Nöt, vilt & gris

köttgryta - söker tips

2010-08-05 17:53 #0 av: [Tassy]

Jag sitter med drygt 1 kilo högrev som jag ska tillaga till någon form av gryta, så nu söker jag tips eller inspiration. Enda önskemålet är att det inte ska vara ohyggligt mycket lök.


Anmäl
2010-08-05 19:02 #1 av: DesK

Hirams porterstek, gulasch, gryta med många rotsaker, ljus gryta med svamp, dillkött och pepparrotskött går alla fint att göra på högrev Glad Kanske främst portersteken och gulaschen passar bättre på vintern, men goda är de Tungan ute

Anmäl
2010-08-05 20:04 #2 av: [Tassy]

Men DesK då, vad har du för gulashrecept som inte är fullt i lök? Foten i munnenTyst fniss


Anmäl
2010-08-05 20:06 #3 av: DesK

Fniss fniss Tassy man kan ju hoppa över löken Oskyldig Flört eller bara ta lite Oskyldig

Anmäl
2010-08-05 21:19 #4 av: [Tassy]

jo det kan man förvisso, men är det verkligen gulash då? Skrattande (jag förknippar gulash med mängder av sönderkokad lök med lite kött i Flört)


Anmäl
2010-08-05 21:37 #5 av: DesK

Oj oj oj det finns mängder av gulaschrecept och förutom köttet är det nog paprikan som är mest dominerande och inte löken Skrattande Tungan ute

Anmäl
2010-08-05 22:04 #6 av: [Tassy]

hehe Skrattande

Nu har jag jagat fatt i ett recept som jag ska testa, blir det bra så kommer posten här också Flört


Anmäl
2010-08-06 00:07 #7 av: storost

Jag gjorde en gryta med zucchinni, lite lök (om man vill), mungbönskott, krossade tomater, tomatpuré, chili och kött. Oh, det var gott.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-08-06 11:46 #8 av: Maria

Högrev är ju perfekt till kalopsGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-08-06 13:14 #9 av: Hera

#8 Precis, kalops så klart :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-08-06 14:08 #10 av: DesK

Hur kunde jag glömma kalopsen? Skäms

Anmäl
2010-08-06 14:40 #11 av: [Tassy]

Kalopsen är en riktigt fin klassiker här hemma som vi alla älskar, men nu tänkte vi prova på något nytt för omväxlings skull Glad

Jag har hittat ett spännande recept som vi ska prova nu idag, håll tummarna! Skrattande


Anmäl
2010-08-06 14:46 #12 av: DesK

Jag håller tummarna Glad Glöm inte att dela med dig av receptet sedan Glad

Anmäl
2010-08-06 20:53 #13 av: dolfen

#7 Mungoböns-groddar har jag hört talas om, men aldrig mungoböns-skott.

 

(Har själv groddat mungobönor, för en massa år sedan.) Oskyldig

 

Anmäl
2010-08-06 20:55 #14 av: Maria

Mungobönskott måste väll vara groddade mungobönor eller? Finns också konserverade om jag inte har fel.

/Maria

 

Anmäl
2010-08-06 21:05 #15 av: dolfen

#14 Frön gror och växter sätter skott! Rätta mig om jag har fel.

 

Bambu-skott är t.ex inte groddar.

 

Jag brukade för längesedan köpa någon sorts groddar på burk. (Kommer inte ihåg vad de hette.) Men kan tänka mig att man kan köpa mungo-groddar på burk.

 

Anmäl
2010-08-06 21:07 #16 av: DesK

Med Mungobönor menar ni väl Mungbönor? Jag tror att Storost menar mungböngroddar i #7 Glad

Anmäl
2010-08-06 21:08 #17 av: Maria

#15 När frön har grott så är det väl skott eller??

/Maria

 

Anmäl
2010-08-06 21:15 #18 av: dolfen

#16 Det var så länge sedan jag använde dem så du har nog rätt.

