Dieter & specialkost

Hälsosam bakning, finns det?

2012-01-06 13:11 #0 av: DesK

Vår medarbetare Mariann Andersson kommer snart ut med en bok om bakning, på Bonniers förlag, av sötebröd som många kan ha glädje av. Bokens recept innehåller varken gluten eller vanligt vitt socker. Boken vänder sig till diabetiker, glutenintoleranta, sockeröverkänsliga och de som äter enligt LCHF. Matlust har äran att få visa några smakprov ur boken, samt berätta lite om bokens och receptens tillkomst.


Budapestrulle

Mariann har ordet:

Hälsosam bakning, eller bakning som inte är ohälsosam, måste ju vara där bakverken inte skadar våra kroppar, eller hur?
Gammaldags bakning är ju full av socker och vetemjöl, de flesta är väl idag ense att båda två kan vara ohälsosamma för våra kroppar. Båda två kan bidra starkt till ohälsan på många olika sätt. Dels har vi gluten, som det inte pratas så mycket om inom lchf-sfären, men som jag tror man bör titta närmare på. Sedan har vi den stora andel stärkelsen i alla mjöler/spannmål som ju kan bidra till förhöjda blodsockervärden och till slut kan vara med till att främja våra välfärdsjukdomar, som ofta kallas för det metabola syndromet.
Kikar vi på sockret (sackaros) så har det liknande effekt på våra kroppar som spannmålet/mjöl har. Det höjer blodsockret och därmed måste kroppen kompensera med insulin och ständigt högt insulin kan, med tiden, ge “förgiftningseffekt” på våra kroppar.
Okej, så långt är nog alla med mig.


Kanellängd

Om vi då kikar på hälsosam bakning och vad det måste vara för att vara det. Först och främst så måste ju den bakningen ha “motsatt effekt”. Finns det sådan bakning?
Jo, det gör ju det lyckligtsvis, jag på mariannslchf.se och andra bloggar om alternativa bakverk och andra godsaker visar dig hur du gör.
För när man bakar med kokosnötsmjöl, andra nöt-mjöler och andra lchf-mjöler, som fiberhusk, fibrex och pofiber (http://mariannslchf.se/baka-med-lchf/fibrex-fiberhusk-och-pofiber/) , så får man ingen höjning av något blodsocker och därmed så blir det heller ingen höjning av insulinet.


Midsommarpaj

Viktigt att veta är att det rätta kokosnötsmjölet (http://mariannslchf.se/baka-med-lchf/viktig-fakta-om-kokosnotsmjolet/) endast innehåller 4 gram kolhydrater per 100 gram. Det rätta mjölet är en produkt som blir kvar efter att man har gjort kokosmjölk, detta mjöl är INTE malda flingor. Använder man det blir allting "omelett". Bakverken smakar inte kokos och vill man ha kokosmak på bakverken får man tillsätta flingor.
Tittar vi då på lchf-sötningsmedlen (http://mariannslchf.se/stevia-och-erythritol-de-av-lchf-godkanda-sotningsmedlen/) och hur dom beter sig, så kan man tydligt se att varken stevian eller erythritolen har de egenskaperna att höja blodsockret (http://mariannslchf.se/nya-blodsockerkurvor-efter-frossning-av-sott/) kvittar hur mycket man äter av det så händer inget efter provtagning med diabetesstickor.
Detta betyder ju att bakverk bakade med kokosnötsmjöl och andra lchf-mjöler och sötade med lchf-godkända sötningsmedel kan vara hälsosamt.


Roskakor

Kokosnöt i alla former (och andra nötter) har man ätit under mycket lång tid och den växer vilt på söderhavsöar med flera ställen…
Steviabladen har Indianerna i Paraguay tuggat i 1.500 år och Japaner med flera har haft det som sötning i 40 år.
Erythritolen har människan fått i sig under tusentals år genom vissa frukter och i allt som jäser.
Då tycker jag att man kan kort sagt säga att från och med nu, finns det  Hälsosam Bakning!


Whoopie pie

Är du mer intresserad av att få recept på detta nya sättet att baka hälsosamt?
Då kan du just nu köpa min bakbok Baka med LCHF som utkommer 30 januari hos Bonnier Fakta för 129 kronor (ord pris 149 kronor). För att få tillgång till detta extrapris måste du följa länken  här in till min blogg och sedan klicka på den gröna köpknappen och ange kampanjkoden bakalchf i kassa. (http://mariannslchf.se/baboken-baka-med-lchf-for-129-kr/)
En relevant fråga i sammanhanget kan också vara:
Kan bakverk vara mat? (http://mariannslchf.se/bakverk-kan-det-vara-mat/)

Text och bilder av Mariann Andersson - Marianns LCHF Mat & bak
Artikelbilden är fotad av Martin Skredsvik som även fotad alla bilder i själva boken

Désirée

Anmäl
2012-01-06 13:20 #1 av: [Tassy]

Spännande artikel! Man blir verkligen nyfiken på boken Skrattande


Anmäl
2012-01-06 13:24 #2 av: DesK

Tassy ja visst blir man Skrattande Mariann har delat med sig av några av sina bakrecept inne på Matbröd. Kolla i #2, där har jag samlat ihop länkarna tll recepten Glad

Désirée

Anmäl
2012-01-06 13:26 #3 av: [Tassy]

ska tassa förbi och kika!


Anmäl
2012-01-10 21:14 #4 av: [Malin]

Ååh, den är jag så himla sugen på att köpa!

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2012-01-11 12:31 #5 av: Marianns LCHF Mat & bak

#4Roligt att höra att du gillar den!

 

ett tillägg: Extrapriset på 129 kr vara tills 10/2!  Står inte i artikeln.. missat det Obestämd

Anmäl
2012-01-11 18:37 #6 av: [Mairah]

Mycket intressant. Låter som att detta är nåt för mig som är sockerkänslig.

Anmäl
2012-01-12 15:00 #7 av: Marianns LCHF Mat & bak
bladder-baka-med-lchf.pdf

Nu finns det en blädder-pdf med några recept med mera ur boken!

Ett så kallat provkapitel.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.