Annons:
Etikettmatprat
Läst 4039 ggr
Cajza
2009-08-15 17:36

GRÖNSAKER

Vilka grönsaker tycker ni är godast?

Vi använder (koker)  mycket, blomkål, broccoli, morötter och brysselkål till maten.

Kall sallad, isbergssallad, tomater, gurka, paprika och fetaost.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Annons:
Åsa S
2009-08-15 19:02
#1

Just nu är det sånt jag kan hämta i trädgården typ: bönor, mangold, malabarspenat, squash, tomater

I butik just nu kan man ju tänka sig aubergine, kronärtskockor, majs de har ju hyfsat pris nu då de är i säsong.

På vintern är det sånt som gulbetor, broccoli, brysselkål, morötter, lök ev. ruccola fryst Edamame och liknande (köper aldrig sånt som gurka, tomat, isbergssallat i butik, dyrt vatten, i stort sett ingen näring och det smakar ofta bara vatten också)

[Asta]
2009-08-15 19:13
#2

Här äts det mesta i grönsaksväg, beror på säsong. Svårt att säga vad som INTE används. Min man tycker jag ärlite tokig, är det någon frukt eller grönsak som är extra fin kan jag inte låta bli att köpa. Jag äter mycket både grönsaker och frukt.

Cajza
2009-08-15 19:16
#3

#2 Jag undrar så vad är, Mangold och gulbetor och Edamame? Vi börjar tröttna på samma och är ute efter något nytt.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Åsa S
2009-08-15 19:35
#4

Mangold är en spenatsläkting som är något robustare och kan ofta odlas ända in i okt-nov här hos mig i mälardalen. Det är en gammal grönsak, kan ibland hittas i matbutiken (den rödaktiga mangolden hittar man ofta som små bebisblad av i blandsalladerna i matbutiken). Mangold smakar dock spenataktigt och kan användas som spenat.

Edamame = förvällda färska frysta gröna sojabönor. Jag köper ICAs eget märke, silvrig påse som hittas i frysdisken.

Betor kommer i många färger röda, gula, vita, polkagrisrandiga. Den röda är nog den som är vanligast men ofta hittar man påsar med gulbetor vid påsarna med rödbetor. Gulbetor smakar ungefär som rödbetor men med fördelen att de inte färgar av sig så förskräckligt så jag tycker de blir bättre ifall man ska ungsbaka rotsaker (ex. potatis, lök, morötter, gulbetor), använder man rödbetor blir det ju bara en rosa blandning då man rör om i rotsakerna.

Cajza
2009-08-15 19:41
#5

Tack så jättemycket Åsa för din fina beskrivning. Nästa vecka ska jag kolla om de har något eller allt detta.

Berättar hur det går senare

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

[Asta]
2009-08-15 19:51
#6

Mangold är en av de saker som växte fint i år hos oss också. Flera andra saker gjorde INTE det. Det är gott också att skära den lite, steka i bara lite matfett och sedan pressa över citron och tillsätta lite svartpeppar och flingsalt. Gott tilltugg till annan mat.

Annons:
Cajza
2009-08-15 19:58
#7

#6 Tack för ditt tips med. Man behöver testa lite nytt ibland.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Jalking
2009-08-15 23:06
#8

Jag gillar tomater, de flesta salladssorter (gärna med lätt besk smak), sparris (faktiskt helst konserverad gul), spenat, basilika mm. Gillar verkligen grönsaker till och i de flesta maträtter.

Är helt galen i oliver, men det är väl en frukt?

Cajza
2009-08-15 23:59
#9

#8 Jag tror att det är en frukt, men vad gör det, gott är det Skrattande

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

AnneN
2009-08-16 05:45
#10

Tomat, gurka (är galen i gurka), kruksallat, morötter, finns säkert fler som är goda, men jag har nyligen börjat upptäcka den delen av matvärlden

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Cajza
2009-08-16 10:23
#11

#10 Det har vi också. Tyvärr kan jag inte äta gurka och paprika, min magen tycker inte om dem.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

[Asta]
2009-08-16 11:35
#12

#11 - det var ju synd. Paprika som är en sådan smakförhöjare. Har nästan alltid paprika i alla grytor med kött, framförallt nötkött, tycker det ger sådan bra smak.

