Tips på ätliga julklappar
Tänkte vi här kunde tipsa varandra om lite ätliga julklappar.
Kladdkaka på burk är en bra gåbort present eller julklapp. Blanda alla torra ingredienser i en fin glasburk. Skriv innehållsförteckning och receptet på en fin handskriven lapp och häng runt burken. Glöm inte skriva hur mycket ägg och smör som skall tillsättas.
Torkad svamp eller chili i en glasburk med en fin etikett.
Såg i Allers att det fanns en jättesöt pingvin som man kunde ha olja och vinäger i (nåt för DesK kanske).
Hemmagjorda inläggningar av olika de slag.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
#1 Pingvin, var (förutom i tidningen)?
Vi har gjort olika sorters godis och praliner som julklappar, det var mycket uppskattat. Sedan har jag ofta med något hembakt (surdegs)bröd istället för blomma. Heminlagd sill är också populärt hos de som inte själva lägger in.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Pingvinen som är en dubbelflaska i plast kostar cirka 99 kronor på Lagerhaus. Eller så kan man köpa veckans Allers och försöka vinna en de lottar ut 10 stycken.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Smaksatta oljor i fina glasflaskor, gå in på kost.ifokus. Där fanns en del tips på olika kryddningar.
Hembakade hundkex till alla hundarna, mycket populärt + inte speciellt dyrt.
#5 Har du något bra recept på sådana kex?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag bakade hundkex idag och då tog jag 200g nötfärs och stekte den i olja, färsen slängde jag ner i matberedaren med 1 burk krossade tomater och körde igång den några sekunder, sedan hade jag ner ett par matskedar örtkryddor (oregano och basilika använder ofta jag, men man kan ha i rosmarin och liknande också), sedan hade jag ner grahamsmjöl så det blev en fast deg som kunde kavlas ut ca 4-5mm tjockt och sedan tar jag ut kakor med pepparkaksformar och lägger på plåtar med bakplåtspapper och gräddar i ugn ca +150-175C i runt 30-40min, sedan sänker jag ugnsvärmen till +50-70C och stoppar en träslev i luckan och sedan får de eftertorka där i flera timmar tills de är stenhårda.
Kexen kan läggas tätt på plåten de blir inte större när man stoppar dem i ugnen.
En annan populär variant är att byta ut nötfärsen mot stekt kycklinglever.
Sådär jättenoga med proportionerna är det inte (jag har en hundkokbok som jag har vissa recept där jag haft som grund men jag är mera generös med köttinnehållet i mina kex än vad man är i de recepten). I vissa av kexrecepten där har man ner buljong och inte tomat så det kan man ju testa också men man kanske inte ska ha buljongtärningar då de är ju ganska salta och salt är ju inte så jättebra för hundar.
All forn av hemlagat går väl alltid hem
En populär sak är väl alltid hemmakokt gräddkola i olika smaker
Hemgjord glögg är också uppskattat.
Att lägga ner tid och omsorg på paketen, etiketter och snören är också halva nöjet och visar att man bryr sig och ger med hjärtat.
Jag har gjort glögg, likör, sylt, kex med mera Ska även göra pepparkakor, vörtbröd och lite godis längre fram.
Marmelad t ex aprikos eller citrus.
Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora
Hemmagjorda julnubbar kanske
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Någon gång gjorde jag fetaost i olivolja o gav bort..
varvade osten med färska örter & nån chilifrukt i en fin burk, fyll upp med olivolja..
ett fint band runt & en lapp med vad det är..
Annars är biscotti ganska trevligt, med saffran nu till jul tex..
Ida
Medarbetare på Florist
Saffransbiscotti är så gott! Man kan också byta saffran mot rivet apelsinskal Tyvärr är saffran dubbelt så dyrt i år eftersom skörden slagit fel i Iran. 32:- för ett halvt gram
Ett år bakade jag kaffebröd och matbröd till mina dåvarande svärföräldrar som är gamla och sjuka det vart jätteuppskattat.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Det här tycker jag är en trevlig julklapp, och god dessutom!
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Medarbetare på kvinna.ifokus.se
"Cogito, ergo sum!"..........."Jag tänker, alltså finns jag!"
Jag kommer ge bort espressokolor, pepparkaksbiscotti och kanske saffransdrömmar, tror jag.
#17 Vill du ha adressen?!!
Hitta ett recept på salta skorpor i denna veckas Allers som jag funderar på att prova, delar med mig av receptet.
cirka 30-40 stycken
1 timme + torktid
100 gram sötmandel
50 gram pinjenötter
5 deciliter vetemjöl
1 tesked bakpulver
2 deciliter riven parmesanost
1 tesked salt
8 soltorkade tomater i olja
2 ägg
50 gram smör
3 matskedar vatten
smält smör till pensling
flingsalt
Ugnen på 225 grader.
Blanda nötter, mjöl, bakpulver, ost och salt i en bytta.Hacka tomaterna grovt och rör ner i nötblandningen.Vispa äggen lägg i en bunke. Smält smör och blada med vatten tillsätt sedan nötblandning och äggvisp.
Arbeta ihop en deg som delas i 3 delar. Delarna rullas som längder och läggs på en pappersklädd plåt. Platta till så tjockleken blir cirka 1 centimeter. Pensla med det smälta smöret och strö över flingsalt. Grädda längderna i cirka 15 minuter. Ta ut skorporna och sänk värmen till 125 grader.
Skär varje längd i diagonala skorpor. Lägg tillbaka dessa på plåten och rosta i ugnen ytterligare 25 minuter.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Kom på att slånbärslikör är lätt att göra och jättegott!
Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora