Fisk & Skaldjur

Fisk- och skaldjurssoppa, TEST - Recept

2010-03-08 18:15 #0 av: Bergspuman

Denna soppa gjorde jag igår! Efter receptet lämnar jag feed-back (receptet från ett nr av Buffé, 1998).

Ingredienser
Portioner: 4

1 gul lök
1 fänkål 
4 vitlöksklyftor
2 morötter 
lite olivolja 
1 påse saffran (½ gram)
1-2 matsked tomatpuré
2 deciliter passerade tomater 
1 fiskbuljongtärning eller 1 matsked fiskfond
2 deciliter matlagningsvin
5 deciliter vatten
3 matskedar koncentrerad apelsinjuice
1 lagerblad 
½ matske hackad färsk chilifrukt
3 kryddmått socker

400 gram fryst fisk till exempel sej (block)
400 gram skalade räkor
100 gram sockerärter
100 gram strimlad purjolök 
grovhackade örter till exempel persilja eller dill
1 matsked olja

Tillagningstid: Över 20 minuter
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
Ansa/skala grönsakerna.
Strimla lök och fänkål.
Grovhacka vitlöken och slanta morötterna.
Stek detta i olivolja på medelhög värme.
Tillsätt saffran och tomatpuré när grönsakerna börjar bli mjuka.
Låt fräsa en stund.
Tillsätt passerade tomater, buljongtärning/fond, vin, vatten, apelsinkoncentrat, lagerblad, chili och socker.
Låt sjuda i 30-35 minuter på låg värme.
Salta och peppra.

Skär den tinade fisken i rejäla bitar och lägg ner dem.
Låt sjuda i 5-10 minuter till.

Skala räkorna.
Värm sockerärter, strimlad purjolök, örter och räkor i oljan i en panna.
Smaka av med salt och peppar.

Kommentarer:

Soppan blev alldeles för stark med chilifrukt. Jag skulle nog skippa den i en omlagning. Inte heller gillade jag sockerärterna, de kontrasterade dåligt mot apelsintouchen. De ersätter jag nog med haricots verts i ett omkok.

Jag skulle förmodligen också dra ner på apelsinjuicen och förmodligen tillsätta lite citron och curry istället för saffran.

Jag tänkte att vi kanske som i Buffé-tidningen kan komma med feed-back om ett recept vi testlagat och vad vi skulle vilja ändra på där? Det kan ju vara kul!

Servera soppan i varma, djupa tallrikar och fördela grönsaker och räkor över.

Anmäl
2010-03-09 11:04 #1 av: DesK

Låter som en intressant soppa och ännu bättre med dina justeringar Berspuman Glad

Bra idé med feed-back på recept!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.