Ostbricka
Själv är jag en ostälskare hur är det med er andra?
Vad brukar finnas på ostbrickan och vilka tillbehör tycker ni är viktiga?
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Jag älskar ostar, är dock inte så mycket för mögel förutom de milda vita ostarna, castello white tror jag den ena heter, och brie. Sedan är det svampost, räkost (inte de vanliga smörgåsostarna, utan de lite finare) och lite sånt småplock. Sen är det någon vitlöksost som jag inte minns namnet på, något på C, liten vit runt plastbytta med lilaaktigt vitlökstryck på. Hum.
Viktiga tillbehör är päron och vindruvor.
Kexen jag gillar är smörgåsrån, ritz, salinas och kornmo.
Är det cantadou du tänkte på Tassy?
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Det var visst cremé bonjour det hette
Ja den finns ju också.
Själv gillar jag de flesta ostar, även getost på sistone faktiskt, men precis som du är jag inte så förtjust i grönmögelost på kex men gärna i maten. Sen vill jag gärna ha nån god hårdost port salut brukar fungera bra på ostbricka.
Ritz, digestive och smörgåsrån hör hemma på brickan men gärna nåt grövre kex också.
Päron vill jag ha och ibland vindruvor.
Ett gott glas bourgogne sitter inte heller fel till osten.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Tassy & Loucar. Ni har skrivit o nämnt alla ostar som jag gillar också o kex och så vidare. Kan till o med ha mögelost olika sorter o olika paprikor, bara för färgens skull, paprikor.
Det beror lite på vad osthandlarn rekommenderar och har i lager men gärna en blandning från mjukt till hårt och strarkt till milt. Alltid någon form av mögelost dock.
Salta kex är ett måste likaså rå stjälkselleri i bitar, gärna något sött som bryter som till exempel fikonmarmelad.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Ja det finns ju massor med marmelader som man använder till ostbrickan numer, någon som har något kul recept att dela med sig?
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Gubben min är väldigt svag för kvibilles gräddädel (grönmögel). Viftar man med en sådan så gör han nästan vad som helst Han vill också ha vindruvor, men päronen låter han bli om de inte är riktigt knallhårda.
Jag gillar ost, i de flesta former.. Jag föredrar dock vitmögelostar, utan kanten.
De enda ostar jag inte riktigt gillar är kittostar, för de luktar så jäkla illa.
Jag gillar ostar, men de flesta som jag älskar finns inte här i Sverige - möjligtvis i en special affär, men inte här i Falun eller Borlänge.
Fikon-Marmelad till ost det är gott!
Vänliga hälsningar Stephan
Storost du får gärna berätta vilka ostar det är du saknar. Om du tar en tur uppåt jämtland kan jag rekommendera ett besök hos Skärvångens ost där finns det mycket gott.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
De flesta ostar känner man inte till här i Sverige, därför de är gjorda av små tillverkare. När jag skriver upp de, då är det bara olika namn som står där men nästan ingen kan koppla de till osten själv. Så jag låter bli det. Men istället skriver jag upp de ostar som jag tycker om här i Sverige:
fransk brieost, Pecorino Romano, Appenzell, Gruyère, Morbier, Emmentaler, Västerbotten, Stureost, gräddost, Manchego, Tomme de chèvre och med flera.
Vänliga hälsningar Stephan
Jag gillar de nötaktiga och riktigt smakrika hårdostarna. Grevé är min favoritost vad gäller påläggsost. Västerbotten går bra, fast i mindre mängd. Ovanför nämndes Emmentaler, Gruyére och Appenzell - det är några av mina favoriter också.
Och en fin bit Gorgonzola sitter inte illa heller!
Till det digestivekex, vindruvor och en stark korv, som vitlökssalami eller liknande. Plus cider, eftersom jag inte är förtjust i vin.
Det var sån här mat som räddade mig från att magra för mycket när jag hade senaste deppåterfallet! Eftersom jag då tappar aptiten, kom jag på att det var riktigt smakrik mat som gick ner, sånt som fick gommen att chockas lätt.
Älskar all ost. Kommer inte på någon som jag gillar mer än andra. Men starka hårostar går alltid hem.
Till vill jag ha paprika eller vindruvor.
Ibland apelsinmarmelad
Ett vin som jag provade till getost och är fantastiskt gott ihop med Skärvångens getost är Stoneleighs Sauvignon Blanc, vinet bör hålla en 14 grader, vilken otroligt härlig smakkombination det var.
Likaså Cuvet Margot 2007 en bourgogne som passar utmärkt till ostbrickan.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Mmmm… Taleggio, Parmesan, Chevre, Manchego, Kvibille ädel. Tillbehör - rödvin, fikonmarmelad och lite honung till getosten.
Gör tyvärr sällan en hel ostbricka men brie finns oftast hemma hos oss, med en dutt nypon- eller fikonmarmelad på så blir det underbart gott!
Älskar annars ost, men tycker att de riktigt goda sorterna är lite väl dyra för att man ska kunna köpa på sig allt för många på samma gång. Nån har kanske tips på goda "budgetostar"?
Castellos Marquis är en favorit, liksom de flesta mögelostar :) Gillar också fikonmarmelad som #17.
#1 Läste här på sajten att du har en extremt svår äggallergi och inte kan gå förbi ett bageri utan att må dåligt, hur går det att äta bl.a Ritzkex som innehåller ägg? Undrar bara, en bekant fick en allergisk reaktion av dem.
Digestivekex och ost passar ju jättebra ihop, men jag köper nästan aldrig dem av någon anledning, utan oftast blir det det där "stor-packet" med olika kex till ostbrickan.
/Sanna
medarbetare på Nattsudd och TV
#18 Det är inte ägg i mina ritzkex iallfall länk till innehållsförteckning
Aha, tack för varningen. Spår är lurigt. Ibland går det, ibland blir det katastrof.
#20 Stilton är jättegott tycker jag gärna med ett glas Portvin till
Om man vill göra ostbricka med många olika ostar är det oftast bäst att köpa små bitar i manuell disk, så att det mesta går åt på en gång.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Urk, stilton gillar jag inte alls
#24 Usha ja, den har jag provat då det är killens favvis. Smakar … möglig ost haha
Tassy du verkar ha samma smak som min käre sambo
Kvibille Gräddädel finns ju nu i flera varianter och de är jättegoda
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ja dom är goda
Jag gillar också dem
/Sanna
medarbetare på Nattsudd och TV
Jag gillar mer en väl lagrad Gorgonzola istället av en Kvibille. Är inte så saltig i smaken
Vänliga hälsningar Stephan