Fågel

Anka

2010-09-23 12:43 #0 av: Ronny-K

Jag är gräsänkling och tänkte överraska min fru med hel anka, typ "Crispy Duck", och ett gott vin när hon kommer hem på söndag.

Ankan är inga problem, har jag lagat förr.
MEN jag skulle vilja ha förslag på något gott till ankan.Obestämd

Anmäl
2010-09-23 13:57 #1 av: Bergspuman

Apelsinsås på klassiskt franskt manér?

Annars skulle jag vilja föreslå kokt polenta, som du låter stelna i en form, skär sedan skivor av den och steker / halstrar, serveras med bladspenat och skirat smör.

Anmäl
2010-09-23 20:18 #2 av: storost

Vad tycker hon om? Finns det några livsmedel eller ingredienser som hon äter mycket gärna?

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-09-24 12:57 #3 av: Ronny-K

#1 Låter gott! Men jag har nog lite svårt att hitta polentagryn där jag befinner mig just nu. Ska pröva vid ett annat tillfälle. Tack för tipset!

#2 Allt gröntSkrattande. Dessutom gott om grönsaker här. Funderade på nån gratäng, men det blir lite mastigt till anka tror jag.

Anmäl
2010-09-24 13:02 #4 av: DesK

Till anka passar det bra med något syrligt tillbehör exempelvis rödkål. Vinet du väljer till bör också ha rätt bra syra. En gratäng till anka tror jag blir lite väl mastigt. Varför inte göra ugnsrostade blandade rot- och grönsaker, det ser festligt ut och du kan smaksätta så att det passar fint till ankan.

Anmäl
2010-09-24 23:39 #5 av: pyromanen

#4 Rotsaker i ugn tror jag på!  Både palsternackor och morötter ä ju lite åt det söta hållet och det passar bra till anka! och det är ju verkligen årstid för rotsaker nu. För att inte göra det "vintertungt" skulle man istället för traditionell rödkål kunna göra en krispig rå rödkålssallad (medgott syrligt äpple i? typ filippa eller aroma?).  för att "leka" med julmatstuket ytterligare men änddå hålla det till höst.. skulle man kunna ha lite rå grönkål i salladen också, om inte annat blir det ju väldans häftiga färger då. Glad

Anmäl
2010-09-24 23:57 #6 av: Jutte

jag håller med båda ovanstående inlägg. Anka är mastigt, skippa tunga gratänger, satsa på rotsaker, samt rödkål som passar förträffligt till anka.

till ankbröst (ej hel anka) gjorde jag en gång en sås på blitzad (stavmixer) (kokt) rotselleri och äpple (ej kokt, en del blitzad, en del i bitar, eller kanske rivet grovt så man kunde känna äppel bitar) blandat med creme fraische el gräddfil, salt +peppar.

 

imorgon ska jag göra ankbröst med apelsinglaze (igen)

till det hasselbackspotatis, funderar lite på om jag ska pensla dem med lite apelsinsmör mot slutet..vad tror ni?

Anmäl
2010-09-25 10:32 #7 av: Ronny-K

Jag tror det blir grönsaker i ugnen som ni föreslår. Hittade ett recept på karamelliserad sötpotatis, äpple och brysselkål som jag tycker låter enkelt och gott.
Ovanstående ingredienser delade, klyftade i en ugnssäker form, med lite honung och vinäger ringlat över. 30 minuter 175 grader. Salt efter behag som farbror Melker sa (och peppar).
Tack alla för fina tips och råd!Glad

Anmäl
2010-09-25 14:13 #8 av: storost

#3 Då föreslår jag kokt broccoli med skirat smör och rostade mandelskivor och honungskarameliserade vattenkastanier samt spätzle.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.