tips på trerättersmiddag
Hej! Nu är det så här att föräldrarna firar 20 år som gifta till veckan och vi "ungar" tänkte fixa en trerättersmiddag till dom.
Har någon något bra tips på förrätt, gärna soppa med något till, och någon rolig annorlunda varmrätt samt en god efterrätt :)
Skulle vara mycket snällt då ja är urdålig på att komma på sånna saker!
före: skagentoast
huvudrätt: lax i hummersås, potatis och en fräsch sallad till
Efter: ostbricka
och såklart gott att dricka till. Vitt kanske?
Kanske en fin ost- och broccolisoppa med hemegjorda oststänger till (göres enkelt av färdig smördeg som man kavlar ut, penslar med ägg och strör riven ost på, sedan sporrar man ut strängar vrider dem lätt och gräddar på bakplåtspapper.)
Till huvudrätt en marinerad stek med knödel eller potatis och sås till och så klart en god sallad.
Till efterrätt hemgjord frusen chokladmoussetårta.
Det hela beror ju lite på hur många ni är som ska äta samtidigt. Är ni många skulle det ju också kunna funka med en kalkonmiddag - Förrätt soppa på gul squash eller pumpa med samma tillbehör som ovan. Huvudrätt fyllt ugnstekt kalkong, sås och pressad potatis + sallad. Efterrätt glass med varma bär eller små hemgjorda chokladpraliner.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Åh här ska du få en favoritmeny från mig! (lite cross over betonad emellertid!)
Förrätt: Hommous gjord på egenkokta kikärter, samt bulgursallad med persilja.
Varmrätt: Indisk kycklinggryta i tomat och curry. Serveras med ris och myntayoghurt.
Efterrätt: Blåbärspaj med grädde eller vaniljsås
Förrätt; skaldjurssoppa (räkor, musslor, kräftor, scallops) på grädde, vitt vin, dill och fiskfond.
Huvudrätt; helstekt lax med kokt potatis, hollandaisesås och gröna ärtor.
Efterrätt; hallonmousse
Förrätt; carpaccio med lite ruccola och reducerad balsamvinäger
Huvudrätt; Ribbestek med gräddsås, rödkål och ugnstekta rotgrönsaker
Efterrätt; fruktsallad på exotiska frukter med en citrusdressing över
Oj :) vilka bra idéer, vad gott det låter! Tack så mycket :) Nu ska ja bara välja också!
Berätta gärna vad du gjorde sen och vad ni tyckte om det
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Imponerande och enkelt
bruchetta med heta räkor
ankbröst och hasselbackspotatis
pannacotta
heta räkor : 4 personer ½ kilo räkor med skal
2 tomater, 1 tesked sambal oelek, vitlök, färsk timjan, olivoljaskala räkor. skålla tomater, halvera och skrapa ur kärnor. hacka tomatkött.Blanda skalade räkor med tomathack, någon matsked olivolja, ½ tesked sambal oelek, 1 pressad vitlöksklyfta, färsk timjan lägg i ett foliepaket, in i ugnen tills hett, går fort så, kan skickas in i ugnen när gästerna kommer och serveras till välkomstdrinken
servering: rostad bruchetta (på gott, tuggigt bröd) på en salladsbädd (färdig mix) ös över heta räkor precis innan servering, smaskens
huvudrätt
ankbröst (tinade, om du köpt frysta)
skölj, torka, skär snitt i skinnet med vass kniv. Bryn på båda sidor i stekpanna. lägg i ugnsform, pensla med glaze, in i ugnen (där potatisen redan är)
Glaze : 2 matskedar koncentrerad apelsinjuise, rivet apelsinskal, 1 matsked vardera av honung, råsocker,vitvins vinäger och olivolja plus salt och peppar.
ankbrösten ska vara cirka 30 minuter i ugnen, pensla då och då med glazen.
Ta ut ur ugnen och låt vila medan potatisen blir klar
hasselbackspotatis cirka 45 minuter i ugn kolla kokbok, blanda smöret med rivet apelsinskal och chili (samabal oelek cirka ½ -1 tesked), pensla potatisen regelbundet
tillbehör: valfritt, men ugnsrostad sötpotatis, morötter i stavar morötterna måste in i ugnen först (samtidigt som potatisen) i en ugnspanna med olivolja, efter halva tiden kan du lägga till sötpotatisen, lägg gärna i kvistar av färsk timjan också när sötpotatis och morötter är klara låt lite apelsinsmör smälta över dem också
Presentera varmrätten vackert och imponerande
ett stort uppläggningsfat mixsallad (färdig i påse) mot kanterna skär upp köttet och lägg efter salladeskanterna i mitten: arrangera potatis och tillbehör sleva generöst av den goda goda köttskyn över köttet så det är riktigt saftigt
servera extra apelsinchilismör på sidan om, och flingsalt dessert, kan vänta i kylskåpet
köp pannacotta mix!
smaksätt med lite kanel och kardemumma.
köp frysta bär, björnbär och hallon
mixa en bärsås med socker, men se till att ha en hel del hela bär också.
portionspannacotta i engångsmuggar eller kaffekoppar, på en tallrik, ös upp bärsåsen
stjälp upp pannacottan från mugg/kopp på bärsåsen
arrangera hela bär runt om, .jättegott
till sist kaffetåren
gott kaffe
OCH en god chokladbit, lägg upp chokladbitar (Aladdin exempelvis) vackert på ett spetstårtpapper, det räcker för att det ska kännas väldigt speciellt
Lycka till
Tack för alla tips :D hjälpte verkligen!
Till förrätt blev det en broccoli soppa som vi serverade med fetaost.
Varmrätten blev en kycklinggryta med apelsin och mango med nudlar.
Kan tillägga att mamma inte äter fisk eller skaldjur och ena systern är vegetarian, kyckling är väldigt enkelt att byta ut mot quorn då :)
Till efterrätt tänkte jag verkligen försöka med en chokladmoussetårta men hittade verkligen inget bra recept i någon av mina kokböcker!
Så det fick istället bli chokadmousse serverat i glas med sharon, apelsin och kiwi till.
Föräldrarna blev jätteöverraskade och rörda när dom kom hem till ett findukat bord och lagad mat :D
Tack igen :)
#10 Vad kul att det blev lyckat :)