Annons:
Etikettmatprat
Läst 8242 ggr
Cajza
8/22/09, 11:11 PM

Rotmos

Idag har jag köpt kålrötter och imorgon ska jag göra rotmos. Nu är kålrötterna som bäst och det är lätt att göra och det bästa, det är gott.

Någon som brukar laga rotmos?

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Annons:
AnneN
8/22/09, 11:17 PM
#1

Gjorde en lite egen version av rotmos i våras, då använde jag kålrötter, potatis, morötter, palsternacka och det blev jätte gott Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Cajza
8/22/09, 11:18 PM
#2

Jag har inte palsternacka i, annars har jag samma och visst är det gott.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

[Norum]
8/22/09, 11:34 PM
#3

Rotmos är ju jättegott. Fast det är sällan jag gör det.. men skulle aldrig köpa på påse, den smakar ju urk.. bläää

Cajza
8/23/09, 1:07 PM
#4

Nu är rotmosen klar, den blev jättegod.

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Loucar
8/23/09, 1:32 PM
#5

det finns ju en variant på rotmos som heter rotvälska och är en rätt från Norduppland. Recept finns i boken Uppländsk undfägnad men jag har inte tillgång till den så jag kan bidra med receptet. Nån annan som har boken o kan skriva av det kanske.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Cajza
8/23/09, 6:32 PM
#6

#5 Om man Googlar ordet "rotvälska" kommer det upp att det betyder obegripligt språk .

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Annons:
Loucar
8/23/09, 7:07 PM
#7

Jo det betyder det också men om du söker på uppländsk undfägnad ska du se att det dyker upp även där.

I denna använde man buljong och en kryddbukett om jag inte minns fel o det slog det vanliga rotmoset med hästlängder smakmässigt. Får kolla efter receptet när jag är hos mamma nästa gång för jag tror hon har boken.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Cajza
8/23/09, 7:50 PM
#8

#7 Jag kokar mina kålrötter i två buljongtärningar (kalvbuljong).

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

[Spanaren]
8/23/09, 8:50 PM
#9

Detta recept var bra/kram Spanaren

Rotmos 

8 mjöliga potatisar

1 kålrot

1,5 deciliter mjölk

1 matsked margarin

salt

peppar

muskotnöt

Skala potatisarna och kålroten. Skär i mindre bitar. Koka mjuka i saltat vatten. Häll ur vattnet.

Mosa potatisarna och kålroten och tillsätt margarinet och mjölken i moset i små portioner tills moset har en lämplig konsistens. Krydda.

Vill du göra moset laktosfritt kan du använda kokvattnet i stället för mjölk.

Alla recept från den 09.01.03:

Maria
8/24/09, 1:18 PM
#10

Jag gör alltid egen rotmos och har potatis i för att binda och morötter för den fina färgen.

Dessutom brukar jag ha rikligt med hackad persilja i också. Både gott och vackert.

Rotmos går bra att frysa också så därför kan man göra en rejäl gryta när man ändå håller på.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Norum]
8/24/09, 1:25 PM
#11

*10 Jaha? Blir den inte grynig alls när man har fryst den? Förvånad

Maria
8/24/09, 1:27 PM
#12

Nä, jag tycker inte det.

Kanske om man har mycket potatis i men jag har som sagt det bara för att binda.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Upp till toppen
Annons: