För-& smårätter & tillbehör

Recept: Suveränt god lax- o briepaj

2010-10-17 13:01 #0 av: MaMaMade

Gjorde en paj igår som var suveränt god! Fick receptet av en matglad väninna som ätit den hos bekanta i veckan. Vet ej ursprunget till pajen tyvärr.

Det är kallrökt lax i fyllningen och även om det säkert går bra med varmrökt så blir nog den kallrökta *unset* godare, bara min tanke. Själv har jag tillgång till en fiskhandlare som för en *underbar* gravrökt lax och jag använde den, med framgång! Kan även tänka mig att den blir god med svamp (kantarell speciellt) i, men kanske utan romröra till då! Glad

Pajdeg:

125 gram smör

3 deciliter vetemjöl

3 matskedar vatten

Fyllning:

cirka 130 gram brieost

cirka 100 gram kallrökt lax

1½ deciliter riven ost (jag tog Västerbottens-ost)

4 ägg

2 deciliter mjölk

salt och svartpeppar

Gör såhär:

  1. Sätt ungen på 175 grader.
  2. Blanda smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Ställ kallt i 30 minuter. Grädda pajskalet i 20 minuter.
  4. Ta ut pajskalet och höj ugnsvärmen till 200 grader. Skär brieosten i skivor. Fördela laxskivorna/bitarna i pajskalet och lägg brieosten ovanpå. Strö över den rivna osten.
  5. Blanda ägg och mjölk, salta och peppra. Häll blandningen i pajskalet och grädda i cirka 30 minuter.

Servera pajen med en romröra gjord på 2 deciliter crème fraîche, 1 burk stenbitsrom + ½ finhackad rödlök samt en grönsallad.

 

Anmäl
2010-10-17 13:11 #1 av: DesK

Detta låter jättegott, måste prövas framöver Tungan ute

Gravrökt lax som du skriver om, vad är det? Är det lax som först har gravats och sedan rökts?

Anmäl
2010-10-17 22:00 #2 av: MaMaMade

Förmodar det, har ingen aning faktiskt. Ska fråga när de kommer förbi nästa gång.

Anmäl
2010-10-18 10:15 #3 av: MaMaMade

Nu kan ni även få en bild, sent omsänder. Glad

Anmäl
2010-10-18 10:20 #4 av: DesK

Suveränt Skrattande Ser gott ut också  Tungan ute

Hoppas att det var okej att jag såg till så att bilden öppnar sig direkt i inlägget.

Anmäl
2010-10-18 10:47 #5 av: MaMaMade

Jada!

Ha en fin dag!

Anmäl
2010-10-18 20:04 #6 av: storost

Oj, det ser jätte gott ut. Jag ska försöka att baka receptet utan skal.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-10-18 20:07 #7 av: MaMaMade

Glutenintolerant?

Gör en låda vettja!

Anmäl
2010-10-18 20:46 #8 av: storost

Nej, LCHF.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-10-18 20:58 #9 av: MaMaMade

Så var det ja! Glad

Anmäl
2010-10-18 21:04 #10 av: DesK

Smart idé med låda eller gratäng Skrattande

Anmäl
2010-10-19 20:34 #11 av: siberlina

det måste jag pröva

Anmäl
2010-10-19 20:48 #12 av: MaMaMade

Gör det...längtar redan efter en igen! Kanske till helgen...+ en flarra sauvignon blanc! Tungan ute

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.