Intervjuer & övrigt

Intervju Anterrabae

2012-08-30 12:22 #0 av: DesK

Anterrabae / Ida är sajtvärd för Kost och medarbetare på Vegan, Matbröd, Matlust och Synskadade. Ida är en mycket kunnig matmänniska, så jag har intervjuat Ida för att få veta mer om vem hon är.

Vem är Anterrabae / Ida?
Jag är en för närvaranade 33-åring, med make och en dotter på 4 år. Bor på svenska västkusten i en liten stuga på landet tillsammans med familjen, två katter och en pudelvalp. Jag är sjukpensionerad och har därför många möjligheter att ägna mig åt det jag tycker mest om, det vill säga min familj, min religiösa åskådning och såklart Kost och Näringslära.

Hur kom det sig att du började intressera dig för hur mat och hälsa samverkar?
För tio år sedan var jag mycket sjuk. Jag hade vad man då sa var polyartrit, det vill säga massor med inflammationer i kroppen, främst lederna. Men det började sprida sig till andra organ också. Man misstänkte SLE. Jag hade fruktansvärda inflammationer i ögonen som gjorde att jag var tvungen att äta kortisontabletter. Dessa gjorde i sin tur att jag utvecklade diabetes typ 1. Jag åt över tio tabletter med diverse olika värkmediciner och cellgifter och sådant varje dag. Och jag blev bara sämre och sämre. För ungefär tio år sedan var jag döende.
Tillslut kom jag i kontakt med en homeopat som förklarade för mig hur mineralförbrukningen i kroppen ökar när man äter kortison. Han förklarade även att utan näring kan man inte komma till rätta med något i kroppen. Senare bekräftade en annan tereapeut, en biopat, jag gick till, samma sak. Hon gick mer i detalj in på vilka specifika näringsämnen jag saknade och vad de gjorde i kroppen.
Som de flesta personer som kan mycket om sitt område, så trodde hon nog, att jag kunde och förstod mer än vad jag gjorde och därför började jag läsa själv och fundera på varför detta funkade och inte vanliga mediciner.
Tack vare dessa två, överlevde jag. Det var de som fick mig att inse vad man kan göra med mat och näring och kost. Vilka möjligheter som finns.

Du har ju studerat en del, vad har du läst och varför?
jag har läst en del anatomi, för att förstå hur kroppen ser ut på insidan. Jag har även koncentrerat mig på tarmar, immunförsvarets antikroppar som är kopplade till allergier och intoleranser, samt vissa specifika näringsämnen. Det blir som att man hittar ett speciellt ämen och sä läser man om det, hittar ett nytt och så vidare.
Förutom det har jag läst en del om hur frekvensmedicin och homeopati funkar. Gått en del grundkurser inom detta. jag har även läst om och prövat på en del kroppsterapier som akupunktur, osteopati, atlasprofylax, rosenterapi med mera. Men inte fördjupat mig nämnvärt. Bara en del inom zonterapi, reflexologi och eft. Det är inte där mitt hjärta är. Flört
Jag har läst och testat på mig själv och mina näramste, innan jag kan rekommendera det till andra.
Jag har läst massor, men eftersom jag hela tiden varit sjukskriven så har det hela skett på hobbybasis, då Försäkrinskassan inte godkänner att jag får ner min kunskap på papper, då räknas det som utbildning och jag får inte fortsätta vara sjukskriven. Det har tagit många år att inhämta kunskapen och det är inget som ger en arbetsförmåga.

Du lagar den mesta maten från grunden, varför har du valt att göra så?
Jag älskar att laga mat. Det började som något av en utmaning att gå ifrån att köpa en hel del färdigt till att göra det själv. Det är roligt. Jag kommer ifrån en familjetradition av att laga all mat själv, nästan i alla fall. Så har vi alltid gjort.
Sen har jag tvingats att laga maten själv, från grunden då maten innehållit saker jag eller min familj inte tål. Dessutom strävar jag efter att äta så ren mat som möjligt. Det enda sättet jag kan veta vad den innehåller hela vägen är om jag gör det själv. Glad
Jag har vissa saker jag fuskar med, jag köper pasta, korv och grönsaksbuljong. Samt soyasås och diverse kryddor. men resten bakar och lagar jag själv.

Hur och varför kom du fram till att du behöver vara vegan?
Jag har gjort min hälsoresa stegvis. Med LCHF som start. Där plockade jag bort kolhydrater, socker och stärkelse. Jag minimerade antalet tillsatser och försökte leva så rent jag kunde. Jag upptäckte en överkänslighet mot spannmål och läkte ut mina andra allergier. I samband med graviditet så började jag äta valda kolhydrater igen. Tog efter ett tag bort mjölkprodukter, och kände då starkt efter ett par månader att jag nog skulle skippa kött. Denna process tog över fem år.
När jag väl tagit bort mjölkprotein och kött, försvann raskt andra vegetabilier också. Som svar på detta blev jag piggare och framförallt fick jag för första gången koll på mitt blodsocker. Inte ens på LCHF gick det att hålla blodsockret såpass bra. Jag har länge brottats med ett ganska svårkontrollerat blodsocker.
Nu har jag varit vegan i snart ett år, och flera saker i min kropp har läkt. Jag får även starkare och tydligare reaktioner och indikationer i kroppen på vad jag mår bra respektive inte mår bra av. Det är mycket lättare att känna och läsa av och lyssna på kroppen med.
Det här med veganismen är en del i läkningsprocessen för mig.

Raw food är något som du också förordar, varför?
För att rå mat är levande. Den innehåller alla aminosyror, enzymer och andra näringsämnen i oförstört skick. Det är en form med mycket näring och lättillgänglig energi. Råa nötter och frön har rätt fettsyror i ohärsken och oförstörd form.
Rå mat innnehåller allt vad vi behöver för att bygga proteiner, få tillräckligt med energi, och fettsyror. Man skulle kunna säga att det är effektiv mat. mycket näring per konsumerad enhet mat. Glad

Du talar då och då om vikten av att inta flytande vitaminer, varför?
Det är för att flytande är kroppens naturliga format för näringsupptag. När vi smälter maten i magen gör kroppen om den till flytande för att lätt kunna ta upp det den vill ha och behöver. Genom att konsumera flytande tillskott är ett av stegen redan gjorda och kroppen har lättare att ta till vara vitaminerna och det blir ju i längden både nyttigare och mer kostnadseffektivt.

Du är diabetiker, hur påverkar det ditt liv och maten du väljer att äta?
Som diabetiker måste jag givetvis alltid ta hänsyn till mitt blodsocker och hur det ligger. Jag måste hålla koll och äta mat som gör det lättare att hålla jämt. Ett svängande och ett högt blodsocker är frätande och gör sönder kärlväggarna.
När jag åt animalier så var jag extremt insulinresistent, även på lchf-kost. Det betyder att jag inte kunde använda mig av insulinet jag sprutade in, och därför var jag  tvungen att ta massor med insulin.
När jag så småningom övergick till vegetabilisk kost så märkte jag att insulinbehovet minskade dramatsiskt. När jag helt gått över till vegankost så kunde jag sänka totalinsulinet med 50 - 75%. Och detta till trots att jag äter mycket kolhydrater.
Om jag får i mig animalier, till exempel skulle smaka på något innehållande fisk, kött, mjölk och så vidare, så får jag tillbaka samma diabetesproblem igen och de håller i sig i några dagar. Det tar ungefär tre dagar innan jag har återhämtat mig från det. När jag pratat med dietist om fenomenet berättade hon att det verkar som att jag får en inre chock i stil med trauma som ger insulinresistensen. Ett slags matintolerans med andra ord.

Du förespråkar att kroppen är självläkande, kan du ge några exempel och tips?
Ja, jag hävdar att kroppen strävar mot att läka sig själv. Det finns väldigt många exempel på det om man letar lite. Människokroppen har en programmering som går ut på att byta ut sig renovera sig och ta bort skadliga element. Någonting får kroppen att sluta med detta, eller bara göra det delvis. Det är en onaturlig process att inte läka.
När man får ett blåmärke, eller skrapar sig och får ett sår så läker det. Det är något som är inbyggt för överlevnad. Precis på samma sätt så är kroppen programmerad att läka innifrån också. Men man måste ge den rätt förutsättningar om dessa gått förlorade.
Ett par sådana är detox, det vill säga att hjälpa kroppen till avgiftning. Det går ut på att stärka utrensningsorganen, hjälpa kroppen att göra sig av med skräp från vävnaderna och så vidare. Den andra viktiga delen är att tillföra massor med näring, i lättupptaglig form. Till exempel genom rå mat, rå juice, smoothiesar och så vidare. Levande mat gör kroppen levande. I flytande form är det även lättare att tillgodogöra sig.
Ett sådant exempel på självläkande kan jag ta från mig själv. Jag har läkt min underfunktion i sköldkörteln som jag haft sen tidiga tonåren. Jag behöver inte längre mitt Levaxin. En annan del är att min spannmålsallergi har läkt. Nu tål jag både glutenhaltig säd och frukt, grönsaker, pollen, parfymer och sånt som jag inte tålde förut. Det har läkt bort.
Jag känner en kvinna här i närheten som har botat sin bröst och lymfcancer med mat och näring, i kombination med detox. Hon var diagnosticerad med cancer, behandlade den själv och har blivit friskförklarad. Utan operation, cellgifter eller strålning.
Processen bakom är att det egentligen inte spelar så stor roll vilken sjukdom man fått, läkeprocessen är densamma.
En annan nära vän till mig har botat sin IBS, migrän och kunnat återgå till heltidsysselsättning, ett år efter det att hon fick sparken på grund av sjukdom.
Jag kan fortsätta hur länge som helst Glad


