Matprat

Äter du lutfisk?

2009-11-09 23:00 #0 av: MonisN

Jag älskar lutfiskTungan ute Men vet att många inte gör det. Jag kan inte tänka mig en jul utan lutfisk, vit sås, potatis och svartpeppar. Vissa äter gröna ärtor eller senapssås till, vilket inte jag kan tänka mig.

Äter du lutfisk, och i så fall hur?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-09 23:06 #1 av: AnneN

Har aldrig smakat, men eftersom jag älskar fisk så är chansen stor att jag skulle gilla lutfisk också

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-11-09 23:09 #2 av: MonisN

Aha! Aldrig smakat. Då måste du göra det!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-09 23:37 #3 av: Loucar

Håller med dig ja Monis det är jättegott men det måste vara vitsås, potatis och peppar annars blir det inte gott. Vill inte heller ha ärtor eller senapssås till.

Men vi äter det inte på julafton utan har det som ensamrätt på jul eller annandag jul.

Anmäl
2009-11-10 00:05 #4 av: MonisN

Förr åt vi det lite senare på julafton, men de senaste åren gör vi som du Loucar. Det blir på tok för mycket mat på julafton annars. Man ska ju orka med ris alá maltan och några praliner ur Alladinasken ocksåTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-10 00:08 #5 av: Loucar

Ja i alla fall pralinerna ris a la maltan hoppar jag faktiskt.

Anmäl
2009-11-10 00:11 #6 av: Sehvrin

Nej, tycker det mest smakar ingenting, nämligen. Däremot tycker jag potatisen och såsen är god Oskyldig

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-11-10 14:09 #7 av: DesK

Jag äter gärna lutfisk, men jag vill ha senapssås, mycket kryddpeppar och ärter till  Tungan ute

Anmäl
2009-11-10 14:22 #8 av: Loucar

Äter inte norrmännen stekta bacontärningar till sin lutfisk eller är det nåt jag drömt?

Anmäl
2009-11-10 14:25 #9 av: DesK

Loucar det är helt riktigt och jag har testat det, det är också gott  Tungan ute

Anmäl
2009-11-10 15:54 #10 av: Loucar

Har dom nåt mer till Désirée eller är det som vi vitsås och potatis?

Anmäl
2009-11-10 16:03 #11 av: DesK

Jag smaksätter vitsåsen med massor av skånsk senap och så har jag kokt potatis och ärter till  Glad

Anmäl
2009-11-10 16:05 #12 av: Loucar

Blev lite fel där "Nisse" du vet jag tänkte som på norrmännen vilka fler tillbehör än bacon de använder.

Anmäl
2009-11-10 17:39 #13 av: dolfen

Till lutfisk kan man dricka rött vin (har jag hört men aldrig testat).

 

Anmäl
2009-11-10 18:31 #14 av: DesK

#13 Japp detta är visst också en Norsk idé!  Glad Fast det har jag inte testat ännu.

Anmäl
2009-11-10 19:14 #15 av: Loucar

Vi får helt enkelt prova med rödvin till lutfisken i år är det någon som har nåt passande sådant på lut?

Anmäl
2009-11-10 19:48 #16 av: MonisN

Det är nåt visst med norrmän, det har jag alltid sagtFlört Jag kan dricka både vitt och rött till kött eller fisk, men skulle inte kunna tänka mig rött till lutfiskObestämd Fast i Norge har jag ätit de mest konstiga blandningar..

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-10 19:48 #17 av: Maria

Jag äter INTE lutfiskGlad

/Maria

 

Anmäl
2009-11-10 19:53 #18 av: Loucar

Men Monis vi måste vara lite open minded ju prova kan man alltid göra vi kan köpa en liten flaska var och testa. Flört

Anmäl
2009-11-10 20:00 #19 av: MonisN

#18 Mitt sinne är vidöppet, och jag älskar norrmänSkrattande För deras skull kan jag dricka en STOR flaska, gärna ihop med SkavlanTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-10 20:02 #20 av: DesK

#19 Den flaskan får du allt dela med mig!  Flört

Anmäl
2009-11-10 20:03 #21 av: MonisN

#20 Aldrig i livetFlört

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-10 20:04 #22 av: Loucar

#20 Haha är det Skavlan eller vinet du vill dela med Monis Flört

Anmäl
2009-11-10 20:09 #23 av: DesK

Hum nu går jag å gråter en stund   Gråter

#22 Ger mig katten på att det är Skavlan Monis är ute efter  Flört

Anmäl
2009-11-10 20:10 #24 av: Loucar

Nu var det ju mer dig jag åsyftade ändrade just såg att jag skrev fel siffra i inlägg #22. Så hur var det vinet eller Skavlan som är intressant?

Anmäl
2009-11-10 20:12 #25 av: DesK

Vinet helt klart!

Är ju lycklig sambo, med  v v v  Flört

Anmäl
2009-11-10 20:14 #26 av: MonisN

Jag tycker kombinationen är oslagbarSkrattande

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-10 20:15 #27 av: MonisN

Dessutom gillar han nog lutfisk...

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-10 20:16 #28 av: Loucar

Du får skicka ett mail Monis och bjuda in Skavlan på lutfisk och rödvin. Flört

Anmäl
2009-11-11 01:29 #29 av: DesireEsmeralda

Åh, jag älskar verkligen lutfisk. Tungan ute (=slickar mig om munen)

Gillar det både på norskt och svenskt vis (är från Norge men bott i Sverige i 20år).

I Norge har man knaperstekta bacontärningar till (otroligt gott med kontrasterna: det mjuka och hårda), ärtstuvning och potatis. Det där med rödvin till har jag aldrig hört men kan ju förklaras av att jag var 10 när vi flyttade till Sverige...Obestämd

Anmäl
2009-11-11 09:53 #30 av: MonisN

Baconet tror jag på! Men inte rödvinet.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-11 11:18 #31 av: Loucar

Jag har också lite svårt att tänka mig kombinationen rödvin och lutfisk har lagt in en fråga på vin om det är nån som testat och vilket vin som funkar.

Anmäl
2009-11-12 12:55 #32 av: Loucar

Monis du verkar ha svartpeppar till din lutfisk medans jag och Desirée använder kryddpeppar, detta gör mig lite nyfiken för jag har inte sett någon använda annat än kryddpeppar tilll lutfisken?

Anmäl
2009-11-12 19:32 #33 av: MonisN

#32 Jo, mycket finmalen svartpeppar vill jag ha! Men i min familj är det lika vanligt med kryddpeppar.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-13 17:17 #34 av: dolfen

#14

Det finns ju en stad (tror det var en sydeuropeisk) som har en festdag varje år för att fira torkad fisk (lutfisk?).

En gång blev denna staden belägrad, men invånarna klarade livet tack vare lagret med torkad fisk (lutfisk?). Därför festen.

Kanske kan norrmännen ha fått rödvinsidén därifrån!? (Sydeuropa och vin...?)

 

(Undrar om inte Norge till och med exporterar lutfisk till denna stad!?)

 

Anmäl
2009-11-13 17:32 #35 av: Loucar

Hitta lite info på Wikipedia om olika tillbehör lägger in en länk till detta.

Anmäl
2009-12-17 15:08 #36 av: redhead82

Nepp, icke! Har provat många gånger att äta lutfisken, men konstaterar varje gång att det smakar lika illa i min mun.

Anmäl
2009-12-17 16:12 #37 av: [YlvaP]

Nej. Äter nästan ingenting i fiskväg.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.