Kall Rabarbersoppa
• 4 rabarberstjälkar (à 110 g)
• 1 dl strösocker
• 1 vaniljstång eller ersätt med 2 tsk vaniljsocker per vaniljstång
• ca 5 dl vatten
• 1 citron
• 2 dl yoghurt (10%)
• 2 msk florsocker
• 1/2 tsk kardemummakärnor
• 8 biscotti (skorpor)
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Ansa och skär rabarbern i bitar. Lägg ned i en kastrull och strö över socker och delad och utskrapad vaniljstång. Fyll på med vatten så det täcker och koka tills rabarbern är riktigt mjuk. Låt dra och sila sedan bort rabarbern.
Tvätta och riv skalet av citronen. Rör yoghurt med citronskal, florsocker och stött kardemumma.
Krossa skorporna grovt.
Smaka av soppan med pressad citronjuice och servera den väl kyld med kardemummayoghurt och skorpsmulor.
Jag har serverat kall rabarbersoppa i mina höga vida glas på fot som efterrätt ett par gånger.
S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.