Matprat

Nu får det vara nog!

2009-11-29 10:12 #0 av: MartinO

Jag har länge retat mig mot det idiotiska påfundet med skivat bröd. Det börjar bli svårare och svårare att hitta ett oskivat bröd i butiken. Dessutom exponeras fler ytor mot luften och hållbarheten blir sämre.

 

I fredags inhandlades en bit rökt sidfläsk. Döm om min förvåning när det var skivat! Det var omöjligt att se genom förpackningen. På etiketten stod med små bokstäver skivat, något man inte lägger märke till i butik. Dessutom hade skivorna en undermålig tjocklek som inte passar det Skånska köket.Rynkar på näsan

 

Var skall detta sluta? färdigskivad gurka och tomat?

Skall vi bli helt omyndigförklarade och inte få använda kniv i köket?

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-11-29 10:52 #1 av: Loucar

Där jag bor tycker jag att det finns rätt mycket oskivat bröd, men att det är så mycket skivat bröd beror väl på att konsumenterna har bett om det nån gång i tiden.

Jag föredrar nog precis som du att köttet är oskivat just på grund av att det färdigskivade oftast är för tjockt eller är i tunna slamsor.

Färdigskivad tomat och gurka blir nog rätt svårsålt det skulle bli rätt ofräscht.

Anmäl
2009-11-29 12:16 #2 av: Anne

Jag pratade med något av de stora brödföretagen i våras - Skogaholm  tror jag det var - och diskuterade just det där med skivat eller inte. De sa att det alltid var många som sa att de ville ha oskivat bröd, men att det tyvärr sålde jättedåligt. Och ja, då anpassar de sig såklart. För så funkar det ju med konsumentprodukter - det som säljer är det som produceras. Säljer det inte - ja, då försvinner det ju fort som sjutton.

Anmäl
2009-12-01 12:45 #3 av: MonisN

Martin! Du får baka själv! Garanterat oskivat och fritt från diverse konstgjorda substanser. Och, garanterat färskt!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-12-01 17:20 #4 av: [YlvaP]

Jag är en sån som vill ha skivat bröd. Flört

Vill inte spendera morgonen med att stå och skiva bröd till fem pers.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-12-02 13:37 #5 av: vinteralvan

Om du inte vill baka själv så köp i bageri, där brukar det för det mesta vara oskivat.

Anmäl
2009-12-02 17:46 #6 av: Maria

Sidfläsk tycker jag är perfekt om det är färdigskivat för jag tycker det är svårt att skära jämna skivor (trots bra kniv).

/Maria

 

Anmäl
2009-12-05 00:17 #7 av: LenaR

Jag köper alltid skivat bröd... Det är väl som redan sagts, det är vi dumma konsumenter som styr utbudet! Att brödet fortare torkar har jag aldrig tänkt på eftersom jag förvarar det i frysen och rostar det.

Däremot köper jag inte supertunt skivat kött. Det är bara irriterande! Skivorna är ju ibland så tunna så man knappt känner smaken? Jag fattar inte vitsen... Obestämd

Anmäl
2009-12-05 12:30 #8 av: Chestnut

Limpor och formbröd är jag på tok för lat för att vilja ha annat än skivat. Frallor och brödbullar däremot vill jag ha odelat, de blir så torra och äckliga annars.

Kött spelar ingen roll för mig hurvida det är skivat eller inte.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2009-12-05 16:39 #9 av: Martin

Jag har hittat färdighackad fryst lök i en frysdisk en gång. Det överraskade mig.

Vad det gäller bröd köper jag oftast oskivat bröd, i bageri eller i affärer som själv bakar.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-12-07 17:12 #10 av: Loucar

En annan sak som är riktigt irriterande är alla dessa stora tråg till köttet. Om man som vi är bara 2 och ska ha 2 kotletter  så får man ju ett tråg som man kan bada fötterna i nästan det kan ju inte ligga nån ekonomi i att alltid använda stora tråg.

Anmäl
2009-12-07 17:14 #11 av: Martin

Om du utnyttjar det till fotbad så ligger det ju ekonomi i det för din del, så slipper du köpa fotbalja Tungan ute

Skämt åsido. Menar du att trågen är för stora för två bitar, eller att det nästan aldrig finns bara två bitar utan oftare finns storpack?

Jag löser det genom att ibland köpa storpack, men oftare köpa köttet över disk i en bra köttbutik som ligger i kvarteret.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-12-07 17:32 #12 av: Loucar

Trågen är för stora för 2 bitar var lite otydlig märker jag.Flört Jag förstår som inte vitsen med att packa 2 bitar i ett tråg för 6-8 bitar kött.

Visst händer det att jag köper storpack med köttfärs men inte skivat kött bitarna brukar vara så ojämna i sådana förpackningar. Köper jag mycket köper jag hellre en stor bit och skivar upp själv i den storlek jag vill ha.

Anmäl
2009-12-07 18:17 #13 av: MonisN

Tråg med många köttbitar är alltid ett lotteri. Underst brukar ligga en ynklig bit som ofta är ojämn.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-12-11 16:48 #14 av: Eine

jag tycker inte om att köpa skivat bröd(eller sidfläsk)Kan förstå att människor med olika handikapp behöver det,men jag vill inte ha!!Kan själv..dessutom tror jag inte att folk i gemen frågar efter det.Producenterna väljer att skiva för att kunna lägga på priset.

Och var i hela Norden finns fryst lax i annat än portionsbitar och kuber??Så dumt!

Håller med dig TS.Jag vill skära kuber av det rökta fläsket för att lägga i soppor etc.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2009-12-11 20:28 #15 av: Martin

#14 ICA brukar väl ha hel fryst lax har jag för mig? Undrar om jag inte sett det på Hemköp också. Och har de båda det, så borde nästan Coop också ha det?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-12-11 23:24 #16 av: Tom-B

Visst finns det hel lax och havsöring i frysdiskarna både hos ICA och COOP.

Och du som inte är flugfiskare, och kan ta upp din lax till Julbordet själv, så är det ju räddningen för att kunna grava själv till Julbordet.

Hur du gör för att grava laxen hittar du på Flugfiske, tråden Julbordets håvor.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-12-12 20:49 #17 av: Tilda

År det nån som har jämfört om det finns mer tillsatsämnen i färdigt skivat ljust bröd än i oskivat?

Anmäl
2009-12-13 15:11 #18 av: Eine

#15 Tack för tipsen.Jag har varit på fel ställen(mindre butiker?) och handlat med andra ord.I morgon går jag till HemköpFlört!

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2009-12-13 15:19 #19 av: Loucar

#17 Varför skulle det finnas det är ju samma bröd men det ena skivas och det andra inte.

Anmäl
2009-12-13 17:09 #20 av: Tilda

#19 för att öka på hållbarheten

Anmäl
2009-12-13 17:40 #21 av: Loucar

Mig veterligt bakas det på samma sätt och sedan skivas en del och en del inte.

Anmäl
2009-12-14 21:27 #22 av: Linda

#2 Hur gjorde du då?

Ringde du upp dem och frågade?

Spännande att det finns så drivande människor som står i kö för att lösa brödfrågan;):)

-har aldrig tänkt på det, tycker att det e ganska praktist med färdigtskivat bröd om jag får erkänna.

-Här i USA är nästan allt oxå skivat tyvärr har vi inte lika gott bröd som i Sverige så jag antar jag skulle gladeligen köpa skivad skogaholm här m jag bara kunnat:).

Men skivat fläsk osv om jag nu skulle äta det skulle jag tycka borde vara valfritt men åandra sidan skivad bacon vill jag gärna ha:)

Anmäl
2009-12-17 10:11 #23 av: Anne

Linda - nej, jag träffade dem på ett pressevent. Jag skriver om mat och blir därmed inbjuden att träffa producenter med jämna mellanrum. Vi diskuterade främst deras produktnyheter, men kom även in på skivat kontra oskivat.

Anmäl
2009-12-21 15:26 #24 av: PapaGurk

Ja jag har det då väl förspänt...

Bröd köper jag inte längre. Alls. Jag bakar allt vi äter, och nu är det ingen som ens tittar på det fabriksgjorda.

Köttet är enbart stora bitar från en gård som har ekologisk uppfödning av nöt, gris och lamm. Inga tunna skivor där inte.

Men jag håller med OP att det är ett otyg med all den färdigställda maten vi tros vilja ha. Det bästa sättet att påverka? Tjata, tjata och tjata igen hos din lokala mataffär. Dom kommer så småningom att nämna detta för Skogaholms, Scan eller vem det nu må vara. Och när tillräckligt många affärer sagt samma sak tillräckligt många gångeger kanske det blir en förändring.

Fast å andra sidan - Expressen och Aftonbladet säljer ju massupplagor, så vi svenskar gillar tydligen dålig kvalitét.  ;-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.