Annons:
Etikettmatprat
Läst 3941 ggr
Honestyisdead
9/27/10, 10:07 PM

Att känna till dina råvaror

Jag såg ett program med Jamie Oliver där han var i USA för att hjälpa folket där att bli nyttigare.

Han var i en skola och där visade det sig att barnen inte hade någon aning om hur en potatis såg ut, att kyckling nuggets kom från kycklingar och så vidare.

För mig är det helt ofattbart då jag redan som liten varit med i köket. Men tydligen finns det faktiskt barn även i Sverige som inte vet vad som är vad. Inte ens de vanligaste grönsakerna. Eller fiskpinnar.

Det är skrämmande. Borde inte sådan allmännbildning ingå redan i dagis? Eller i alla fall första året i skolan? Om nu inte föräldrarna bryr sig alltså.

Annons:
pyromanen
9/27/10, 11:17 PM
#1

Håller med dig!

Våra grannar som altså hyr en BONDGÅRD sedan ett år tillbaka och har hästar och massa smådjur och 3 barn. De skulle passa våra höns när vi åkte på semester och då passade maken på att säga att de var så välkomna att ta sig grönsaker i vårat land medan vi var borta också och vi gick förbi landet och pekade och då utbryter kvinnan (som är 37 år gammal" nämen titta, det är ju LÖK hi hi hi, ser den så ut när den växer hi hi hi.  Då blev jag ganska förfärad faktiskt.

Likaledes blir jag smått deppig av att barnen inte kan få äta vanlig kokt potatis i skolan utan får såndär som kommer färdigskalat i vätska i påsar och som smakar, ingenting och har äcklig konsistensSkrikandes. dom stackars barnen tror ju efter många år med sån skolpotatis att potatis är nånting jävl #¤% tråkigt.  Samtidigt finns det stora potatisodlande bönder några få kilometer från skolan.  Vill inte veta hur långt de där färdigskalade bollarna har åkt!

Mat och kvalité är verkligen ett ämne som kan få mig upp ur stolen Glad

TacoBelle
9/27/10, 11:17 PM
#2

Jag håller med dig.

Det är ett skrämmande faktum att många av dagens barn (ja, även i sverige) inte vet var kött, grönsaker och mjölk kommer ifrån utan på riktigt tror att det kommer från kyl/frysdisken i affären.

För mig (som ofta tas som gammalmodig i den här frågan) är det en självklarhet (och ja en allmänbildning) att föräldrarna ska lära sina barn att laga mat och var maten kommer ifrån. Detta som sågs som en självklarhet för bara några generationer sedan är idag rent av ovanligt. Det är inte skolans ansvar att lära barn om matens tillagning och ursprung utan föräldrarnas.

Men jag tycker att det är fel att skolorna idag på grund av besparingar har dragit ner och i en del fall helt uteslutit hemkunskap från dagens läroplan.

[Tassy]
9/27/10, 11:40 PM
#3

Håller med till fullo.

Maria
9/28/10, 10:09 AM
#4

Nu är ju jag en stadsmänniska men jag vet hur noga jag var med sonen när han var liten att han skulle lära sig ursprunget till vad vi äter.

Veckobesök i Saluhallen där man kan se både djurhuvuden, grisfötter, oplockade fåglar m.m. Alla säsongens grönsaker och rotfrukter.

Vi besökte även bongårdar och var både på Fiskauktionen och "Feskekörka"

Jag tycker det är jätteviktigt. Vår föda och mat är ju en av livets stora glädjeämnen och drivkraft.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

pyromanen
9/28/10, 10:18 AM
#5

#4 trevligt att höra!  Visst är det fullt möjligt i stan. och ibland tror jag stadsbor är bättre på detdär, åtminstone skolorna, det är som att de är medvetna om att de behöver lära sig medan ute på landet tror dom alla vet, men det vet dom inte alls.

Maria
9/28/10, 10:27 AM
#6

#5 Jo, du har nog rätt. Man känner ett extraansvar som boende kring betong och asfalt att barnen ska få veta…

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
pyromanen
9/28/10, 10:44 AM
#7

Ja, och förr hade ju var o varnnan på landet kor som dom mjölkade och grönsaker dom odlade. Så är det inte alls längre, det är runt 80 mjölkbönder kvar i hela Värmland t.ex. så hur många lantisbarn idag har sett kor bli mjölkade?  inte många!

Här har som tur är lantbruksskolan en årlig barnvänlig tillställning en helg med just temat se hur maten kommer ifrån och den är välbesökt.

MaMaMade
9/28/10, 10:57 AM
#8

Vi förlorar mkt ju mer "specialiserade" vi blir, tyvärr. Det är också dyrt att bo i en stad jämfört med på landet vilket renderar i att både mor o far måste jobba (heltid), vilket ger mindre tid till omsorg för maten. Rynkar på näsan

Vi kan dra en parallell till det här med sjukdomar. Guben har ju jobbat på sjukhus med ett nära samarbete med akuten. Där har märkts en markant ökning de senaste 10-20 åren med besökare som sitter timtals för en vanlig förkylning od. Många föräldrar kommer in med barnen o sitter en hel fredagnatt för att de har fått 37,5-38 i feber samma em/kväll. Många har helt tappat kunskaper om hur kroppen fungerar vid en infektion o vad som kan börja vara farlig/när man ska söka läkare. Obestämd

Vi tappar fler gamla kunskaper ju mer "utvecklade" vi blir. Därmed inte sagt att vi ska gå tillbaka till ursprunget men vi måste lära oss att inte förakta gamla kunskaper.

Maja
10/7/10, 3:11 AM
#9

Min syster hade en pojkvän från Indien för några år sedan. Han kom från en rik familj där de hade kökspersonal som lagade all mat så han hade aldrig varit i ett kök och kom med flera "roliga" kommentarer, bland annat:
"Jag tycker inte om pasta, men jag älskar makaroner!" Han visste inte heller hur en gurka såg ut… ;)

Tom-B
10/7/10, 3:40 PM
#10

Jag såg i morse/igår kväll(?) på TV att barn i lägre åldrar (dagisbarn?) från Göteborgsområdet (?) fick åka ut till en bondgård.

För tiotalet år sedan upplevde jag hur en 08-mamma kom in i livsmedelsaffären i Skåne. Väl där utbrister hon, att dit skulle hon aldrig mer gå med sitt barn, för i köttdisken ligger en "Grishals". Barnet kunde ju få för sig att vi människor äter från levande djur.

Skrämmande! Men typiskt 08-or?

I Stockholm, med flera platser, är Karré /Fläskkarré lika med Grishals.

(Blev ju lite många frågetecken, men jag noterade inte så särskilt mycket om programmet. Det väsentliga är väl dock att vissa skolor inser barnens okunskap)

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

DesK
10/7/10, 5:36 PM
#11

Tom-B det är i södra Sverige man använder uttrycket grishals för fläskkarré. I Stockholm används endast uttrycket fläskkarré, utom av dem som flyttat till Stockholm från södra Sverige.

Hera tack för att du startade denna tråd Glad Det är så intressant och spännande att läsa hur vi ser på vår mat. För mig är det självklart att man har koll på råvarorna man använder i köket och att man lär sina barn detta också. Kan berätta några små självupplevda historier:
1. När vi bodde långt ute på landet och tjejerna var små hade vi bland annat höns. Ett år fick vi 12 tuppkycklingar som vi slaktade och la i frysen. Dessa gjorde jag sedan då och då någon middag av. Oftast blev det bra, men vid ett tillfälle blev det mindre lyckat, köttet kändes segt och trådigt och båda tjejerna frågade: Är det den där fula vita tuppen vi äter nu?
2. Goda vänner födde upp får och vi var ofta där. Vid något tillfälle blev tjejerna skrämda av ett lamm som kommit på rymmen och attackerade dem bakifrån. En tid senare kom vännerna hem till oss med en låda lamm styckat och klart att lägga i frysen. Tjejerna konstaterade båda med glimten i ögat att de hoppades att vi fått just det "otäcka" lammet som skrämt dem Flört
3. Grannen födde upp grisar och vi var där ibland och hjälpte till i ladugården (grannen var en gammal man på 80+) Vi fick en halv gris av grannen till jul. Denna styckades och packades ner i frysen hemma i vårt eget kök. När jag kokade sylta av huvudet, sa tjejerna att synd att vi bara har halva huvudet annars hade det blivit mer god sylta. (Vi delade alltid med oss av syltan till grannen)

Numera är dock båda tjejerna tacksamma om de slipper hålla på med slakt med mera, men skulle de vara tvungna säger de unisont att de är tacksamma för att de i alla fall har en susning om hur man gör. De är också förvånade över att så många av deras kompisar inte verkar ha en aning om varifrån maten vi äter kommer.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Tom-B
10/7/10, 5:52 PM
#12

Desk!

Det var det jag skrev. Händelsen inträffade i Skåne!0

Fast sista meningen kan väl möjligtvis missuppfattas. Borde kanske stått: … Grishals i Skåne.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

DesK
10/7/10, 6:58 PM
#13

Tom-B det är så lätt att missförstå varandra! Förvånad Jag satt och kliade mig i skallen en god stund och undrade hur du menade, men nu vet jag Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Upp till toppen
Annons: