Matprat

Mala Skånsk senap i maskin

2009-12-13 21:02 #0 av: MartinO

Att mala senap i en stor skål med senapskula är en inte helt riskfri jultradition. En snaps i senapen, en snaps i malaren.. En snaps i senapen, två snapsar i malaren.. En snaps i senapen , tre snapsar i malaren....... Allt för ofta slutar det med att både senap och malare ligger utslagna på köksgolvet.

 

Nä, numera görs det i maskin. Jag maler i en gammal Electrolux assistent med stor rostfri bunke. I med senapsfröna och lite vatten. Placera senapskulan i bunken. Kör igång apparaten, håll senapskulan på plats och i rotation med en träslev.

 

Detta förfarande är tidseffektivt och man kan ha nymalen stark Skånsk senap hela julhelgen eftersom man kan mala oftare.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-12-13 21:18 #1 av: Loucar

Senap har jag inte provat att göra själv har du nåt bra recept att bjuda oss på MartinO.

Anmäl
2009-12-13 22:11 #2 av: MartinO

Va?? Man fick ju Skånsk senap med modersmjölken. Detta trodde jag var något alla kunde.

 

Jag blandar 50/50 brunt och gult senapsfrö och maler med en gammal kanonkula. Tillsätt lite vatten efter hand under malningen, så man får rätt konsistens. Tillsätt ättika och lite Skåneakvavit.

Jag tillsätter inte socker och sådant tjafs.

 

När man luktar på nymald Skånsk senap skall kroppsbehåringen ställa sig i givakt! Det är en bra signal på att styrkan i senapen är rätt.

 

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-12-13 22:25 #3 av: Loucar

Min mamma gjorde säkert egen senap när vi var små men jag har aldrig gjort det.  Glad

Det finns säkert många olika recept på hemgjord senap så är det fler som har sådana får ni gärna skriva ner dom här.

Anmäl
2009-12-13 22:39 #4 av: Loucar

Fick just en annan variant på hemmagjord senap av min kompis Robert.

1 burk Coleman senapspulver, 1 liter vatten, 2 kaffekoppar vetemjöl, 4-5 kaffekoppar socker, 2 teskedar salt, 1 matsked ättikssyra, 1 kryddmått vitpeppar byt ut lite vatten mot konjak jag brukar ta en 100-150 milliliter 

Rör ned allt utom konjak och  senapspulvret och låt det koka upp ta av och låt bli ljummet tillsätt konjaken rör mycket, sila ned senapspulvret och rör tills den blir glansig och fin. 

Anmäl
2009-12-13 22:47 #5 av: MartinO

Det är inte Skånsk senap.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-12-13 23:47 #6 av: Loucar

Nej men svensk alla bor ju inte i Skåne Skrattande

Anmäl
2009-12-14 13:21 #7 av: Eine

Funderar på Apotekets,den brukar vara ok,även om den inte är skånsk.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.