite mindre än en tennisboll och rulla den till en boll. Tag mjöl på två fingrar och tryck till så att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ned paltarna, efter hand de blir klara, i det kokande vattnet. Använd en träslev och rör om försiktigt. När sista palten sänkts ned i grytan låter man samtliga paltar koka i 45 minuter.
Om det finns fläsk kvar kan man knapersteka det.
Servera palten med lingonsylt, smör och det knaperstekta fläsket. Mjölk passar bra att dricka till.

Anmäl
2009-08-03 13:05 #10 av: [Spanaren]

Potatissoppa

Ingredienser:

8 goda potatisar
1 purjolök
1 hönsbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 baket bacon
1 liter vatten
salt och peppar
persilja
2 deciliter gräddfil

Gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i lagom stora bitar
  2. Skölj purjolöken och skär upp den
  3. Strimla bacon och lägg i en varm gryta och låt det fräsa
  4. Lägg i purjolöken och låt den fräsa tillsammans med baconen
  5. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningarna
  6. Blanda potatisen med bacon och purjolök
  7. Häll över buljongen
  8. Låt soppan koka under lock i cirka en halvtimma så potatisen blir mosig
  9. Krydda
  10. Servera med en klicka gräddfil

 

Anmäl
2009-08-03 13:06 #11 av: [Spanaren]

 

POTATIS- OCH PRÄSTOSTBULLAR

700 gram kokt potatis
2 deciliter ströbröd
2 äggulor
2 matskedar mjölk
100 gram prästost
1 tesked salt
2 kryddmått vitpeppar
Skirat smör

 

Blanda hälften av ströbrödet med äggulorna och mjölken och låt svälla. Skär prästosten i små kuber. Riv potatisen och blanda med osten. Salta och peppra. Forma smeten till fyra stora platta bullar. Panera dem i resten av ströbrödet och stek dem gyllenbruna i skirat smör.

 

STEKT FLÄSK
400 gram rimmat sidfläsk

Stek fläsket i skivor och servera det genast tillsammans med de nystekta potatisbullarna och varm lingonchutney.

 

ATT DRICKA TILL
Krister Dahl rekommenderar kall mjölk. Ljust öl går också bra.

Fotnot: Receptet är publicerat i boken "Svinaktigt gott" (Natur och Kultur 2003).

 

Anmäl
2009-08-03 13:07 #12 av: [Spanaren]

 

Paltakademiens Gourmetpalt

för 10 personer

Samma ingredienser som i Pitepalt. Skillnaden är att paltarna görs stora som pingisbollar.
När sista palten sänkts ned i grytan skall de koka i 30 minuter.
Fiska upp dem med hålslev och servera med lingonsylt, extra saltat smör, keso, rå lök, stekt lök och knaperstekt fläsk.
Paltakademien rekommenderar att man dricker vargtass* (5-6 procentig) som måltidsdryck och därtill en svartvinbärssnaps (20 procentig). Öl går också bra, hävdar akademien.

* Vargtass är en norrländsk specialitet gjord på lingondricka och vodka.

 

Anmäl
2009-08-03 13:09 #13 av: [Spanaren]

Potatisbakelser
4 personer

10-12 medelstora potatisar
2 matskedar rapsolja
2 äggulor
salt och vitpeppar
2 matskedar finhackad färsk dill

 

Dan Strandqvist

dan.strandqvist@ttspektra.se

Anmäl
2009-08-03 13:11 #14 av: [Spanaren]

 

Sirapspotatis

 

1 kilo potatis färsk småpotatis

1 matsked sirap

1 matsked smör

1 tesked salt

 

Denna gamla potatisvariant är helt förtjusande till gammaldags stekar serverade med gräddsås.

 

Potatisen skalas och sköljs väl, helst med en plastborste så ytan blir jämn

Är potatisarna större kan de skäras i 4 klyftor på längden, men då får man göra det på samtliga

Bryn smöret i en järngryta eller i en stekpanna

Rulla potatisen då och då

Ringla över sirapen och strö på salt när potatisen börjar få färg

Anmäl
2009-08-03 13:12 #15 av: [Spanaren]

 

Ugnsraggmunk

4 personer

  • 18 medelstora potatisar
  • 3 deciliter mjölk
  • 3 deciliter mjöl
  • salt
  • 800 gram rimmat fläsk

Sätt ugen på 225 grader. Skär fläsket i tunna skivor och täck botten på en långpanna. Sätt in plåten i ugnen och låt fläskskivorna ta lite färg. Samtidigt blir plåten smord av fläsket. Skala och riv potatisen fint och blanda med mjölk, mjöl och lite salt. Tag ut plåten och lyft bort fläsket. Häll i smeten och lägg fläskskivorna över. Grädda i ugnen cirka 30 minuter. Servera med lingonsylt.

 

Anmäl
2009-08-03 14:30 #16 av: Loucar

Oj det var många bra förslag får vi lägga in recepten i matlust receptsamling spanaren?

Anmäl
2009-08-03 23:52 #17 av: [Spanaren]

Men givetvis Loucar Skrattande /kram Spanaren

Anmäl
2009-08-04 00:24 #18 av: Loucar

Man tackar spanaren

 

kram tbx

Anmäl
2009-08-04 11:02 #19 av: [Spanaren]

Flubba i ugn, ugnsplåt eller form


För 4 personer.

Hittat på nätet och är verkligen gott. Som ni ser kan man testa på lite olika mjölblandningar efter tycke och smak. Jag använde inte kryddpeppar men det blev gott ändå.

Ingredienser

8 potatisar
3 deciliter vetemjöl
1 matsked salt
1 ägg
300 gram rimsaltat fläsk, krydda fläsket med kryddpeppar

 

Gör så här

Riv eller mal potatisen (låt all vätska vara kvar). Blanda i mjöl, salt och ägg. Smörj en ugnsform eller plåt med smör. Lägg ut hälften av fläsket i formen. Tillsätt smeten i formen och jämna ut. Lägg på resterande fläsk och platta till. Krydda med kryddpeppar. Lägg på 3 smörklickar.

Låt stå i ugnen på 200 grader i cirka 35-40 minuter, beroende tjocklek. Ät med lingonsylt, smör

Anmäl
2009-08-04 11:06 #20 av: [Spanaren]

Hemfrites


För 6 personer.

Goda till kött, korv, fisk eller enbart som dom är.

Ingredienser

8 bakpotatisar eller 12 stora potatisar
Olivolja
Flingsalt

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader
Tvätta och skär oskalade potatisar i stavar till tjocka pommes frites
Lägg dem på en plåt
Ringla över olivolja, salt och blanda
Rosta i ugnen i cirka 30 minuter

Ps Tiden kan variera i olika ugnar så smaka alltid av först

Anmäl
2009-08-04 11:08 #21 av: [Spanaren]

Mandelpotatissoppa med osttopp


För 4 personer.

Det vattnas i munnen när jag tänker på denna delikata soppa. Gott om potatissoppor men ingenting är som den här soppan som är gjord på mandelpotatis.

Ingredienser

1 kilo mandelpotatis
cirka 3 deciliter potatisspad
3 deciliter visp- eller mellangrädde
Salt
Peppar
Västerbottensost eller Prästost, rikligt

Tillbehör:
1 paket mjukt tunnbröd
Crème fraiche
Smör
Pepparrotsvisp

 

Gör så här

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten
Mosa den avrunna potatisen
Späd med cirka 3 deciliter potatisspad och häll tillbaks purén i kastrullen
Krydda, slå på grädde och koka sakta några minuter
Tillsätt smörklickar och smaka av
Toppa med rikligt med ost

Servera tunnbrödssnittar till soppan.

Gör snittarna så här:
Blanda ihop lite crème fraiche och smaksätt med lite Pepparrotsvisp
Smörj lite smör på det mjuka tunnbrödet och stryk på ett tunt lager av den smaksatta crème fraichen och rulla sen ihop brödet och skär till små snittar.

Anmäl
2009-08-04 18:29 #22 av: LinaK

POTATISPAJ
receptet hämtat från: http://kryddburken.wordpress.com/2009/06/10/potatispaj-med-farskpotatis-dill/

Det här behöver du :
1 platta smördeg till botten
1 kilo kokt kall färskpotatis
4 vårlök
3 ägg
2 deciliter gräddmjölk
1 kruka dill
Salt & peppar
2 deciliter riven ost

GÖR SÅHÄR :
Använd en rund springform cirka 25 centimeter diameter, med löstagbara kanter. Pensla formen med lite smör eller olja. Lägg i en rund bottenplatta av smördeg, den behöver inte gå upp speciellt mycket på kanterna, bara det blir en botten. Skär färskpotatisen i cirka 1 centimeter tjocka skivor och födelar i formen. Skär vårlöken och strö över. Vispa ihop äggen och gräddmjölken. Klipp ner dill i äggsmeten, samt salta och peppra. Slå smeten över formen och strö över lite ost och sist lite finklippt dill. Grädda i 220 grader cirka 30 minuter. Om formen inte håller riktigt tätt, gör en form av aluminiumfolié och ställ den i när du gräddar den så slipper du spill och kladd i ugnen. Låt pajen "stå till sig" en liten stund före servering

 

Detta recept är SÅ gott! Använda gärna västerbottenost, så blir det extra gott Skrattande

 

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.