Matprat

Tips på ätliga julklappar

2009-11-14 16:25 #0 av: MonisN

Tänkte vi här kunde tipsa varandra om lite ätliga julklappar.

Kladdkaka på burk är en bra gåbort present eller julklapp. Blanda alla torra ingredienser i en fin glasburk. Skriv innehållsförteckning och receptet på en fin handskriven lapp och häng runt burken. Glöm inte skriva hur mycket ägg och smör som skall tillsättas.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-14 16:40 #1 av: Loucar

Torkad svamp eller chili i en glasburk med en fin etikett.

Såg i Allers att det fanns en jättesöt pingvin som man kunde ha olja och vinäger i (nåt för DesK kanske). Flört

Hemmagjorda inläggningar av olika de slag.

Anmäl
2009-11-14 16:45 #2 av: DesK

#1 Pingvin, var (förutom i tidningen)?  Tungan ute

Vi har gjort olika sorters godis och praliner som julklappar, det var mycket uppskattat. Sedan har jag ofta med något hembakt (surdegs)bröd istället för blomma. Heminlagd sill är också populärt hos de som inte själva lägger in.  Glad

Anmäl
2009-11-14 16:49 #3 av: Loucar

Pingvinen som är en dubbelflaska i plast kostar cirka 99 kronor på Lagerhaus. Eller så kan man köpa veckans Allers och försöka vinna en de lottar ut 10 stycken.

Anmäl
2009-11-14 17:21 #4 av: sisal

Smaksatta oljor i fina glasflaskor, gå in på kost.ifokus. Där fanns en del tips på olika kryddningar.

Anmäl
2009-11-14 17:38 #5 av: Åsa S

Hembakade hundkex till alla hundarna, mycket populärt + inte speciellt dyrt.

Anmäl
2009-11-14 17:58 #6 av: DesK

#5 Har du något bra recept på sådana kex?

Anmäl
2009-11-14 18:16 #7 av: Åsa S

Jag bakade hundkex idag och då tog jag 200g nötfärs och stekte den i olja, färsen slängde jag ner i matberedaren med 1 burk krossade tomater och körde igång den några sekunder, sedan hade jag ner ett par matskedar örtkryddor (oregano och basilika använder ofta jag, men man kan ha i rosmarin och liknande också), sedan hade jag ner grahamsmjöl så det blev en fast deg som kunde kavlas ut ca 4-5mm tjockt och sedan tar jag ut kakor med pepparkaksformar och lägger på plåtar med bakplåtspapper och gräddar i ugn ca +150-175C i runt 30-40min, sedan sänker jag ugnsvärmen till +50-70C och stoppar en träslev i luckan och sedan får de eftertorka där i flera timmar tills de är stenhårda.

Kexen kan läggas tätt på plåten de blir inte större när man stoppar dem i ugnen.

 

En annan populär variant är att byta ut nötfärsen mot stekt kycklinglever.

 

Sådär jättenoga med proportionerna är det inte (jag har en hundkokbok som jag har vissa recept där jag haft som grund men jag är mera generös med köttinnehållet i mina kex än vad man är i de recepten). I vissa av kexrecepten där har man ner buljong och inte tomat så det kan man ju testa också men man kanske inte ska ha buljongtärningar då de är ju ganska salta och salt är ju inte så jättebra för hundar.

Anmäl
2009-11-15 11:51 #8 av: [SvenA]

All forn av hemlagat går väl alltid hem

En populär sak är väl alltid hemmakokt gräddkola i olika smaker

Anmäl
2009-11-15 12:42 #9 av: MonisN

Hemgjord glögg är också uppskattat.

Att lägga ner tid och omsorg på paketen, etiketter och snören är också halva nöjet och visar att man bryr sig och ger med hjärtat.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-17 09:19 #10 av: Box-

Jag har gjort glögg, likör, sylt, kex med mera Ska även göra pepparkakor, vörtbröd och lite godis längre fram.

Anmäl
2009-11-18 11:21 #11 av: Eine

Marmelad t ex aprikos eller citrus.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2009-11-18 22:40 #12 av: Maria

Hemmagjorda julnubbar kanske Glad 

/Maria

 

Anmäl
2009-11-18 23:57 #13 av: idalotta

Någon gång gjorde jag fetaost i olivolja o gav bort..

varvade osten med färska örter & nån chilifrukt i en fin burk, fyll upp med olivolja..

ett fint band runt & en lapp med vad det är..

 

Annars är biscotti ganska trevligt, med saffran nu till jul tex..

Ida

Medarbetare på Florist

Anmäl
2009-11-19 09:15 #14 av: MonisN

Saffransbiscotti är så gott! Man kan också byta saffran mot rivet apelsinskalTungan ute Tyvärr är saffran dubbelt så dyrt i år eftersom skörden slagit fel i Iran. 32:- för ett halvt gramGråter

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-11-19 13:51 #15 av: Loucar

Ett år bakade jag kaffebröd och matbröd till mina dåvarande svärföräldrar som är gamla och sjuka det vart jätteuppskattat.

Anmäl
2009-11-22 01:30 #16 av: Anna_Sv

Det här tycker jag är en trevlig julklapp, och god dessutom!

Cookies med aprikos och choklad

Anmäl
2009-11-22 23:54 #17 av: Anne

Jag kommer ge bort espressokolor, pepparkaksbiscotti och kanske saffransdrömmar, tror jag.

Anmäl
2009-11-23 10:34 #18 av: MonisN

#17 Vill du ha adressen?!!FlörtFlört

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-12-10 19:56 #19 av: Loucar

Hitta ett recept på salta skorpor i denna veckas Allers som jag funderar på att prova, delar med mig av receptet.

 

cirka 30-40 stycken

1 timme + torktid

100 gram sötmandel

50 gram pinjenötter

5 deciliter vetemjöl

1 tesked bakpulver

2 deciliter riven parmesanost

1 tesked salt

8 soltorkade tomater i olja

2 ägg

50 gram smör

3 matskedar vatten

smält smör till pensling

flingsalt

 

Ugnen på 225 grader.

Blanda nötter, mjöl, bakpulver, ost och salt i en bytta.Hacka tomaterna grovt och rör ner i nötblandningen.Vispa äggen lägg i en bunke. Smält smör och blada med vatten tillsätt sedan nötblandning och äggvisp.

Arbeta ihop en deg som delas i 3 delar. Delarna rullas som längder och läggs på en pappersklädd plåt. Platta till så tjockleken blir cirka 1 centimeter. Pensla med det smälta smöret och strö över flingsalt. Grädda längderna i cirka 15 minuter. Ta ut skorporna och sänk värmen till 125 grader.

Skär varje längd i diagonala skorpor. Lägg tillbaka dessa på plåten och rosta i ugnen ytterligare 25 minuter.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.