AnneN
2009-08-16 15:53
#13

#11 har du testat skala gurkan? en del klarar den bättre utan skalet

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
Cajza
2009-08-16 16:32
#14

#13 Ja det har jag och magen tycker inte om det heller. Jag har även problem med meloner, den ända jag kan äta är vanlig vattenmelon.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Loucar
2009-08-16 23:53
#15

Provar o äter gärna alla typer av grönsaker. Det som slinker ner oftast är gurka, tomat, broccoli, blomkål, vitkål, morötter, zucchini, augergine, paprika, rädisor, sallad och spenat.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
2009-08-17 11:42
#16

Jag har fått pippi på alla dessa olika wok-grönsaker som finns.. Men annars slinker allt ner utom gröna ärter. :)

Cajza
2009-08-17 14:25
#17

#16 Va gillar du inte gröna ärter? Det som är så gott Skrattande

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

[Norum]
2009-08-17 15:24
#18

*17 Jag säger bara: Urk och blä! Cool

Loucar
2009-08-17 15:55
#19

Skickar en stor skål gröna ärtor till skruttis Tungan ute

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
2009-08-17 15:58
#20

Förvånad Nä.. dumma dig! Tungan ute

Annons:
Loucar
2009-08-17 16:05
#21

Du kan ju alltid mata han som säger att du har svart näsa med domFlört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
2009-08-17 16:09
#22

Tänkte inte på det! Tungan ute Ja, det gör jag… *asg*

Fast i dag ska vi ha den goda salladen som vi fick i lördags.. Eller, jag har gjort en sån sallad själv så det är ju inte samma men en likadan.. Glad

Loucar
2009-08-17 16:10
#23

Den blir säkert jättegod…hur går det o va min testpilot då har inte märkt nån respons än *S*

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
2009-08-17 16:14
#24

Han har jobbat kvällspass nu ett tag, så det blir ingen middag. Skäms
Ja, jag vet! Jag ska äta ändå men det blir mest typ omelett, sallad eller nåt som tar ca 5 minuter.. Ids inte laga riktig mat jämt..

Loucar
2009-08-17 16:14
#25

Skruttis såg just att ärter, linser o bönor är bra för o stabilisera blodsockret du kanske ska ge ärtorna en chans tillTungan ute

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Loucar
2009-08-17 16:48
#26

Känner igen det där om inte dottern äter hemma blir det lätt mackor o omeletter etc

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
2009-08-17 16:56
#27

Jag äter ju allt annt, bara jag slipper ärtorna.. Resten är gott!

Anders har ju matdosa med sig så då behöver jag inte laga middag och det är bara skönt!

Annons:
Sagakeramik
2009-08-17 17:24
#28

Egen inlaggda bönor med chili och oregano… mmm….

Sparris lättkokt med lite balsamvinäger

Sockerärtor också lättkokta med lite balsamvinäger… .mmm…

Broccoli…

Paprika, potatis, morötter, blomkål och andra grön och rotfrukter ugnstekta i smör med färska örter till… :D

vornanen
2009-08-20 16:27
#29

jag älskar kokta morötter, kan äta ihjäl mig på det känns det som.

Paprika är riktigt gott också..

[Norum]
2009-08-20 19:57
#30

*29 Vi har ätit kokta morötter i dag.. supergott. Glad

Loucar
2009-08-20 20:01
#31

Kom på nåt smarrigt nu när jag laga mat. Tärna zucchini/squash, finhacka lök och kantarellbitar.

Stek detta i smör gudomligt gott till både kött o kyckling.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

vornanen
2009-08-21 08:35
#32

#30 Mums! .. Supergott med smörslungade morötter också iofs. Det ska jag nog äta till lunch.

Cajza
2009-08-21 08:37
#33

Håller med er kokta morötter (gärna smörslungade, ej så nyttigt).

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

vornanen
2009-08-21 08:42
#34

#33 Men ack så gott ;)

Annons:
Cajza
2009-08-21 08:57
#35

#34 Visst är det gott och att äta det någon gång är inte så farligt Skrattande

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

vornanen
2009-08-21 08:59
#36

#35 Haha nej det är ju ingenting man vill leva på.. Vanliga kokta morötter däremot skulle jag kunna leva på utan problem :D

Cajza
2009-08-21 10:50
#37

#36 Det skulle jag med. Jag kan tänka mig att blanda med kokt blomkål

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

AnneN
2009-08-21 17:21
#38

Vad betyder smörslungade?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Cajza
2009-08-21 18:41
#39

#38 Att man häller av vattnet och lägger ner lite smör  bland grönsakerna och skakar kastrullen.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

AnneN
2009-08-21 18:41
#40

#39 aha, tack Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Cajza
2009-08-21 18:45
#41

#40 Egentligen betyder det,

Smörslunga = slunga med smält smör. Detta är dock lite småsnaskigt att utföra, varför smörslungning i allmänhet avser att blanda med smält smör.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Annons:
[Norum]
2009-08-21 19:22
#42

Har alltid lite smör i och lite finklippt persilja… Då äter vi hejdlöst båda två..haha

vornanen
2009-08-21 22:08
#43

Smörslungade morötter med örtsalt.. gud så gott.

Cajza
2009-08-21 22:22
#44

#43 Nu vet jag vad det står på middagsbordet imorgon, här i Trelleborg.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

vornanen
2009-08-21 22:32
#45

#44 Då vet jag vart jag kommer att befinna mig.. Skrattande

Maria
2009-08-24 13:37
#46

Jag försöker att handla efter säsong men har alltid vitkål, morötter och lök hemma.

Dessutom persilja, mangold m.m. från sommarens skörd i frysen.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Bjornen
2009-08-25 22:50
#47

Jag äter alla grönsaker som finns och därutöver många flera. Många av de riktigt udda grönsakerna är nog allra godast som t.ex. knölklocksrot, rapunkelklocka, gode henrik, dahliarötter, indiankrasse och tagetes. 

Allt är ätbart, några få saker bara en gång.

Honestyisdead
2009-08-25 22:52
#48

#47 Har aldrig hört talas om något av de du rabblade upp :P

Annons:
Bjornen
2009-08-25 23:02
#49

De tre första har nog inte odlats som grönsak de sista hundra åren eller lite mera.

Loucar
2009-08-25 23:05
#50

Såg på efter tio i våras då de hade vietnameser tror jag det var som laga mat o de använde omrbunksrötter o massa andra saker som jag skulle vilja prova….

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Maria
2009-08-25 23:10
#51

Indiankrasse och Tagetes har jag i alla fall provat.

Krasse är gott men men det tillhör definitivt inte mitt vanliga förrådFlört

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Bjornen
2009-08-25 23:19
#52

Vår vilda stensöta har använts som sötningsmedel. Men jag tycker att smaken på rötterna är för söta att äta dem färska.

korseett
2009-08-25 23:30
#53

gillar broccoli, blomkål, gröna bönor, vitkål, spenat och de kan jag äta bra av. pga kosten och hälsan äter jag majs, ärter, tomat m. fl kolhydratrika grönsaker mer restriktivt. Men det är gott. Kryddor används mest torra för nuvarande fram tills dess att min örtagård blir till.

Loucar
2009-08-26 00:19
#54

bjornen kan du inte berätta lite vad du brukar göra med alla dessa rötter o annat är lite nyfiken på sånt men har väl inte vågat prova så värst om jag ska vara ärlig

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Honestyisdead
2009-08-26 01:20
#55

bumbleboo; vad är skillnaden mot vanlig krasse?

Annons:
Maria
2009-08-26 01:27
#56

#55 Här kommer en länk med en bild.

http://www.lindbloms.se/Lindbloms/53000/56000.html

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Bjornen
2009-08-26 08:48
#57

Krasse (eller karse) är sedan gammalt namnet på våra vilda arter av kryddkrasse som växer i diken och små bäckar med fin kryddsmak och små vita blommor.

Indiankrasse är det som nu ofta kallas krasse med större färggranna blommor.

Jag äter ofta grönsakerna råa och jag äter gärna både det ena och andra när jag går i trädgården. Knölklocksrot ger en fin vit färg på råkostuppläggningar. (Kanske den enda rent vita grönsak som inte påverkas av luften). Gode Henrik fungerar bra som stuvad (spenat).

Indiankrasse är kanske den enda grönsak som man äter både blad, blommor och färska frön.

ophelia
2009-08-26 11:50
#58

Jag älskar purjolök.Delad i bitar och kokt i lättsaltat vatten med lite salt och muskotnöt.Så gotttSkrattande

Cajza
2009-08-28 02:06
#59

Idag åt vi smörslungade morötter, mums va gott

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Upp till toppen
Annons: