Annons:
Etiketterköttfågelfiskartikel
Läst 6579 ggr
tlover
9/28/16, 7:51 AM

Terökt tjälknöl

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Terökt tjälknöl är perfekt bjudmat då den kan göras iordning ett bra tag i förväg. Terökningen ger en ny smaksensation på tjälknölen.

Terökt tjälknöl 1 st 

Tjälknölen

1 bit fryst vilt eller nötkött tex rulle eller annat kött på dryga 1 kg (jag använde älg).

1l vatten

1 dl salt

2 tsk socker 

Rökblandning

1-2 msk svart te eller annat mörkt te tex yi mei ren

50g vitt ris

50g vitt socker 

Såhär gör du 
  1. Lägg det frysta köttet i en ungsform och ställ den mitt i ugnen på 75 grader i dryga 10 timmar, tex över natten. När innertemperaturen är 65-70 grader är det färdigt.
  2. När köttet börjar bli färdigt koka du upp en lag på vatten, salt och socker och låt det kallna.
  3. När köttet är färdigstekt lägger du den i lagen, se till att lagen täcker tjälknölen. Låt den stå kallt i några timmar, minst 3.
  4. Ta fram en gryta med tättslutande lock som är stor nog för tjälknölen och lite extra på höjden. Lägg 2-3 lager aluminiumfolie i botten med en "säkerhetskant" upp efter grytväggen, blanda rökblandningen och lägg det på folien.
  5. Lägg på en ångkoksinsats i metall eller något liknande (en trådsil, eller i värsta fall en aluminiumpajform som du stuckit flera hål på) och lägg sedan på tjälknölen. OBS tjälknölen ska inte ta i rökblandningen.
  6. Lägg på det tättslutande locket och sätt på högsta värmen tills det kommer ut rök, stäng sedan av plattan.
  7. Låt röka i ca 15 min utan att tjuvkolla.

Serveras med potatis i någon form och säsongens grönsaker.

Smaklig måltid

l'm back

Annons:
tlover
9/28/16, 8:06 AM
#1

Om nån undrar över tillbehören på bilden så är det kokt potatis (gömd under), fräst grönkål, inlagda granskott (mamma som gjort så jag har inget recept) och granskottssirap till (även det mammas recept)

l'm back

DesK
9/28/16, 8:10 AM
#2

Vilket roligt och annorlunda recept och spännande tillbehör 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

tlover
9/28/16, 8:23 AM
#3

#2 Tack det var riktigt roligt att hitta på också 🙂

l'm back

[VSK]
9/28/16, 8:24 AM
#4

Ser otroligt gott ut. 

Och visst är det en kopp te som gäller efter maten? 🙂

tlover
9/28/16, 8:25 AM
#5

#4 Såklart, eller till maten, ett mörkt oolong passar till denna rätt tex 🙂

l'm back

DesK
9/28/16, 8:29 AM
#6

#5 Vilket är bäst, att dricka teet varmt eller kallt, till maten?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[VSK]
9/28/16, 8:45 AM
#7

#5

🙂

tlover
9/28/16, 9:04 AM
#8

#6 Det beror både på teet och maträtten. Till tex sushi så skulle jag nog aldrig dricka ett iste även om de teer som passar till sushi är jättegoda som isteer. Men en varm köttgryta skulle det kanske bli för mycket med ett varmt te till.

Just denna med det te jag tänker på (Feng huang milan dancong) till just denna rätt tror jag varmt passar bäst

l'm back

DesK
10/3/16, 6:24 PM
#9

Eftersom jag har haft svårt rent mentalt att ha ugnen igång över natten, eller när jag inte är hemma, så har jag gjort på liknande sätt med en ofryst köttbit. Dvs jag har stekt köttbiten på lågtemp och sedan lagt den i den förkokta avsvalnade marinaden. Då kanske man kan ha med te i själva marinaden 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

parsley
10/8/16, 5:56 PM
#10

Kan man använda vanligt svart te t ex Earl Grey eller ska man leta efter någon specialsort?

tlover
10/8/16, 6:44 PM
#11

#10 Jag skulle inte använda smaksatt te som tex Earl Grey men annars fungerar vilket te som helst även om svarta teer, mörka oolong eller liknande ger mest rättvisa när det gäller smak

l'm back

Upp till toppen
Annons: