köks- hushållstips

Laga mat i mikrovågsugn

2012-02-02 17:35 #0 av: DesK

Den första mikron kom ut I slutet av 1940-talet och var avsedd för restaurangkök. För hemmabruk har det funnits mikrovågsugnar sedan tidigt 1970-tal, men här i Sverige kom det egentliga genombrottet för mikron först på 1980-talet. Många använder sin mikro främst till att värma redan tillagad mat och att tina djupfrysta matvaror och bröd. Man kan dock ha betydligt mer nytta och glädje av sin mikro. Om du vill spara tid och laga god och bra mat använd mikrovågsugnen mera. Precis som med all matlagning gäller det att lära sig tekniken och att vara kreativ. Denna artikel är skriven tillsammans med Emo.


Min nya mikrovågsugn

Då och då läser jag att en del människor tror att det är farligt att värma och tillaga mat i mikron. Detta är en myt enligt Illustrerad Vetenskap nummer 3 2001 sidan 10. Det förhåller sig snarare tvärt om, exempelvis grönsaker behåller mer av sina vitaminer, tack vare den korta tillagningstiden. En annan seglivad myt om mikrovågsugnen är att den skulle släppa ut farlig strålning - Strålarna kan inte tränga igenom metallagret i ugnen och dörren.

Det finns många olika sorters mikrovågsugnar, från de allra enklaste modellerna med få inställningsmöjligheter till avancerade modeller med  många inställningsmöjligheter och varmluftsugn. Den senare öppnar självklart upp för ännu mer och bättre matlagning och genom att använda den snabbuppvärmda mikrovågsugnen istället för den vanliga ugnen spar du mycket energi. Om du är på väg att skaffa dig en mikro fundera noga vad du vill kunna göra i den och även hur många ni är i din familj. En större mikro har ju plats för större fat och kärl, samt att du kan tillaga och värma större mängder mat samtidigt, men den tar också mer plats i köket. Om du redan har en mikro läs igenom bruksanvisningen noga och testa dig sedan fram så att du får ut mesta möjliga av din mikro.
En viktig sak att tänka på är att det som har tillagats eller värmts i mikron bör få stå några minuter, så att värmen sprider sig jämnt i maten.


Samma mikro som ovan

Jag köpte min första mikro i början av 1990-talet, det var en rätt avancerad ugn som jag använde mycket. Till denna följde det med en ångkokningssats, sedan dess har jag i stort sett aldrig kokat grönsaker, ris eller andra gryn på spisen. Jag gjorde också gratänger, mindre stekar och mycket annat i den mikron. Senare flyttade vi och då köpte jag en ganska enkel mikro, men den fungerade utmärkt och jag gjorde ungefär samma saker i den som i den första. För en tid sedan köpte jag en ny avancerad mikro med varmluftfunktion, denna är en fröjd att använda. I denna gör vi många olika saker, båtpotatis, pizza, stekar, grytor, fisk, grönsaker, ris och gryn, att färdigsteka exempelvis råstekt potatis och köttbullar funkar utmärkt. Vi bakar även i denna, perfekt när man bara vill göra en liten sats bullar, ett mindre bröd eller en kladdkaka. En bra funktion är att man kan kombinera varmluft och mikro, på så vis blir matlagningen rätt snabb.


Emos första mikro


Emo berättar: När vi skaffade vår första mikro på 70-talet (bilden) så testade vi en hel del. Det var en väldig tidsvinst att koka potatis i mikron.
Jag hade sett på TV i något program att de gjorde reklam i USA att man kunde värma kaffe i mikron. Vi skrattade – värma kaffe – så dumt, så jag testade och sen dess har
jag värmt mycket överblivet kaffe i mikron. Man ska inte ha så mycket förutfattade åsikter utan prova själv. Inte alla håller med mig att kaffet är drickbart.
Vissa tillbehör har inte blivit så mycket använda, som vi hoppades när vi skaffade
dem. Fatet, som skulle ge stekyta, användes en tid, men glömdes senare bort.
Kakformen blev inte heller någon succé hos oss.

Emos nya mikro


Att koka ris eller andra gryn
Använd ångkokningskärlet, men bara bottenbunken och locket, eller en glasskål med lock, lägg riset på botten och häll på så mycket vatten som det ska vara enligt anvisningen på paketet, salta och rör om. Ställ in bunken med locket på och kör på full effekt i 5 minuter, ta ut bunken och rör om och tillaga färdigt. Tiden beror på vilken sorts ris eller gryn du kokar. Om din glasskål inte har ett lock lägg på en tallrik med undersidan nedåt, precis som du ställer den på bordet.

Att ångkoka grönsaker
Använd ångkokningskärlet, fyll på några centimeter vatten med salt i bottenkärlet, sätt på ångkokningsdelen, lägg I grönsakerna och sätt på locket. Mjuka grönsaker som broccoli, blomkål och purjolök kokar på cirka 3 minuter. Hårda grönsaker som morötter och potatis behöver cirka 5 minuter, men det beror på hur genomkokta du vill ha dina grönsaker.

Att koka fisk
Fisk kräver försiktig tillagning och noggrannhet. Använd ångkokningkärlet och gör som med grönsakerna, men sänk mikroeffekten till max hälften, krydda försiktigt och koka med locket på. Koktiden varierar med fisksort och tjocklek på bitarna, så du får kolla ofta.

Att använda grillfunktionen
Kött och potatis steker vi ju ofta på spisen. Man kan också göra det i mikron om den har grillfunktion. Smält smör eller olja i ett glaskärl och lägg sedan ned kött eller potatis, krydda och blanda runt, ställ in i mikron UTAN lock och kör med grill på full effekt, håll noga koll på maten så att den får lagom färg och blir lagom genomstekt. Detta funkar bäst om du har möjlighet att använda grillfunktionen tillsammans med mikrovågor. Jag bryner vanligen köttet och rotsakerna i en stekpanna och steker det sedan färdigt i mikron.

Désirée

Anmäl
2012-02-06 18:51 #1 av: [Mairah]

Själv har jag helt slutat använt mikro eftersom jag blev bättre i magen efter att jag slutade äta mikramerad mat. Fast nu när jag läser denna välinformerade artikel så kanske det var micron som var inte var så bra..

På den tiden det begav sig med både mikro och kaffe i mitt liv, så värmde jag också kaffeslattar som blev över i mikron Flört Det var inte alls så tokigt.

Anmäl
2012-02-06 22:28 #2 av: [Tassy]

Spännande artikel ni har knåpat ihop! Superbra! Skrattande

Fick en liten nostalgitripp också, en barndomsvän hade en likadan mikro som Emos första Glad


Anmäl
2012-02-13 14:03 #3 av: MonisN

När jag har bakad potatis brukar jag ofta gör den i mikron för att det går snabbare. Men tyvärr drar mikron ur vätskan ur maten och den blir torrare än i vanlig ugn. Numera tillagar jag ofta mat och framför allt fisk i ångugn. Det är den bästa investering jag någonsin gjort i köket.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-03-04 23:58 #4 av: Anterrabae

Tack för en fin artikel!

Mycket intressant.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-03-26 06:57 #5 av: Emo

En annan diskussion på sajten fick mig att läsa denna artikel igen och då lade jag märke till Tassys kommentar om barndomsminne.

Tassy, du har ju lovat att besöka mig. Då får du se den och eventuellt äta bullar vi värmt i den.

Den används numera vid besök i det pittoreska 1800-talshuset.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-03-26 09:46 #6 av: [Tassy]

Åh, bullar! Gud vad gott :) ja jag ser fram emot en tripp neröver till pärldrottningen :D


Anmäl
2013-03-26 09:53 #7 av: Emo

#6 Jag också. Blinkar

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-06-14 20:05 #9 av: bamse6311

Under sista delen av 80-talet och början av 90-talet arbetade som resande säljare för Pyrex i Sverige.

Pyrex är ju ett välkänt varumärke för olika tillagningskärl och formar i glas.

Svenska Pyrex fick runt 88/89 agenturen för ett Tyskt företag som tillverkade en enorm massa tillbehör i plast för matlagning i mikrougn.
Det var en masa formar och skålar, sådana där plattor som man skulle använda när man stekte kött för att köttet skulle få stekyta.
En produkt var för att koka ägg i mikron men den var väl inte så väldigt bra.

Nåväl det var en herrans massa olika tillagningskärl för olika ändamål och alla avsedda att laga mat i mikron.

Det var ju också just då som alla hushåll skaffade sig en mikro och vi var ju säkra på att den här produktgruppen formligen skulle explodera i försäljning och folk skulle använda mikron till att "laga maten".

Dock så gjorde den inte det utan de flesta produkterna vi sålde var vanliga burkar och kärl för förvaring och uppvärmning av mat.

Sådan produkter hade vi ju i vårt eget glassortiment.

Vi gjorde även tillsammans med Kronfågel en videofilm med recept på hur man kunde tillaga olika kycklingrätter i mikron.

Mikron blev mest som vi skämtsamt på företagat kallade den "en bullvärmare" trots att det som sagt går att laga sin mat i mikron.

Det har nog inte hänt så mycket på den fronten sedan dess och de flesta använder nog fortfarande mikron mest till att värma mat (och bullar *skrattar*).

Bra att du tar upp detta Desk och kanske någon vill starta en tråd med olika recept anpassade för mikron.

(Fotnot:
Pyrex är egentligen ett varumärke med olika produkter i glas.
Företaget heter Corning och är ett gammalt välkänt high tech förertag.
Till exempel så är det Corning som tillverkar fiberoptiken vi använder oss av och de tillverkar även det "gorillaglas" som vi nu har på våra smartphones). 

Hur som helst Desk så väldigt bra tråd du startade här.

Bästa hälsningar,
Bertil

Anmäl
2013-06-15 12:35 #10 av: Sofy

Jag måste säga att min sambos morbror lagar en fantastiskt god kyckling och det visade sig att den var tillagad i micron! Jag blev helt paff när jag fick reda på det för jag har aldrig ätit någon så god kyckling i hela mitt liv.

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2013-06-15 14:43 #11 av: League


Bra! Hade glömt bort mina kokböcker med Micro-recept. Kanske är dags att börja lösa igenom dem o börja använda micron till mer än att värma och tina :)

Anmäl
2016-03-30 10:52 #12 av: DesK

Här är en länk till en artikel i Råd och Rön om myter om mikron

http://www.radron.se/artiklar/myter-om-mikron-/

Désirée

Anmäl
2016-03-30 18:38 #13 av: TjockaBerta

Jag lagade en del förr när det bara var jag och ett barn. Sen blev vi många under några år. Jag kan tänka mig att lägga mat i mikron igen när jag blir ensam.

Anmäl
2016-03-31 09:50 #14 av: JazzBass

Under studietiden levde jag så mycket på mikromat p.g.a. avsaknad av vettiga kokmöjligheter i min studielya, att jag de följande sex-sju åren inte ens ägde en mikro. Nuförtiden sen ungefär 5 år har jag en igen, men använder den mest för uppvärmning av redan tillredd mat och upptining av frysta varor som bär och svamp. (Inte kött eller fisk, sånt blir så lätt tillrett. Lufttät påse i ljummet vattenbad funkar bättre och är minst lika snabbt). 

Jag tillreder så gott som aldrig nånting från grunden i den, men ibland tillreder jag broccoli och dylikt för att efteråt wokas, eller mixas till mos tillsammans med andra ingredienser. Det kommer nog förbli på det viset också då jag gillar mer att laga mat vid spisen och tycker resultatet generellt sett blir bättre. Men jag kan inte förneka att den är väldigt bra till vissa saker.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-04-05 09:37 #15 av: Maria

Jag har haft mikro i många herrans år men aldrig tillagat mat i den. Inte ens grötSkämtar

Däremot använder jag den att värma mat i och att tina mat emellanåt.

/Maria

 

Anmäl
2016-04-05 15:23 #16 av: Scorpio97

Själv använder jag aldrig mikron, varken för tillagning eller för att tina/värma upp mat. Tycker det blir knepig smak. Mat som är återuppvärmd i mikro är för mig i princip oätbar, speciellt om den varit fryst emellan. Så även om jag ska äta samma mat flera dagar i rad, ställer jag mig hellre och lagar mat varje dag än att laga till allt den första dagen. 
Sen är jag allmänt petig gällande mat. Vet inte om jag har väldigt känsliga smaklökar, eller om det mesta sitter i huvudet, haha. 

Däremot är mikron bra som förvaringsplats när man har ont om plats i skafferiet och vill gömma något för katterna (: 

//Jessie

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.