Allergi, överkänslighet & sjukdomar

Vad byta mjölet mot i matlagning?

2011-02-05 17:18 #0 av: AnneN

Det är så att jag nu blivit glutenintollerant och bör därmed undvika allt vad gluten heter i maten.

Vet att det finns en massa olika glutenfria mjölmixer som ska vara bra till bakning, men då jag lagar mat så har jag alltid använt vanligt vetemjöl till att göra redningar i såser, grytor & stuvningar, men vad är det bästa att byta mjölet mot i dessa redningar?

Tacksam för svar.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-02-05 17:35 #1 av: MaMaMade

Annan stärkelse som till exempel potatismjöl eller majsmjöl.

Anmäl
2011-02-05 18:04 #2 av: DesK

AnneN aj aj inte roligt att bli glutenintollerant - känner med dig. Tack och lov finns det många ersättningsprodukter numera. Du kan testa att koka ihop såsen helt utan redning (så gör jag oftast), det tar en stund men blir ofta mycket bra. Sen tror jag att det kan funka att reda såser och soppor med en aning fiberhusk.

Anmäl
2011-02-05 20:28 #3 av: Emaljoh4

Kan man bara bli glutentolerant!? Hur går det till?

Anmäl
2011-02-05 20:39 #4 av: AnneN

#3 Ja det verkar som man kan det för jag har aldrig förr reagerat på gluten, men nu senaste månaderna har det plötsligt blivit så att magen pajjar om jag äter något med gluten i.

Har även under de senaste åren utvecklat en del andra allergier, jag som aldrig varit allergisk mot något som barn.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-02-05 20:41 #5 av: MaMaMade

Många kan vara intoleranta utan att ha de klassiska symptomen med  till exempel uppsvälld mage och/eller viktnedgång. Känner flera som bara mått "lite konstigt" och fått diagnosen sent i vuxen ålder. Men överlag har intoleransen funnits där hela tiden, om jag förstått dem rätt.

Anmäl
2011-02-05 20:45 #6 av: Vosjes

Sen kan man ju bli överkänslig/allergisk för olika saker genom förändringar typ stress, väder, fel kost och mycket mer.

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-02-05 23:40 #7 av: [Tassy]

Maizena fungerar ju att reda med. Sedan finns det ju som du säger mjölmixer, potatismjöl och glutenersättning. Det är svårt att få det lika bra, men man lär sig med tiden. Ge inte upp hoppet, med tiden smakar det bättre. (Jag avskydde det mesta glutenfria i början, men efter ett tag blev det bättre).

Kanske backar andra allergier tillbaka en del sen om du får ordning på din glutenallergi, det kan ställa till mycket oreda.


Anmäl
2011-02-09 03:41 #8 av: Elshira

Maizena använder jag ofta i matlagning i alla fall! Tycker det är så mycket lättare än mjöl/potatismjöl då det inte blir klumpar och är lätt att bara höfta i lite till utan att man behöver "börja om från början".

Hur det är på bakfronten vet jag dock inte då jag moffar i mig specialvetemjöl till både höger och vänster.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.