Mungo är ju ett djur. Skrattande

 

Anmäl
2010-08-06 21:28 #19 av: Maria

Haha, visst är mungo ett djurSkrattande

/Maria

 

Anmäl
2010-08-06 22:26 #20 av: [Tassy]

haha, knäppisar Kyss


Anmäl
2010-08-07 01:13 #21 av: storost

Oj vilken diskussion.- jag tänkte först att det heter groddar, men sen som bumbleboo i #17 skrev var det mer skott för mig också istället för groddar. Men idag såg jag i affären, att på burken står mungböngroddar.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-08-07 13:57 #22 av: [Tassy]

Här kommer grytan:

Ingredienser:

1 kilo grytbitar

5 deciliter kantareller

8 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 paket bacon

1/4 rotselleri

1,5 matsked tomatpuré

1 lagerblad

1,5 tesked timjan

1 tesked socker

0,5 tesked salt

3 matskedar vetemjöl

6 deciliter kalvfond (kan bytas mot rödvin)

5 deceliter vatten

2 maskedar soja

2 matskedar persilja

1 matsked gräslök

eventuellt lite maizena på slutet

Gör så här:

  1. stek upp grytbitarna och lägg sedan i gryta tillsammans med vatten, fond och soya och koka tills köttet är mört.

  2. tärna bacon och förbered svamp, lök och selleri under tiden

  3. När köttet börjar bli mört så stek upp bacon, lök, rotselleri, tomatpuré, timjan och lagerblad, strö sedan över mjölet och fräs ihop det ordentligt.

  4. tillsätt baconröran i grytan och smaka av med socker, salt, soya. Red eventuellt av med maizenan vid behov.

  5. garnera med gräslök och persilja

 


Anmäl
2010-08-07 14:52 #23 av: DesK

Tassy det låter jättegott Tungan ute så jag får nog göra en sådan gryta framöver Glad

Anmäl
2010-08-07 15:12 #24 av: [Tassy]

Den blev mycket omtyckt här hemma, tyvärr klantade jag mig och hävde i rödvin, och när halsen svällde igen så kom jag på vad Trevor sagt om rödvin: en del av dem är klarnade med hjälp av äggvita... Det var givetvis detta vin jag använde så jag fick vara utan provsmak Glad


Anmäl
2010-08-07 22:36 #25 av: [Tassy]

Jag bjuder på en bild på resultatet också Glad


Anmäl
2010-08-07 22:42 #26 av: DesK

Åh vad gott det ser ut Tungan ute

Anmäl
2010-08-07 22:43 #27 av: [Tassy]

det luktade himmelskt också Skrattande


Anmäl
2010-08-07 22:46 #28 av: Maria

Åh, vad det såg gott utGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-08-07 23:41 #29 av: storost

Jo, det ser leckert ut!!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-08-07 23:58 #30 av: [Tassy]

om man trixar lite med grytan så borde den ju passa LCHF också. Typ hoppa över mjöl och ta grädde eller liknande i stället? Och strunta i socker och tomatpuré och så vidare?


Anmäl
2010-08-08 00:38 #31 av: DesK

Tassy japp du har helt rätt, detta är en bra gryta som lätt går att variera efter tycke och smak Glad

Anmäl
2011-10-24 22:29 #32 av: Per H

Jag skulle bryna grytbitarna i smör och lite salt i en järngryta, locket på, plattan på minsta värmen, låta de sjuda i 3-4 timmar, om det blir torrt, fyll på med lite vatten, känn med gaffel, eller smaka att köttet är mört, högrev kan vara rätt segt. Sedan kan du plocka upp köttet, reda med mjöl, salta peppra, i med lite svamp och grädde, eller vad du tycker om, i med köttet igen, smaka av., viktigast är att du får en lång stektid, på svag värme i en gjutjärnsgryta. Rena fina smaker från ett kvalitetskött utan en massa orientaliska kryddor..

Anmäl
2011-10-25 20:16 #33 av: [Aquelegia]

Jag skulle vilja tipsa om att byta ut vinet mot öl i grytor! Helst mörk öl som Guinnes mörka oak aged, guiness, Adams brown ale. Jisses vad sugen jag blev på en rejäl köttgryta nu!

Anmäl
2011-10-25 21:12 #34 av: Hera

#33 Oooh, det blev jag med!

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.