Annons:
Etiketterartikelfesthögtid
Läst 17553 ggr
DesK
12/5/11, 12:42 PM

Det svenska julbordet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det svenska julbordet har sitt ursprung i vikingarnas midvinterblot och julslakten. Julbordet är ett stort smörgåsbord med en mängd olika rätter. Några saker som finns med på de flesta julbord är: Griljerad julskinka, inlagd sill, Jansons frestelse, köttbullar, prinskorv, någon grönsaksrätt, hårt och mjukt bröd, smör, ost, julöl, julmust, någon kryddad starksprit, pepparkakor, choklad och kaffe. Lokala variationer är vanliga och det är även viss skillnad på vad vi äter i våra hem och ute på restaurang. Självklart finns det numera även mycket fina vegetariska julbord.

Ett av de största glädjeämena till jul för mig är just den svenska julmaten och allt trevligt pyssel med denna. God planering och bra förvaringsutrymmen underlättar så klart dessa trevliga julförberedelser. Bäst är väl att börja med julbaket, exempelvis lussekatter och annat saffransbröd kan ju frysas och därmed bakas långt i förväg, pepparkakor kan förvaras i burk med tättslutande lock, så även dessa kan göras långt i förväg. Doppbulle går ju också bra att frysa och hembakat knäckebröd har lång hållbarhet och hemgjort julgodis har ju också god hållbarhet, om man kan hålla fingrarna borta från det !😉 Så varför inte avsätta en dag eller några dagar redan i oktober eller november för julbak och godistillverkning.

Mitt tips är att du försöker fundera över vad du själv och de som ska äta julmat tillsammans med dig verkligen gillar av julmaten. Därefter planerar du ditt speciella julbord. Tänk också på att inte låta julmaten stå framme I rumstemperatur längre än nödvändigt. Den hela julskinkan får bara vara framme på vårt bord på själva julafton, övriga dagar skivar jag bara upp så mycket som jag tror går åt och resten av skinkan stannar i kylen. Den inlagda sillen och sillsalladen lägger jag upp I små skålar alla dagar, köttbullar, prinskorv, kål och annat som serveras varmt lägger jag också upp på lagom stora fat.

Här är några olika förslag till julbord:
Stort julbord: Knäckebröd, doppbulle, julvörtbröd, ost, leverpastej och smör. 1-3 sorters inlagd sill, sillsallad, någon god sylta, inlagda rödbetor och kokt potatis. Skinka, julkorv, prinskorv, köttbullar och senap. Rödkål, grönkål eller brunkål. Janssons frestelse, lutfisk med sås och ärter och dopp i grytan. Kaffe, glögg och pepparkakor.
Litet julbord: Knäckebröd, julvört, ost och smör. Inlagd sill, rökt lax, lättstuvad spenat och kokt potatis. Skinka, korv eller köttbullar och senap. Blandad sallad med senapsdressing. Ris à la Malta, saftsås. Kaffe och chokladkonfekt.
På många julbord finns det även någon rökt korv, paté, rökt fårfiol, renstek eller annat vilt, revbensspjäll, rullsylta, bruna bönor, halländsk långkål, broccoli eller brysselkål. Likaså kan julbordet göras helt eller delvis vegetariskt, jag rekommenderar varmt att du gör några olika vegetariska rätter eller sallader, det är gott och lättar upp den ganska tunga julmaten.
Populära juldrycker är: julmust, svagdricka, julöl, mumma, någon kryddad starksprit, glögg och kaffe.

Eftersom min familj inte är så stor brukar jag dock göra ett lite mindre och enklare upplägg. Istället sprider jag ut rätterna över flera dagar. På julafton blir det: Som uppvärmning: Glögg med pepparkakor, mandel och russin. Till för- och  huvudrätt: Inlagd sill, griljerad skinka, köttbullar, kokt potatis, grönkål på min farmors vis, brunkål eller rödkål, dopp i grytan, någon sallad på färska råa grönsaker, julöl, must och nubbe. Till efterrätt: Kaffe och någon god choklad eller hemgjord chokladkonfekt + mer glögg eller portvin till den som så önskar. På juldagen blir det: Sillsallad, lutfisk med kryddpeppar- och senapssås, kokta ärtor och kokt potatis, julöl, must och nubbe, fruktsallad med glass efteråt. De som inte äter luftfisk får då skinka och prinskorv istället. På annandagen blir det: Någon hemgjord eller köpt sylta, Hirams marinerade ansjovis, Janssons frestelse, kallrökt lax, brässerad grönkål med lite grädde I, hemgjord julkorv, köttbullar, kokt potatis och till efterrätt ris à la Malta med hackad mandel och saftsås. Dryckerna är de samma under hela helgen och senap av flera sorter finns alltid på bordet, likaså färsk frukt. Någon kanske saknar en del rätter i vårt julbord och visst vi har inte med allt och inte heller är det exakt lika från år till år. Självklart anpassar jag julmaten efter vilka som ska äta den.

