Desserter, frukt & godis

inläggning för plommon

2009-08-25 23:18 #0 av: korseett

Jag har ju då ett gammalt plommonträd som i år ger väldigt mycket frukt. Det är sorten Victoria. Jag har funnit endast ett recept i en kokbok på inlagda plommon i konjak men jag efterlyser fler recept på inläggningar. Jag äter ytterst lite frukt pga kosten men några slinker ner och det vore toppen att kunna lägga in och ge bort om inte annat. Liksom syndatt det ska förfaras.

Så har ni några recept hemma?

Anmäl
2009-08-25 23:28 #1 av: Loucar

Min mamma brukar göra mjuk sockerkaka som hon har i lite större lägre runda formar o så lägger hon halverade plommon överst jättegott med vaniljsås till o går utmärkt o frysa o ta fram vid behov.

Anmäl
2009-08-25 23:29 #2 av: Loucar

romtopf kan du väl göra på plommon även om det kanske blir godast med fler frukter i...

Anmäl
2009-08-25 23:32 #3 av: korseett

sockerkaka ja dte var inte så dumt-  och romtopf har jag aldrig hört talas om, vad är det?

Anmäl
2009-08-26 00:07 #4 av: Loucar

 

Romtopf

 

4 viktoriaplommon

2 äpplen

2 päron

3 persikor

1 ananas

12 körsbär

mörk rom

 

Skala äpplen och päron, kärna ur och skär i bitar. Kärna även ur plommon och persikor och skär även de i bitar. Skala ananasen och skär i mindre bitar. Körsbären läggs som de är hela i en stor burk tillsammans med övrig frukt fyll över frukten med rom.

 

Anmäl
2009-08-26 00:17 #5 av: korseett

tack! men vad används den till eller äts det bara som det är?

Anmäl
2009-08-26 00:18 #6 av: Loucar

Man äter den med glass eller grädde.....den blir bättre ju längre den står Flört undrar om det beror på spritenTungan ute...perfekt present oxå men då måste den ha stått ett tag först

Anmäl
2009-08-26 00:20 #7 av: korseett

det blir som med bålen- man ska äta frukten för där finns all sprit Tungan ute

Anmäl
2009-08-26 00:21 #8 av: Loucar

nu har du fattatFlört

Anmäl
2009-08-26 00:31 #9 av: korseett

*Sluddrar* - vasani? frukten i bålen? näe den åt jag upp *hick*

Anmäl
2009-08-26 00:38 #10 av: Loucar

haha jag ska se om jag har några mer recept på inläggningar i mina äldre kokböcker

 

Anmäl
2009-08-26 00:54 #11 av: Loucar

Ingen inläggning men detta kan du ju smaska på vid tillfälle...

 

 

Chokladdoppade madeiraplommon

 

8 plommon

4 msk madeira

75 g mörk choklad

40 g vit choklad

 

Dela plommonen på mitten och ha over en halv matsked Madeira på varje plommonhalvas köttsida. Smält den mörka chokladen över vattenbad och doppa sedan plommonens skalsida i chokladen, låt sedan chokladen stelna. Smält den vita chokladen och lägg plommonen på bakplåtspapper. Ta sedan en gaffel och lyft på vit choklad som ringlas över plommonen och lägg upp 4 plommonhalvor på varje fat. Servera grädde eller glass till.

Anmäl
2009-08-26 09:10 #12 av: Bjornen

Plommonkompott                                                                     2hg toppsocker, 1½ liter plommon, 1½ dcl. vatten 2 msk. socker.

Salladsplommon                                                                                     till varjre kg plommon ½ liter inläggningsättika, 4.6 hg socker 2 bitar kanel, 1 bit ingefära, 10-12 nejlikor (1 bit lagerblad)                                                              

Anmäl
2009-08-26 11:44 #13 av: ophelia

Här kommer receptet på världens enklaste och godaste plommonkakaSkrattandeGår åt i ett naffs här hemma.

Detta behövs: ugnen 175 grader  35-45 minuter

10 mogna medelstora  plommon ,100g smältsmör/margarin, 3 medelstora ägg +2,5dl socker,2 dl vetemjöl (inget bakpulver)  lite florsocker att pudra över när kakan kallnat.

Kärna ur och dela plommonen i fjärde delar. Smörj en form  jag brukar ta en med löstagbar kant bröa den. Lägg ut plommonen i formen i ett mönster eller huller om buller.Smält smör/margarin och låt det svalna.Vispa socker och ägg poröst ju längre man vispar desto godare blir kakan.Blanda i vetemjölet och häll till sist i det avsvalnade smöret/margarinet.Häll smeten över plommonen och ställ in i ugnen i 175 graders värme i i ca 35-45 minuter. låt den svalna och sikta över lite florsocker.  Den är försvinnande gooood.

 

Anmäl
2009-08-26 13:19 #14 av: korseett

jag tackar och bockar för de fina recepten

Anmäl
2009-08-26 14:03 #15 av: Loucar

Hittade ett recept på syltade plommon i Allers


 

2 stora el 4 små urkärnade plommon

lag

2 dl vatten

1d  socker

4-5 katrinplommon

1 stjärnanis

1 nypa vaniljsocker


Koka upp lagen i en kastrull. lägg i plommon och sjud på medelvärme i 10 min. Ta av kastrullen från värmen, täck med lock o låt svalna helt. Ta upp plommonen och stjärnanisen, häll över lagen i matberedaren och kör runt till en slät sås. Servera plommonen med såsen, rosmarincrackers/salta kex och magorost


Magorost är en blandning av mascarpone o gorgonzola.

Anmäl
2009-08-26 20:27 #16 av: Loucar

#14 kan rekommendera allers denna vecka mkt plommon där

Anmäl
2009-08-26 21:13 #17 av: korseett

ah ska köpa den då och det passar ju bra när man ska hem till sin gamla mamma också

Anmäl
2009-08-26 23:20 #18 av: Loucar

Precis mkt korsord är det ska läsa den lite senare o berätta så du inte köper grisen i säcken Flört

Anmäl
2009-08-28 10:31 #19 av: ophelia

Det går ju bra att frysa plommon också att använda till sylter ,pajer kräm m.m. gott till vinternSkrattande

Anmäl
2009-08-28 10:45 #20 av: Loucar

Korseett det var bara 2 recept o sånt du fått härinne redan så om du inte prompt vill ska du nog inte köpa tidningen

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.