Sås till ångkokt lax
Jag ska ångkoka hel laxsida men har igen idé om vad jag ska ha för sås till. Finns det någon som har ett bra och gott recept? Kan tänka mig både varm och kall sås.
Kall romsås:
Cremefraich
majonäs
finhackad rödlök
röd stenbitsrom
finhackat äpple
citronpeppar & salt
Syrlig gurksås:
Cremefraich
majonäs
bostongurka
hackat äpple
hackad purjo
salt & peppar
mangosås:
Cremefraich
mangochutney
salt & peppar
Örtagårdssås:
Cremefraich
majonäs
dill
gräslök
persilja
lite torkas körvel
salt & peppar
Ida
Medarbetare på Florist
Idas förslag är superbra utökar med en räkvariant
Creme fraiche
Majonäs om man gillar det
Grovt hackade räkor
Dill
Löjrom
lite cayennepeppar
eventuellt salt
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Tack för era förslag! Alla låter goda, men kanske romsås och örtagård är den typ jag har tänkt om den ska vara kall.
Har ni förslag på varm sås också? Gärna någon vitvinssås
#2 Räkor tänkte jag garnera med.
vanlig chablisås är ju gott..
fräs gul lök i smör, ska inte få färg, slå på ett gott vitt vin & låt detta koka ett bra tag,ska reducera till ungefär halva mängden. slå sedan på gräddmjölk, lite fiskfond & redning.smaksätt med salt & vitpeppar. klart.
går att smaksätta med tex chili vilket också är riktigt gott, även olika örter funkar
Ida
Medarbetare på Florist
Sandefjordsmör sjukt enkel sås att göra, sjukt gott…man blir sjuk efter att ha ätit den för man kan inte sluta stoppa i sig!
Tror det var här på forumet som vi en gång fick tipset om Fiskbilens hemsida. Finns mkt gott att hämta där!
Min favoritsås , kall variant just nu är att blanda creme fraiche, en liten skvätt grönsaksfond och sen på med rikligt med klippt gräslök (fryst går bra).
Funkar till både grillat på sommaren och lax på vintern. :)
Flera riktigt bra förslag här ja
Jag tycker även att en klassisk grön sås (sauce verte) eller vitvinssås kan vara gott till lax.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Tack för alla goa tips! Jag har fortfarande svårt att bestämma mig Allt är gott!
Grönmögelostsås!
Ja faktiskt!
En kompis till mig ugnsstekte en gång lax fylld med grönmögelost. Otroligt gott!
Så varför inte en grönmögelostsås? Fast under förutsättning att man gillar sådant förstås!
Tack snälla för alla era goda förslag. Jag kommer att spara dom i min receptsamling för framtiden. Den här gången har jag äntligen bestämt att gör en liten variant av flera av era ingredienser på gräddfil, röd stenbitsrom, dill, citron och ev majonäs. Kall Crème fraiche är lite tjockt och mastigt i min smak därför väljer jag gräddfil.
#10 Jag älskar grönmögelost så jag är övertygad om att det går att använda till lax. Jag har inte provat själv, men ska absolut prova ditt förslag en annan gång. Var det något mer än osten?
#12 Det har du rätt i, det tänkte jag inte på! man kanske kan köra den i mixern
#11 Jag vet ju inte hur man ska göra just grönmögelostsås, men såklart går det att göra en sådan sås! Det är nog bara att göra en vanlig ostsås, baserat på grundsåsrecept men ha i grönmögelost istället för vanlig ost.
Tror kompisen gned in laxen med salt och peppar förutom grönmögelosten, det bör hon ha gjort i alla fall. Inga konstiga ingredienser liksom.