Pudelvalpen

Désirée

Anmäl
2012-08-30 12:46 #1 av: Sophey

Roligt att fa veta mer om medarbetarna! Skrattande

Anmäl
2012-08-30 14:14 #2 av: [Aquelegia]

Blir så extremt glad när jag läser sådant här. Är just nu väldigt dålig i kroppen och kämpar framåt mot en bättre kost. Tyvärr är jag fortfarande ung och dum och gör tvärtemot vad jag egentligen vet att jag borde göra. Detoxa kroppen och ge den en nystart i form av kostbyte.
Kan inte höra nog om anterrabaes framsteg och kunskaper. Mer mer mer tack så kanske denna unga och dumma damen, jag, tar mig i kragen och gör vad som behövs redan nu, inte när det egentligen redan gått för långt.

Min mor är rawfoodvegan hårdnackad sedan ett år tillbaka och tack vare anterrabae har jag förstått mig på min mors kosthållning och åsikter. Jag och mor har nu äntligen, efter ett års krig med varann då jag ansåg att hon svälte sig själv och inte tänkte på oss hur vi blev påverkade, blivit vänner igen och jag är faktiskt den som driver på mest att föra ut kunskapen om denna rawfoodkosten. Tack vare anterrabae förstod jag det där med enzymer med mera som man får i sig via rawfoodkostenGlad
Jag vågar dessutom stå på mig och erkänna att jag tror på att självläka kroppen. För ärligt, vilken skada gör det att tro på det?
Det gör mer skada att förneka och inte ens försöka.

Anmäl
2012-08-31 01:05 #3 av: Anterrabae

Jag blir alldeles generad, har lixom svårt att fatta att det är mig det handlar om, även om jag känner igen mig Flört Den artikeln gjorde du bra Désirée! Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-08-31 02:05 #4 av: [Tassy]

Oj, vilken livsresa du har, Ida! Många svårigheter men oj vad mycket du har lärt dig. Nyttig intervju att läsa, jag får iallafall lättare att hänga med i mer avancerade diskussioner som framförallt kan ploppa upp inne på kost Skrattande nu vet jag varför du kan så mycket, och varför!

Spännande läsning, bra skrivet. Glad


Anmäl
2012-09-02 12:40 #5 av: MonisN

Jag blir så otroligt imponerad av människor som Ida, som har ork och vilja att testa och forska på egen hand vad som är bra och dåligt för den egna kroppen. Läkare, dietister med flera har inga färdiga recept, eller ibland ens kunskaper vad det verkar. Det känns mest som dom gissar. Att en lekman som Ida klarat att bli friskare på egen hand är otroligt och helt fantastiskt.

Att läsa Idas historia gör mig glad. Glad att du Ida mår så mycket bättre idag tack vare din drivkraft att kämpa för ett bättre och friskare liv Kyss

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-09-02 13:12 #6 av: Anterrabae

Tack för alla fina ord, de värmer! Som jag ser det så har jag inte mycket val, att vara lite tjurskallig och arbeta på eller ge upp. Hade jag valt det sista är risken överhängande att jag skulle varit död nu. Det har aldrig varit ett alternativ. Jag har ansvaret över mig, det är mitt ansvar hur jag väljer att må, till viss del i alla fall. Offerkoftan har aldrig varit ett favoritplagg. Flört Men visst har även jag dagar som är bittra, dryga och då jag bara vill strunta i allt. Ska jag berätta vad jag gör de dagarna? Då allt är skit? Jag låter det vara så. Jag ger mig själv tiden att få vara arg, ledsen, bitter och sur. Unnar mig lat-mat och godis. Sen brukar det vända uppåt igen. Såklart hjälper min lillgamla underfundiga dotter till och lyser upp. Jag har ju henne, maken, djuren och församlingen som gör det lättare att vända uppåt igen. Något som är så mycket större än jag, och mitt liv.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl