Vilka julbordsrätter har ni gjort själva?
Liten nyfiken undring.
Vad, av allt ni vill ha på julbordet, lagar ni själva och vad köper ni färdigt?
Och vad SKULLE NI VILJA göra själva men har kanske inte tid?
Jag har lagat kålrotslåda, revbensspjäll, köttbullar och en viltpaté.
Jag gör allt själv utom prinskorv, grynkorv och gravad lax + sås till denna.
Gravad lax skulle jag gärna prova att göra själv någon gång.
Köper nog tyvärr det mesta,
men vi har heller inte ALLT på julbordet heller.
~ Anneli ~
Sajtvärd för: adopterade.ifokus
#4 Jag tänkte göra skagenröra på ägghalvor, med min egentillverkade majonäs. Tyvärr så blir ju inte majonäsen alltid så god, den är svår att få till.
Köper inga färdigsaker utom möjligen några prinskorvar till småbarnen. Har knyt på julafton och lite anorlunda urval än det traditionellt svenska. Bland vi som firar jul tillsammans finns t.ex.: Danskar, hallänsk, småbarn och 2 vegetarianer.
Julbordet bruker bestå av: Stekt anka fyld med katrinplommon och äpplen, brune kartofler (små potatisar kokta med skal, skalade, stekta med sockor+smör), rödkål, skinka, hallänsk grönkål (långkål), kålrotslåda, köttbullar, prinskorvar, kålsallad. Efterrätt: danska varianten av risalamalta med massor av skållad hackat mandel i och varm körsbärssås till.
Fiskgrejerna tar vi nästa dag istället. Nåt av det viktigaste fisket för mig som är från Bornholm är då stekta saltsill på en skiva surdegsrågbröd, med senap och inlaggda rödbetor till och så en snaps :-)
#5 Kul att det finns flera som äter danskt… Vi äter fläskstek med både bruna och vita kartofler, rödkål och massa god sos till. Det har vi på julaftonskvällen.
På dagen äter vi sill i olika varianter på rågbröd, och även rågbröd med stekt bacon varm leverpastej och stekta champinjoner. Sen har vi lite olika lax å annat gott med.
Det hela avslutas med ris ala malta med körsbärs sås! Bästa på hela dagen!
~ Anneli ~
Sajtvärd för: adopterade.ifokus
Sillsallad, långkål, rödkål, kålsallad med saltkött, inlagd strömming, gravad lax, gravlaxsåsen, älgköttbullar, äggost. Skinkan kokar jag och så äter vi grönkålssoppa på juldagen med en del av spadet.
I år köper jag nog färdiginlagd sill.
Vi har minimerat vårt julbord rejält. Förr hade vi ALLT känns det som
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Vi gör ingen julbord på det här sättet. Vi lagar någonting som vi älskar.
Vänliga hälsningar Stephan
Gravar laxen, gör hovmästarsås, köttbullar, julkorv, kåldolmar (vet, det är ovanligt) gräddkokt grönkål, inlaggd sill och julskinkan (i år gör vi den i ugnen helt utan kok).
Hos oss får kålpuddingen inte saknas på julbordet.Är visst lite ovanligt har jag förståt och mannen ska ha sin bruna bönor för det hade hans mor på julbordet ja därifrån kommer även kålpuddingen.Jansons/potatisgratäng, köttbullar, prinskorv, ägghalvor, kalvsylta någon rökt korv i år blir det salami.Ja och lite annat smått och gott å så julskinkan så klart.
Efterätt blir ris a la malta,Råmjölkspannkaka,Ostkaka m.m.
//Sylvia
#10 Gör ni brunabönorna, kalvsylta och röker korv till julafton?
Recept?
Vi kommer att göra LC-Pizza vid julen.
Vänliga hälsningar Stephan
Julskinka, dopp i grytan, sill, sillsallad naturell som är vanligt uppe hos mig,rödbetssallad, köttbullar, revbensspjäll, stek, kotletter, gravad lax, sylta, bakad lerverastej, ägghalvor … har jag glömt något
Nytt för i år är att först styckefrysa köttbullarna, sedan paketera dom i fryspåsar för att sen tas fram för att stekas färdiga. Olja gärna händerna när du trillar köttbullarna :-)
#13 Sillsallad naturell blir jag nyfiken på. Vad är det?
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
#13 Ååh, årets medalj till dig för tipset med oljan på händerna vid köttbullstrillningen! Jag har alltid pinat mina stackars händer med iskallt vatten
# 11 Nej numera så blir det inte hemgjord kalvsylt, rökt korv eller Bruna bönor.Men vi har gjort.Glömde ju alldeles att skriva vad vi gjorde själva.Kålpuddingen, jansons,potatisgratängen och köttbullarna är dock hemgjordaRis a la malta och råmjölks pannakakan (kalvdans) är också hemgjord
#15 Haha varför plågat dig med kallt vatten? Lika lätt att använda ljummet ;)
#16 Okey :)
För att jag är lärd så och har aspergers.
Ehm, okey.
Vi har skinka, jansson, böcklinglåda, köttbullar, prinskorv, ägghalvor, potatis, potatisgratäng, sill, lax, revbensspjäll, leverpastej, gustafskorv, ost, bröd och rödbetssallad på julbordet. Ris a la malta till efterrätt. Min mamma, moster och mormor fixar maten, fast i år gör jag rödbetssalladen. Korv, leverpastej, sill och ost är gör vi inte själva.
Hemma kör jag och sambon bara med skinka, rödbetssallad, risgrynsgröt, gustafskorv, leverpastej, ost och bröd under julen. Det enda jag gör själv som vi äter av här hemma är risgrynsgröt och rödbetssallad.
Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar
Vi griljerar julskinkan, gör janssons, potatisgratäng, köttbullar och julgodiset (rocky road, kolakakor, dumlekakor, kumtomtefudge) själva i år. Resten (sill, prinskorv, bröd med mera) köper vi.
Med vänliga hälsningar
Chess
Vi har ändrat oss, nu blir det wokat grönsaker med kyckling (för frun) och med sepia (för mig) och Mie nudlar.
Vänliga hälsningar Stephan
Just i år ugnsbakade jag skinkan, köttbullar gjorde jag igår, prinskorv och julkorv köpte jag färdig i år, lade in sill, gjorde sillsallad, har gjort Hirams marinerade ansjovis, ska göra grönkål imorgon på mitt vis, brunkål fixar jag också, kallrökt lax har jag köpt färdig och ris à la malta gör jag imorgon.
Genom åren har jag nog gjort det mesta av julbordets rätter själv, men det är ju ingen mening med att göra något som ingen vill ha, så därför gör jag numera bara det som någon önskar sig.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
DesK, vad är Hirams marinderade anjovis?
Hiram var en av våra kära matskribenter från 1900-talet. Hon hette Märit Hult och skrev flera kokböcker. Hennes författarskap kryddades av hennes enkla men ofta roliga teckningar + att hennes recept nästan alltid präglades av en genuin enkelhet. Receptet på marinerad ansjovis är ett av hennes många recept: Finhacka en rödlök och lägg en liten klick i en ansjovisfilé och vik över denna. Blanda olja, salladskrydda och svartpeppar och eventuellt lite balsamvinäger och ringla över ansjovisfickorna. Låt stå något dygn.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Mm, det sparar jag direkt :)
Det mesta på vårat julbord är hemmalagat, jag själv har lagat janssons frestelse, potatisgratäng, morotslåda, kålrotslåda, köttbullarna, gravat laxen, kokat potatis, kavring, vörtlimpa, ugnsbakat skinkan och så. Det som vi köpte färdigt var skinkan, osten, korven osv.
#14 Sillfiléer i små bitar, kokt potatis i små bitar, lite hackad lök, lite av stött kryddpeppar.Detta varvas och fördelas i en bunke.
Serveras på tallrik med lite outspädd grädde över plus rödbetor om man gillar det. Plus skinka, sylta eller vad du vill ha. Mycket vanlig rätt uppe hos mig
#15 Tack :-)