Mat & dryck

Polenta

2012-03-29 16:04 #0 av: Anterrabae

Polenta betyder majs. Polenta är majskornets kärna, krossat och torkat till gryn, ungefär som vetets mannagryn. Polenta används över en stor del av världen som basföda, och är mycket användbart. Till exempel i grytor eller som tillbehör. Som ensamrätt eller som gröt eller välling. Passar utmärkt att baka bröd och efterrätter på. Det verkar som man kan ha Polenta till nästan allt.

Polenta är det italienska namnet för Majs. Polentagryn görs av krossade majskärnor. Ungefär som mannagryn är vetekornets kärna. Polentagryn finns i flera olika grovlekar, och passar därför till många olika mat- och efterrätter.

Polenta kommer av Latinets pulmentum och betyder gröt. De romerska soldaternas basföda var en gröt eller välling som främst gjordes på vete, men som så småningom kom att göras på majs i stället.

Majset kommer från syd- och centralamerika där man också har majsrätter av polentakaraktär. Afrika har även de majsgröter av olika slag som en av sina baslivsmedel. Majsgröten som liknar polentan är ganska frekvent förekommande världen över. Framför allt i afrika, nord- syd- och centralamerika samt södra europa.

Polenta är rik på fibrer, komplexa sockerarter och andra kolhydrater. Men innehåller även aminosyror, proteiner, mineraler och vitaminer, samt omättade fettsyror.

Traditionellt kokas polentagröten i en stor koppargryta som på Italienska kallas paiolo. Polentagröten tillagas på så sätt att man låter vatten och salt koka upp, häller i grynen under kraftig omrörning och låter koka upp och ihop. Därefter får gröten tjockna och svälla i 30-40 minuter. Gröten ska vara tjock och kraftig. Sedan får gröten svalna och stelna. Därefter kan man skära skivor och steka eller grilla. Skära kuber och lägga i gryta eller värma/baka i ugnen och servera med grytor och såser av olika slag. Kött och fisk är vanligast. Man har den med andra ord som tillbehör på samma sätt som vi har potatis, ris eller pasta.
Här ser vi Polenta fylld med soltorkade tomater, och kryddade med vitlök och oregano. Stekta i olivolja tills fin färg och krispig yta. Serveras med jordnötsbiff och blandsallad.

Polentan fungerar även som ensamrätt. Då kan man lägga grönsaker, kött eller fisk direkt i gröten och tillaga polentan smaksatt. Då används till exempel smakrik fisk som sardeller eller ansjovis, eller rökt kött alternativt svamp och andra grönsaker. Lägger man i baljväxter av olika slag får man desuutom upp proteininnehållet.

Polentavälling eller polentagröt förekommer, men är en variant som är mindre vanlig och kanske mer förknippas med söta rätter och desserter.

Polentan är glutenfri och stärkelserik och passar därför utmärkt i glutenfri bakning. Det är vanligt i majsbröd, kakor och puddingar. Den finmalda polenten, som nästan är som ett majsmjöl passar även bra till glutenfria paneringar, eller på andra ställen där man skulle använt ströbröd.
Nybakade polentafocaccia. Sega,frasiga och naturligt glutenfria dessutom.

 

Text och bild: Ida Sundberg, Anterrabae

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-03-29 18:16 #1 av: DesK

Ida stort tack för att du delar med dig av dina kunskaper! Glad

Désirée

Anmäl
2012-03-29 20:57 #2 av: [Aquelegia]

Jag och polenta har inte varit goda vänner. Skall dock inte ge mig då jag är mycket sugan på polentafoccacia och fyllda polentabiffar!

Anmäl
2012-03-29 21:52 #3 av: Anterrabae

Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-01 12:57 #4 av: DesK

Innan jag läste den här artikeln hade jag ingen tanke på hur användbart polenta är. Det kan ju dels vara ett glutenfritt alternativ och dels ersätta, pasta, ris och potatis. Kan det bli bättre?

Désirée

Anmäl
2012-04-01 20:21 #5 av: [Mairah]

Det här måste testas Glad Älskar majs överhuvudtaget

Anmäl
2012-04-01 20:36 #6 av: Anterrabae

Fick reda på härom dagen att polenta görs på popcornmajs Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-01 20:38 #7 av: [Mairah]

Ok Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.