Matprat

GRÖNSAKER

2009-08-15 17:36 #0 av: Cajza

Vilka grönsaker tycker ni är godast?

Vi använder (koker)  mycket, blomkål, broccoli, morötter och brysselkål till maten.

Kall sallad, isbergssallad, tomater, gurka, paprika och fetaost.

 

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-15 19:02 #1 av: Åsa S

Just nu är det sånt jag kan hämta i trädgården typ: bönor, mangold, malabarspenat, squash, tomater

I butik just nu kan man ju tänka sig aubergine, kronärtskockor, majs de har ju hyfsat pris nu då de är i säsong.

På vintern är det sånt som gulbetor, broccoli, brysselkål, morötter, lök ev. ruccola fryst Edamame och liknande (köper aldrig sånt som gurka, tomat, isbergssallat i butik, dyrt vatten, i stort sett ingen näring och det smakar ofta bara vatten också)

Anmäl
2009-08-15 19:13 #2 av: [Asta]

Här äts det mesta i grönsaksväg, beror på säsong. Svårt att säga vad som INTE används. Min man tycker jag ärlite tokig, är det någon frukt eller grönsak som är extra fin kan jag inte låta bli att köpa. Jag äter mycket både grönsaker och frukt.

Anmäl
2009-08-15 19:16 #3 av: Cajza

#2 Jag undrar så vad är, Mangold och gulbetor och Edamame? Vi börjar tröttna på samma och är ute efter något nytt.

 

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-15 19:35 #4 av: Åsa S

Mangold är en spenatsläkting som är något robustare och kan ofta odlas ända in i okt-nov här hos mig i mälardalen. Det är en gammal grönsak, kan ibland hittas i matbutiken (den rödaktiga mangolden hittar man ofta som små bebisblad av i blandsalladerna i matbutiken). Mangold smakar dock spenataktigt och kan användas som spenat.

 

Edamame = förvällda färska frysta gröna sojabönor. Jag köper ICAs eget märke, silvrig påse som hittas i frysdisken.

 

Betor kommer i många färger röda, gula, vita, polkagrisrandiga. Den röda är nog den som är vanligast men ofta hittar man påsar med gulbetor vid påsarna med rödbetor. Gulbetor smakar ungefär som rödbetor men med fördelen att de inte färgar av sig så förskräckligt så jag tycker de blir bättre ifall man ska ungsbaka rotsaker (ex. potatis, lök, morötter, gulbetor), använder man rödbetor blir det ju bara en rosa blandning då man rör om i rotsakerna.

Anmäl
2009-08-15 19:41 #5 av: Cajza

Tack så jättemycket Åsa för din fina beskrivning. Nästa vecka ska jag kolla om de har något eller allt detta.

Berättar hur det går senare

 

 

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-15 19:51 #6 av: [Asta]

Mangold är en av de saker som växte fint i år hos oss också. Flera andra saker gjorde INTE det. Det är gott också att skära den lite, steka i bara lite matfett och sedan pressa över citron och tillsätta lite svartpeppar och flingsalt. Gott tilltugg till annan mat.

Anmäl
2009-08-15 19:58 #7 av: Cajza

#6 Tack för ditt tips med. Man behöver testa lite nytt ibland.

 

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-15 23:06 #8 av: Jalking

Jag gillar tomater, de flesta salladssorter (gärna med lätt besk smak), sparris (faktiskt helst konserverad gul), spenat, basilika mm. Gillar verkligen grönsaker till och i de flesta maträtter.

Är helt galen i oliver, men det är väl en frukt?

Anmäl
2009-08-15 23:59 #9 av: Cajza

#8 Jag tror att det är en frukt, men vad gör det, gott är det Skrattande

 

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-16 05:45 #10 av: AnneN

Tomat, gurka (är galen i gurka), kruksallat, morötter, finns säkert fler som är goda, men jag har nyligen börjat upptäcka den delen av matvärlden

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-16 10:23 #11 av: Cajza

#10 Det har vi också. Tyvärr kan jag inte äta gurka och paprika, min magen tycker inte om dem.

 

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-16 11:35 #12 av: [Asta]

#11 - det var ju synd. Paprika som är en sådan smakförhöjare. Har nästan alltid paprika i alla grytor med kött, framförallt nötkött, tycker det ger sådan bra smak.

Anmäl
2009-08-16 15:53 #13 av: AnneN

#11 har du testat skala gurkan? en del klarar den bättre utan skalet

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-16 16:32 #14 av: Cajza

#13 Ja det har jag och magen tycker inte om det heller. Jag har även problem med meloner, den ända jag kan äta är vanlig vattenmelon.

 

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-16 23:53 #15 av: Loucar

Provar o äter gärna alla typer av grönsaker. Det som slinker ner oftast är gurka, tomat, broccoli, blomkål, vitkål, morötter, zucchini, augergine, paprika, rädisor, sallad och spenat.

Anmäl
2009-08-17 11:42 #16 av: [Norum]

Jag har fått pippi på alla dessa olika wok-grönsaker som finns.. Men annars slinker allt ner utom gröna ärter. :)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-17 14:25 #17 av: Cajza

#16 Va gillar du inte gröna ärter? Det som är så gott Skrattande

 

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-17 15:24 #18 av: [Norum]

*17 Jag säger bara: Urk och blä! Cool

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-17 15:55 #19 av: Loucar

Skickar en stor skål gröna ärtor till skruttis Tungan ute

Anmäl
2009-08-17 15:58 #20 av: [Norum]

Förvånad Nä.. dumma dig! Tungan ute

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-17 16:05 #21 av: Loucar

Du kan ju alltid mata han som säger att du har svart näsa med domFlört

Anmäl
2009-08-17 16:09 #22 av: [Norum]

Tänkte inte på det! Tungan ute Ja, det gör jag... *asg*

Fast i dag ska vi ha den goda salladen som vi fick i lördags.. Eller, jag har gjort en sån sallad själv så det är ju inte samma men en likadan.. Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-17 16:10 #23 av: Loucar

Den blir säkert jättegod...hur går det o va min testpilot då har inte märkt nån respons än *S*

Anmäl
2009-08-17 16:14 #24 av: [Norum]

Han har jobbat kvällspass nu ett tag, så det blir ingen middag. Skäms
Ja, jag vet! Jag ska äta ändå men det blir mest typ omelett, sallad eller nåt som tar ca 5 minuter.. Ids inte laga riktig mat jämt..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-17 16:14 #25 av: Loucar

Skruttis såg just att ärter, linser o bönor är bra för o stabilisera blodsockret du kanske ska ge ärtorna en chans tillTungan ute

Anmäl
2009-08-17 16:48 #26 av: Loucar

Känner igen det där om inte dottern äter hemma blir det lätt mackor o omeletter etc

Anmäl
2009-08-17 16:56 #27 av: [Norum]

Jag äter ju allt annt, bara jag slipper ärtorna.. Resten är gott!

Anders har ju matdosa med sig så då behöver jag inte laga middag och det är bara skönt!

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-17 17:24 #28 av: Sagakeramik

Egen inlaggda bönor med chili och oregano... mmm....

Sparris lättkokt med lite balsamvinäger

Sockerärtor också lättkokta med lite balsamvinäger... .mmm...

Broccoli...

Paprika, potatis, morötter, blomkål och andra grön och rotfrukter ugnstekta i smör med färska örter till... :D

Anmäl
2009-08-20 16:27 #29 av: vornanen

jag älskar kokta morötter, kan äta ihjäl mig på det känns det som.

Paprika är riktigt gott också..

Anmäl
2009-08-20 19:57 #30 av: [Norum]

*29 Vi har ätit kokta morötter i dag.. supergott. Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-20 20:01 #31 av: Loucar

Kom på nåt smarrigt nu när jag laga mat. Tärna zucchini/squash, finhacka lök och kantarellbitar.

Stek detta i smör gudomligt gott till både kött o kyckling.

Anmäl
2009-08-21 08:35 #32 av: vornanen

#30 Mums! .. Supergott med smörslungade morötter också iofs. Det ska jag nog äta till lunch.

Anmäl
2009-08-21 08:37 #33 av: Cajza

Håller med er kokta morötter (gärna smörslungade, ej så nyttigt).

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-21 08:42 #34 av: vornanen

#33 Men ack så gott ;)

Anmäl
2009-08-21 08:57 #35 av: Cajza

#34 Visst är det gott och att äta det någon gång är inte så farligt Skrattande

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-21 08:59 #36 av: vornanen

#35 Haha nej det är ju ingenting man vill leva på.. Vanliga kokta morötter däremot skulle jag kunna leva på utan problem :D

Anmäl
2009-08-21 10:50 #37 av: Cajza

#36 Det skulle jag med. Jag kan tänka mig att blanda med kokt blomkål

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-21 17:21 #38 av: AnneN

Vad betyder smörslungade?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-21 18:41 #39 av: Cajza

#38 Att man häller av vattnet och lägger ner lite smör  bland grönsakerna och skakar kastrullen.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-21 18:41 #40 av: AnneN

#39 aha, tack Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-21 18:45 #41 av: Cajza

#40 Egentligen betyder det,

Smörslunga = slunga med smält smör. Detta är dock lite småsnaskigt att utföra, varför smörslungning i allmänhet avser att blanda med smält smör.

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-21 19:22 #42 av: [Norum]

Har alltid lite smör i och lite finklippt persilja... Då äter vi hejdlöst båda två..haha

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-21 22:08 #43 av: vornanen

Smörslungade morötter med örtsalt.. gud så gott.

Anmäl
2009-08-21 22:22 #44 av: Cajza

#43 Nu vet jag vad det står på middagsbordet imorgon, här i Trelleborg.

 

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-08-21 22:32 #45 av: vornanen

#44 Då vet jag vart jag kommer att befinna mig.. Skrattande

Anmäl
2009-08-24 13:37 #46 av: Maria

Jag försöker att handla efter säsong men har alltid vitkål, morötter och lök hemma.

Dessutom persilja, mangold m.m. från sommarens skörd i frysen.

/Maria

 

Anmäl
2009-08-25 22:50 #47 av: Bjornen

Jag äter alla grönsaker som finns och därutöver många flera. Många av de riktigt udda grönsakerna är nog allra godast som t.ex. knölklocksrot, rapunkelklocka, gode henrik, dahliarötter, indiankrasse och tagetes. 

Allt är ätbart, några få saker bara en gång.

Anmäl
2009-08-25 22:52 #48 av: Hera

#47 Har aldrig hört talas om något av de du rabblade upp :P

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-08-25 23:02 #49 av: Bjornen

De tre första har nog inte odlats som grönsak de sista hundra åren eller lite mera.

Anmäl
2009-08-25 23:05 #50 av: Loucar

Såg på efter tio i våras då de hade vietnameser tror jag det var som laga mat o de använde omrbunksrötter o massa andra saker som jag skulle vilja prova....

Anmäl
2009-08-25 23:10 #51 av: Maria

Indiankrasse och Tagetes har jag i alla fall provat.

Krasse är gott men men det tillhör definitivt inte mitt vanliga förrådFlört

/Maria

 

Anmäl
2009-08-25 23:19 #52 av: Bjornen

Vår vilda stensöta har använts som sötningsmedel. Men jag tycker att smaken på rötterna är för söta att äta dem färska.

Anmäl
2009-08-25 23:30 #53 av: korseett

gillar broccoli, blomkål, gröna bönor, vitkål, spenat och de kan jag äta bra av. pga kosten och hälsan äter jag majs, ärter, tomat m. fl kolhydratrika grönsaker mer restriktivt. Men det är gott. Kryddor används mest torra för nuvarande fram tills dess att min örtagård blir till.

Anmäl
2009-08-26 00:19 #54 av: Loucar

bjornen kan du inte berätta lite vad du brukar göra med alla dessa rötter o annat är lite nyfiken på sånt men har väl inte vågat prova så värst om jag ska vara ärlig

Anmäl
2009-08-26 01:20 #55 av: Hera

bumbleboo; vad är skillnaden mot vanlig krasse?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-08-26 01:27 #56 av: Maria

#55 Här kommer en länk med en bild.

http://www.lindbloms.se/Lindbloms/53000/56000.html

/Maria

 

Anmäl
2009-08-26 08:48 #57 av: Bjornen

Krasse (eller karse) är sedan gammalt namnet på våra vilda arter av kryddkrasse som växer i diken och små bäckar med fin kryddsmak och små vita blommor.

Indiankrasse är det som nu ofta kallas krasse med större färggranna blommor.

Jag äter ofta grönsakerna råa och jag äter gärna både det ena och andra när jag går i trädgården. Knölklocksrot ger en fin vit färg på råkostuppläggningar. (Kanske den enda rent vita grönsak som inte påverkas av luften). Gode Henrik fungerar bra som stuvad (spenat).

Indiankrasse är kanske den enda grönsak som man äter både blad, blommor och färska frön.

Anmäl
2009-08-26 11:50 #58 av: ophelia

Jag älskar purjolök.Delad i bitar och kokt i lättsaltat vatten med lite salt och muskotnöt.Så gotttSkrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.