Min Fem i Topp-lista!
Här tänkte jag vi kunde lista upp vilka fem absoluta älsklingsrätter vi har! Från början tänkte jag 10 stycken, men det kanske blir svårt med så många!
Men om du har fler än fem, får du gärna skriva dem, och kom gärna även med recept, eller hänvisa till en receptlänk.
Jag börjar!
1. Coq au Vin
2. Kycklinggryta med kikärter, squash och tabasco, couscous, russin och jordnötter
3. Osso Buco
4. Stekta kycklingfiléer och färskpotatissallad med min hemmagjorda senaps- och kaprisdressing (egenhändigt påhittat recept) (lägger ut det senare!)
5. Min väninna Annicas lax- och skaldjurslasagne
1. Choucroute garnie
2. Min pappas eller käre sambons mixed grill
3. Grillad eller stekt biff med mitt kryddsmör och ugnsrostade grönsaker
4. Kycklingfilé fylld med örter och lindad med lufttorkad skinka, som ugnsstekts eller brässerats i gryta
5. Rheinischer Sauerbraten
Absolut ingen inbördes ordning, utan samtliga rätter tillhör mina favoriter
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
1. Kalops (min och farmors)
2. Korvstroganoff
3. Hamburgare med ost, bacon och jalapeno
4. Köttbullar,sås, potatismos och lingon
5. Grillade karreskivor med grekisk sallad och tzatziki
- Lasagne
- Laxröra i hamburgebröd
- Tacopaj
- Fläskkotlett, kokt potatis, sås och lingonsylt
- Älgstek med svart vinbärsgelé
Skulle kunna rada upp flera till men nöjer mig med dem Ingen inbördes ordning råder!
Med vänliga hälsningar
Chess
- Pitepalt
- Gravad lax med kokt potatis & gravlaxsås
- Grillat kött av alla de slag
- Älgstek
- Stekt fläsk med kokt potatis
_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!
#2 Hihi, kalopsen och korv stroganoffen förstod jag skulle vara med för din räkning, dem har du nämnt förut några gånger!
#5
1. Grisben ur Römertopf med sås bernaise eller gräddsås
2. bukspäck ur Römertopf med sås bernaise eller gräddsås
3. Schweizer osttallrik
4. Raclette utan potatis
5. Grillad tysk korv
Vänliga hälsningar Stephan
Här kommer mina, utan inbördes ordning:
- Plankstek med en rejäl blodig biff, mycket grönsaker och svamp
- Kalops (min och mammas)
- Rimmat fläsklägg
- plättar (barnslig som jag är hehe)
- stuvade makaroner med rimmat knaperstekt fläsk
- potatissallad med rostbiff, inlagd gurka, syltlök och en rejäl sallad
- bakpotatis med skagenröra
- kräftsoppa
Det blev några extra rätter här
Älgstek och/eller älgkallops.
Rökt röding.
Friterad fisk med pommes och remouladsås.
Wienerschnitzel.
Stekt fläsk med löksås.
#7 Vad är "Grisben ur römertopf"??
#10 Det är samma som fläsklägg tillagad i lergryta (Römertopf är ett varumärke för en del lergrytor)
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Så bukspäck ur römertopf är alltså rent späck?
Ger dessa grytor en speciell smak, eller varför måste det vara det märket?
Bukspäck = sidfläsk (Ett språkligt missförstånd, därför att det Tyska ordet "Bauchspeck" ofta översätts fel till Svenska)
Nej vad jag vet finns det 2 typer av lergrytor. De som är glaserade invändigt och de som inte är glaserade invändigt. Finessen med att tillaga mat i lergryta är ju att alla smaker koncentreras och finns kvar i grytan, samt att det är ett bekvämt sätt att laga mat på
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Tack för förklaringen, och att du var så snabb
OT: jag börjar bli riktigt sugen på att skaffa mig en lergryta! :)
#15 OT. Jag också!
#15 och #16 Det är väl inte så farligt! Ofta blir det ju följdfrågor som behöver få ett svar och då kan det kännas onödigt att starta en ny tråd.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Usch, så mycket fel….
Som DesK redan skrev är Römertopf en lergryta. På Tyska säger man bara Römertopf, men det finns också andra märken .
Tack för förklaring av ordet bukspäck = sidfläsk och att det är fel översättning.
Vänliga hälsningar Stephan
Halstrad strömming
Älgstek
Palt (pitepalt finns inte)
surströmming
Ugnsstekt lax eller laxfisk.
Ordningen varierar efter hur sugen jag är.
Utan inbördes ordning.
- Stekt strömming eller makrill när det är säsong
- Grillad forell
- Kalops
- Lever Anglaise
- Friterade räkor med sötsur sås (hemmagjorda förstås)
- Kålpudding
- Stekt Vittling
- Rotmos och fläsklägg eller köttkorv
- Krabba och övriga skaldjur
- Ostron inte att förglömma (kan äta hur mycket som helst)
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.