Nöt, vilt & gris

Ugnsbakade kotletter - recept

2010-06-08 03:32 #0 av: Yred3

Ugn:175 grader i 1½ timme

8-10 kotletter, råa, läggs i en ugnsform

Blanda: 3 deciliter Creme Fraiche

3 deciliter vispgrädde

½ deciliter kinesisk soja

1 tesked Sambal Oelek

Häll blandningen över kotletterna i formen. Sätt i den varma ugnen, 175 grader i 1½ timme. Gelé, sallad och kokt potatis är gott till.

 

Anmäl
2010-06-08 09:56 #1 av: DesK

Ett trevligt recept som räcker till rätt många Glad

Anmäl
2010-12-16 16:12 #2 av: Gasoline

Kan man göra kotletter i ugn utan Creme Fraiche och Sambal Oelek, vill göra mina i ugn, men har inte dessa ingridienser hemma och kommer tyvärr inte heller av gården idag =(

Anmäl
2010-12-16 16:20 #3 av: DesK

Ja det är klart att du kan Glad Ta de kryddor du har hemma och gillar och lite vatten eller mjölk istället för creme fraiche, sedan kan du reda skyn när kotletterna är färdiga.

Anmäl
2010-12-16 16:26 #4 av: Gasoline

Men om jag häller i lite mjölk och kryddar kotletterna i en ungsform, sedan ska det stå i ugnen i 1,5 timme på 175c. Stämmer det?

Tack för så snabbt svar, då kanske man kan bli lite mätt idag ;)

Anmäl
2010-12-16 16:28 #5 av: DesK

Funkar lika bra med mjölk Glad Kanske blir såsen lite tunnare därför föreslog jag att du kanske kan rda såsen när kotletterna är klara.

Anmäl
2010-12-16 16:32 #6 av: Gasoline

Tack, ska prova det. Kommer in hit och gnäller på dig sedan om det går dåligt för mig =P Hihi, skämt å sido.

Har aldrig tillagat kött förut så är ganska grön, iaf råa köttbitar. Får se hur det går.

Anmäl
2010-12-16 18:17 #7 av: Gasoline

Jag funderar på om jag misslyckades med något Obestämd Ser lite bränt ut. Jag blandade i alla fall 3 deciliter mjölk, crka 3,5 decliter (så såsen inte skulle bli så rinnig) grädde, 0,5 deciliter soja och lite chilisås istället för det sista i receptet (som jag inte vet vad det är för något) samt kryddade.

Har jag gjort något fel när ytan blir sådär?! Tog bort det värsta med sked i alla fall.

Dagens läxa, mycket salt, mindre soja nästa gång!

Anmäl
2010-12-16 18:57 #8 av: DesK

Jag tycker att det ser bra ut på din bild. Om det smaakar bra så har du lyckats annars får du ändra kryddningen nästa gång Glad

Anmäl
2010-12-16 20:44 #9 av: Mitralis

Låter gott Tungan ute Ska nog prova det nästa gång det är dags för kotletter. Vanligtvis så steker vi dom och avslutar med att hälla på lite vatten som får koka in.

Anmäl
2010-12-16 21:18 #10 av: Gasoline

Mina vart lite smått torra, hur undviker man det? Vatten så som #9 skriver?

Anmäl
2010-12-16 22:12 #11 av: fridaas

Det receptet brukar jag använda fast till fläskyttefilé och med 4tsk sambal oelek istället, funkar även bra till kyckling som farmor brukar göra.

Ska testa någongång med älgkött istället.

Anmäl
2010-12-17 09:39 #12 av: DesK

Vill inte förstöra matglädjen för någon, men fläskytterfilé är faktiskt benfri väl putsad fläskkotlett. Gasoline om du tar lite mer fett eller grädde blir inte kotletterna torra, bara vatten funkar tyvärr inte.

Anmäl
2010-12-17 09:52 #13 av: Mitralis

#12 Just det, glömde att skriva att vi har i rejält med smör också och sedan en skvätt vatten så att det blir som en sky. Det är den som sambon är ute efter Glad

Anmäl
2010-12-17 15:54 #14 av: Gasoline

#12 Som sagt, jag hade 3 deciliter mjölk och lite mer än 3 deciliter grädde. Såsen vart grynig och köttet torrt. Kanske ska ha den inne mindre än 1,5 timme nästa gång?

Anmäl
2010-12-17 19:32 #15 av: Mitralis

#14 Mystiskt Obestämd

Anmäl
2010-12-17 19:57 #16 av: DesK

#14 Testa att korta tiden i ugnen till cirka 1 timme. Om man ska ha kotletterna så länge som 1.5 timme i ugnen bör de nog vara rätt tjocka Glad

Anmäl
2014-02-02 14:47 #17 av: Gasoline

Älskar denna maträtt, den har blivit vanligt förekommande i vårat hushåll nu för tiden. Mumsigt!

Jag har faktiskt ingen aning om varför kotletterna blev torra när jag gjorde det för några år sedan, men jag misstänker att det har med tiden i ugnen att göra. Men det blir gott, hur som helst! Jag brukar ha dom inne allt från 30 min - 1 timme. 

Någon som vet varför såsen skär sig? 
Jag upptäckte att när jag använda mildas "Fraiche" så skar sig inte såsen, men nu hittar jag den inte längre. Köpte en från skåne mejeri som jag ska prova idag och så om den fungerar lika bra. *håller tummarna*

Anmäl
2014-02-02 14:53 #18 av: [Tassy]

Har bara halvläst tråden, men ville bara flika in att torra kotletter brukar min mor förebygga med någon skiva fet ost på toppen. Blir supersmarrigt!

Sambal oelek är typ en stark chiliröra kan man säga.


Anmäl
2014-02-05 19:39 #19 av: [north]

Detta ska jag prova någon dag :)

Anmäl
2014-02-05 20:34 #20 av: TjockaBerta

Den här rätten minns jag från min barndom. Den har helt fallit i glömska. Jag måste också göra den snart.

Anmäl
2014-02-11 19:47 #21 av: Madde_Warrior

när man tillagar kött i ugnen brukar man steka det först för att stänga in köttsaften.
Större chans att köttet inte blir torrt
Och såsen kanske inte blir så grynig

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.