Till sist önskar jag alla en riktigt god och skön jul!

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

  • Redigerat 1/8/21, 6:35 PM av DesK
Annons:
[Aquelegia]
12/5/11, 7:18 PM
#1

Underbara svenska julbordet, jag har aldrig riktigt förstått mig på grejen då jag alltid lyckas få köttfeber, men nu har jag kommit på tricket, lagom är bäst! Så nu älskar jag julbord och ser mycket fram emot det. Blir ju inte lite läskad av allt gott du skrev om Flört

[Tassy]
12/5/11, 7:26 PM
#2

Åh, nu vill jag ha jul! Skrattande

Instämmer med ovan, lagom är bäst. Vi är riktiga sillomaner som firar jul ihop, så nåt år blev det nästan bara sill Oskyldig men ett stort dignande julbord har också sin charm! Omväxling förnöjer.

DesK
12/11/11, 8:45 PM
#3

Jag skulle gärna göra ett stort dignande julbord, men då måste vi bli fler som äter det. Som det är nu så skulle jag göra all maten och sen få kasta mycket av den, vilket bär mig emot. Därför väljer jag att göra som jag beskriver ovan Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Mairah]
12/12/11, 2:03 PM
#4

Lagom är bäst, som det så vacker heter. Själv är jag ingen större fanatiker över julbord direkt. Så här blir det inte så mycket. Tyst(Nu var jag nog glädjedödare)

Fast det var en bra och läsvärd artikel Skrattande

DesK
12/11/12, 11:50 AM
#5

Nu är det hög tid att börja med förberedelserna! Glad I år har vi beslutat att göra en julkalkon Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

ettlitetalias
12/11/12, 7:36 PM
#6

Jag älskar verkligen det svenska julbordet. Höjdpunkten på hela året tror jag minsann! Äter gärna rester hela veckan efteråt Skrattande

Annons:
[WickedAlly]
12/13/12, 8:43 PM
#7

Jag förstår mig inte på det svenska julbordet alls, haha, vilken glädjedödare jag är :P Men inget passar ju ihop :D
(Fast smakar gott gör det ju, har gjort alla två gånger jag ätit svenskt i alla fall :P)

[Mairah]
12/15/12, 4:51 PM
#8

Smaken är som baken, och tur är väl det. FlörtCool

Är fortfarande ingen större fantast av julbordsmat. Särskilt när man inte kan äta vad som helst längre. Men det gör mig inte så mycket. Jag får äta av det lilla jag kan. Det blir nog jul ändå Glad

dolfen
12/15/12, 5:34 PM
#9

I tidningen stod svenskarnas tio i topp-lista. (Tyvärr stod ingen källa.)

1. 78% Julskinka
2. 58% Köttbullar
3. 54% Inlagd sill
4. 49% Janssons frestelse
5. 44% Prinskorv
6. 43% Lax
7. 39% Ägg
8. 34% Ost
9. 28% Revbensspjäll
9. 28% Gröt

Bjornen
12/22/12, 12:41 PM
#10

Dupp är självklart mä röttôr ((kålröttôr) och hemgjord grynkôrv gjord åv korngryn. Lutfisken är också självklar, men det är svårt att få tag i riktig lutfisk. Det är ju barô sladdru spilllånga å ingen gråsej. Bäst förståss närman lutar själv men svårt att hitta torr fisk och alldeles för dyr. Skinkâ helst korngrynsgröt mä smörögâ.

Bjornen
12/22/12, 12:48 PM
#11

Drecka är förstås enbärsdtrecka.

[Björn.B]
12/22/12, 3:57 PM
#12

Jag gör en traditionell julbord, men iår lägger jag till rökt saltad sik från västkusten som ett alternativ till den rökta ålen den är väldigt salt men var populär när vi serverade till gästerna på jobbet.

dolfen
12/22/12, 5:04 PM
Annons:
DesK
12/17/15, 8:04 PM
#14

Nu är det precis en vecka till julafton, så det är hög tid att damma av denna artikel 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: