Dieter & specialkost

Anterrabae - En kosttresa över tio år

2011-12-02 20:17 #0 av: Anterrabae

Det här är min artikel, det vill säga en artikel om mig och min mat. Jag vet att det kan tyckas som en konstig idé, men eftersom jag har upptäckt så mycket konstigt efterhand jag börjat lyssna på min kropp, så därför har jag även lärt mig en hel del om mat. Och komplikationer runt mat.

Hejsan, Ida heter jag.
Det här är min artikel, det vill säga en artikel om mig och min mat. Jag vet att det kan tyckas som en konstig idé, men eftersom jag har upptäckt så mycket konstigt efterhand jag börjat lyssna på min kropp, så därför har jag även lärt mig en hel del om mat. Och komplikationer runt mat.

För 10 år sen var jag väl som vilken 22-åring som helst, ville jag tänka. Men Sanningen att säga var det inte sant. Då hade jag just fått hoppa av min universitetsutbildning på grund av reumatism, okontrollerbara ögoninflammationer och Diabetes typ1, nydebuterad. Jag åt som unga studenter utan pengar gör mest. Billig, stärkelserik, sockerstinn och enkel mat. Jag är uppvuxen på hemlagad mat, i stort sett utan halvfabrikat. (undantaget korv, och en enstaka soppa) Men med fri tillgång på mjölk och bröd. Ett av mina "flytt-hemifrån-uppror" gällde i mångt och mycket just färdiga köttbullar, godis dagligen, pulvermos, sockerstinna flingor och liknande. Jaja, vad gör man.

Jag tyckte vid det här laget att jag inte hade några allergier att tala o - förutom tomater, de flersta frukter, gräs- och trädpollen, pälsdjur, cigarettrök, parfymer (!) Men jag hade ju inget sådär jobbigt som mjölk- eller glutenintolerans!

Jag träffade så småningom David, min man, och via en bekant till oss kom jag till en homeopat. Han hjälpte mig med att stärka upp njurarna och käka mineraler. Senare kom jag till en biopat som hjälpte mig tillbaka till livet. Enligt hennes strikta kostrekommendationer skulle jag undvika säd och mjölk, hålla mig borta från kött och dricka en frukt- och en grönsaksjuice eller smootihe om dagen.

Eftersom jag inte tyckte att jag hade mjölk eller sädesallergi så brydde jag mig inte särskilt om detta. Jag drog ner på mjölken när jag var förkyld eller under värsta pollensesongen för att minska slembildningen. För som hon sa, "Mjölk och säd triggar dina andra allergier".

Det  första försöket till förändring jag gjorde var att jag tog bort kaffe, minskade mjölk och snabba, inflammationsfrämjande kolhydrater till ett minimum. Skulle undvika griskött av samma anledning och kunde inte smälta nötkött. Jag hade frukt, grönsaker fisk och kyckling kvar. Successivt återinförde jag dock alla borttagna livsmedel igen eftersom jag inte upplevde någon större förändring utan dem.

Så fortsatte det, tills jag vintern 2006-2007 kom i kontakt med LCHF och kolhydrater ifokus. Vi hoppade på LCHF som familj Februari 2007, efter att jag fått hormonproblem av 7 års kortisonätande, i ganska hög dos. Jag hade skenat upp i vikt. Gick upp 35 kilo på kort tid. När det gick som fortast ökade jag 1½ kilo i veckan! Jag gick till och med upp i vikt på så extrem diet som cambridgekuren.

Nåväl, på LCHF upplevde jag för första gången ett balanserat blodsocker, och den sinnesfrid det för med sig. Lågkolhydratskost, var verkligen min melodi. Dessutom blev jag bättre i magen, som jag inte visste att jag mådde dåligt i.Tungan ute Jag tyckte jag mådde bra, men gick inte ner i vikt. men Inte upp heller. Vid ett tillfälle hade vi köpt sallad, och till det fick man nybakt bröd. Oftast åt jag aldrig dessa, men en gång ville jag smaka en liten bit. Tog en bit på kanske 2x2 centimeter, för det kan ju inte vara massa kolhydrater i det!

Aldrig hade jag kunnat ana den reaktionen! jag kräktes i två dagar, kunde inte äta fast föda på ett par veckor och mådde illa i två-tre månader. Lagom tills dess jag återhämtat mig provade jag igen, för att se om det verkligen var vete - Det var det - Samma sak hände igen. Jag hade mått illa i ett halvår Tungan ute

Jag hade upptäckt min sädesallergi! Den blev inte så besvärlig, jag åt ju LCHF. På hösten 2007 blev jag gravid. Jag fortsatte på lchf tills jag var tvungen att äta antibiotika, efter det så kunde jag inte hantera och smälta den maten längre, kände dessutom ett stort behov av kokt och rå potatis! Återgick till blandkost, med målet att hoppa på lchf igen efter förlossningen. Det gick inte så bra. Försökte massor med gånger under de följande tre åren, men lyckades aldrig.

Efter två år utan vete, råg och korn, och allt som kommer därav (till och med vodka reagerar tarmarna på) hade nästan alla mina allergier läkt ut. Alla matallergierna (frukter och grönsaker), trädpollen, parfymer och andra retande partiklar.

Under denna period upptäckte jag till fullo mitt Nutritionsintresse. Jag ville veta vad allt innehöll, och vad alla näringsämnen gjorde i kroppen. Gjorde min arbetsträning i en hälsokostbutik och fick lära mig massor. Gick en utbildning i Läckande-tarm-syndrom (LGS) och matintolerans. Började läsa om kroppens mikrobiologi och biokemi. Började även hjälpa vänner och bekanta med deras diverse problem.

Efter matintoleranskursen december-10, insåg jag att ingen i vår familj tål mjölk, inte ens jag. I Januari 2011 slog vi till, tog bort mjölken och mådde genast bättre. Störst skillnad var det för stora tjejen här hemma och för maken. De blev av med de flesta av sina autistiska drag bland annat. Jag kände mig bara allmänt lättare till sinnes, och renare. Sådär diffust. När sommaren kom var även gräsallergin helt borta. Därtill har jag fått tydligare signaler från kroppen om vad den vill ha och inte. Nu mera går det inte att missa kroppens signaler. Den gör som den vill så får jag anpassa mig.

Så en dag i våras (2011) så fick jag en tydlig känsla av att jag borde äta vegetariskt. Jag försökte slå bort tanken med att vegetariskt innebär att man måste äta ganska mycket kolhydrater, och det kan jag ju inte göra som diabetiker, och dessutom så blir vegetariskt utan mjölk och ägg veganskt - och SÅ extrem kunde man väl inte vara Flört Men tanken och känslan gav inte upp. Och så började kroppen med magont, kramper och illamående när jag åt kött och fågel. Jag försökte behålla det jag inte reagerade på, men så till slut så reagerade jag på allt animaliskt. Även minsta lilla krydda med animalsik tillsats.

Min mage tvingade mig att bli vegan. Och jag har nog aldrig mått så bra! Även om det tog lite tid att lära sig, vänja sig och acceptera tanken. Så vad har detta resutlterat i?

Jag har halverat mitt insulinbehov, jag är mycket känsligare för insulinet nu. TrevorS, med sin stora kunskap, hjälpte mig att förstå varför. Får jag i mig lite animalier (typ i krydda) så slås min insulinkänslighet ut och jag har ingen insulinkänslighet på ett par dagar. Då får jag ta mer än dubbla dosen insulin jämfört med vad jag numera gör när allt är som det ska. Dessutom har jag fått bättre ämnesomsättning, lägre blodtryck och går ner i vikt! Något jag inte gjort sen jag gick upp, hur lite kolhydrater jag än ätit. Jag har kunnat göra mig av med alla cellgifter och sänka min kortisondos som jag ätit dagligen i 10 år.

I och med att min far fick cancer så har vi läst ännu mer om vegansk kosthållning i förhållande till cancer, då med betoning på Rå, och färskpressad juice från frukt och grönsaker. Har kommit fram till att detta snabbar på läkningsprocesser i kroppen och bidrar till optimal näring, levande föda. Jag känner hur den färska juicen ger mig sinnesfrid, näring och balans. Jag juicar minst en gång om dagen, oftast flera. Både frukt och grönsaker. Tycker mig märka en skillnad i ögonen, att jag ser bättre och så vidare, Men jag vågar inte riktigt tro på det än. Märker därtill flera dagar att jag inte behöver ta måltidsinsulin och får sänka dygnsinsulinet.

Nu är jag inne på att minska stärkelse och socker och bli mer av en Low Carb-vegan, Jag tror det skulle göra mig gott.

Så man kan nästan säga att jag nått ett slags cirkelslut. En av mina första terapeuter sa till mig att jag skulle undvika mjölk och säd, för det tål jag inte. Även undvika kött. Basera min mat på frukt och grönt (fisk undantagsvis, men det struntar jag i)  Dricka levande Juice varje dag och minska på stärkelse och socker.
Det är där jag har hamnat till slut, tänk om hon kunde förklarat det tydligare - Jag har inte sett det förrän jag skrev detta, men lite roligt är det.

Jag håller nu på att nosa på Blodgruppsanpassad mat. Tanken att maten påverkar oss olika efter hur vår blodgrupp och vårt immunsystem är. Det jag testat, och de jag testat på, visar att det verkar stämma förvånansvärt väl.

Ja, jag vet jag kan lägga ut texten!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-02 20:58 #1 av: Sophey

Intressant läsning Glad

Anmäl
2011-12-02 21:26 #2 av: [Tassy]

vilken spännande matresa du har gjort!

Även om din kropp har tvingat dig till det, så ändå! Glad


Anmäl
2011-12-02 21:47 #3 av: Anterrabae

Jo, det är ganska häftigt. Och egentligen inga andra besvär än just det där att lära om. Det är lättare att ändra något för att man måste än om man "bara" tycker att det vore bra.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-02 21:55 #4 av: [Tassy]

Precis. Jag upplevde samma känsla när jag fick sadla om kosten på grund av allergier. Nu när jag också funnit ursprunget kan jag hålla allt balanserat och bra. I mitt fall var ägg boven, och jag insjuknade i min allergi på allvar när jag provade LCHF-inspirerad kost.

Jag gick ifrån att få bära adrenalinsprutor dygnet runt till att kunna äta ägg igen men i små mängder och under största kontroll.  När det var som värst hade jag väldigt mycket allergier, men idag känner jag bara av fåtalet. Visst påverkar maten betydligt mer än vad man många gånger vill tro. Glad


Anmäl
2011-12-02 21:57 #5 av: DesK

Stort tack Ida för att du delar med dig av dina erfarenheter! Glad Visst är det spännande och bra att vårt val av kosthåll kan ha så avgörande betydelse! Glad

Anmäl
2011-12-05 00:57 #6 av: [Aquelegia]

Har du några tips för den som vill börja äta mer rätt mat för sin kropp?
Vad bör man börja med att ta bort?
Hur mycket tid lägger du ner dagligen på att ordna med maten (då du ju gör allt själv)?
Vad är det för juicer du dricker, och varför är just juicerna så bra (om man jämför med att äta frukt/grönsaker endast)?

Gick in på livsmedelsverkets hemsida och insåg även där att den maten vi äter är på väg åt helt fel håll, då även dom påpekar att folk äter för mycket, salt, socker, rött kött med mera.
Min mamma är rawfoodvegan och har aldrig mått bättre i sitt liv.
Jag med mina ständiga benhinneinflammationer, stressmage/magkatarr, dålig kondition antagligen för högt kolesterolvärde, migrän/huvudvärk, illamående, humrösvägningar/nedstämdhet, problem med återhämtning i muskler, har äntligen förstått att det enda rätta hur jobbigt det än verkar i början MÅSTE ändra mina matvanor som fallerat helt sedan jag flyttad ihop med kräsen sambo.

Har sedan jag blivit medlem här sett dig som en förebild för "hur jag vill leva"
Jag kommer precis som du få pröva mig fram och ta ett steg i taget, varför jag vill ge mig in i det är för jag ser den mat du äter och det ser så otroligt mycket godare ut än det jag lagar, helt enkelt för min kropp skriker efter något annat, något bättre. Så om du vill får du gärna hjälpa mig igångGlad Din artikel var precis det jag behövde för att bestämma mig!

Anmäl
2011-12-05 18:01 #7 av: Anterrabae

Klart jag hjälper dig! I alla fall så gott jag kan Flört

En bra början är att skippa vitt mjöl och socker, gärna allt från vete. Orkar du så skippa mjölken. Det är en stor bov, eftersom den är död och sönderslagen så är den bara en belastning. Det finns ett fåtal människor som mår bättre av mjölk än utan. Den ar blodgrupp B eller möjligen AB. Annars mår man bättre utan mjölk. Då bör man stryka allt utom riktigt smör, för det är bättre än margarin.

Tänk dig att du ska ge det två eller tre veckor, då bör du märka en skillnad.

 

Vi börjar där, så skriver jag mer sen. Ska iväg och handla nu!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-05 18:31 #8 av: [Aquelegia]

Du kommer få höra massa dumma frågor men är dinklevete?
Tänkte på pasta vad jag kan ersätta det med?

Mjölk dricker jag väldigt sällan och har köpt havreyoghurt istället för fil senaste 2 veckorna.
Hur gjorde du för att förklara för din närhet om att du inte äter vissa saker? Tror det mest handlar om att jag är så van vid att laga mat med mejeriprodukter, när jag tänker efter går det mesta att göra utan och ändå få till smaken. Tzatziki utan creme fraiche blir ju bara inte krämigt.

Minns nu att jag efter julbordet alltid ligger sjuk då jag alltid får "köttfeber" förra året hoppade jag både skinka, köttbullar och prinskorv och mådde faktiskt mycket bättre.

Just det mycket viktigt vad för juicepress använder du? Skall önska mig i julklapp nämligen och vet att det finns riktigt dåliga varianter på marknaden.

Anmäl
2011-12-05 18:35 #9 av: subcalva

Jag har ju stött på dig på ett annat forum och är väldigt fascinerad av din resa och läser gärna mer.

Anmäl
2011-12-06 17:27 #10 av: [TrevorS]

#8. Vetefri pasta hittar du massor av tips på här.

Anmäl
2011-12-08 00:35 #11 av: Anterrabae

Sådär ja, nu har jag lite mer tid att skriva ett utförligare svar.

Vad man börjar att utesluta har vi prata om, så det tar vi senare, om frågor uppstår. Flört

Hur mycket tid jag lägger på mat... Oj det är en svår fråga. Till vardags lägger jag mellan 30 och 60 minunter på middagsmaten.. Ungefär. Ibland går det så fort som 10 minuter och ibland tar det många timmar. Att laga själva maten går ganska fort. Det är bakandet och alla grundgrejer som tar lite tid. Då brukar jag avsätta en dag eller två (beroende på hur seg jag är att komma igång) och så bakar jag så det finns ett par bröd. Jag avsätter en förmiddag åt att buljongen får koka på plattan. Under tiden dessa klarar sig själv så kan jag göra annat.

Långkok tar ca 15 minuter att förbereda, och sen ett par tre timmar i ugn eller på spisen. Det händer att jag lämnar det också, om jag ska i väg en kortis, svag värme och så får det sköta sig själv.

Inköpsplaneringen är väl den jag tycker är småknivig.. Den tar lite tid. men när jag var noga och månadshandlade så halverade vi matkontot.

När jag lägger baljväxter i blöt gör jag hela förpackningen på en gång. Antingen fryser jag direkt efter blötläggning, och då kräver den lite längre kokning sen. Eller så kokar jag  och sen fryser in.

Jag tar en dag då och då, och gör allt. Kokar buljong, sylter, bakar, gör tofu och mjölk. Det blir kanske en dag i veckan. Och resten av dagarna så är jag ganska normal, för då finns allt hemma.

 

jag dricker färskpressade grönsaks- och fruktjuicer. jag har en AngelJuicer, den ser ut så här:

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-08 00:59 #12 av: Anterrabae

Nu råkade jag posta innan jag var klar. här är sidan man kan köpa den ifrån

www.living-juice.net

Men den är dyr. Ca 8000 kr kostar den. Det finns andra, som är bra de med, och prisvärda. Omega och Hurom har bra. EUJuicers.com är bra på att hjälpa till med att välja en juicer som passar ens behov. Det finns billiga och dyra.

Anledningen till att juice är bättre än att äta frukten och grönsakerna direkt är att man får i sig mycket mer. I en extremt lättupptaglig form. I en ren juice så får man inte med fibrer, näringen går ut i blodet och in i cellerna med nästan samma hastighet som alkohol. När man äter frukt och grönsaker hinner kroppen ta upp ungenfär 15% procent av näringen. I juiceform tar man upp nära 65%. Lägg därtill till att aminosyrorna och enzymerna blir tillgängligare i juice. man får även i sig av det "levande" i maten. Det blir biotillgängligt. Sen kan man ta mängden näring man får i sig i juice. I ett glas juice som är lätt att dricka upp, kan du ha så mycket som 3-4 frukter eller grönsaker. I en diet jag läste om som går ut på att man juicar varje timma över dagen då dricker man runt 3 lter juice. Det motsvarar 5 kg grönsaker och frukt. Det orkar inte jag äta i alla fall Flört Sen äter man ju givetvis grönsaker också, så man får fibrerna och får tugga .

 

Det finns inga dumma frågor. Frågar man inte får man inte veta.

Ja, Dinkel och spelt är vete det med. I och för sig en bättre sort eftersom de är oförädlade. Tål man säd, så brukar dessa vara bättre.

 

När det gäller att förklara för nära och kära så är det bara att säga rätt ut, jag mår inte bra av detta, så jag äter det inte. Eller jag håller på att utvärdera om jag tål dett eller ej, så jag undviker det nu för att testa sen. Sen brukar jag erbjuda mig att ta med matlåda eller eget fika om vi ska ses och äta ihop. Vissa tar tacksamt emot erbjudnadet, andra ser det som en utmaning att lyckas få in mig i middagen också Flört

 

När du beskriver hur du mår, och hur din kropp reagerar så tror jag du gör rätt i att lägga om kosten. Såklart ska vi hjälpas åt så gott det går. Gällande mjölkprodukter så finns havregrädden Imat, som funkar nästan jämt. Eller ev soyagrädde. Soyaostar finns att ta till vid speciella tillfällen, de är dyra men ibland motiverat. Jag tycker att det är tråkigt på creme fraiche och vanliga krämiga ostar. De går inte att ersätta.

Tzatsiki kan du göra på havreghurt, med mosad feta (får och get), och sen gurka, vitlök, oregano, olivolja, vitvinsvinäger och svartpeppar. Den blir inte samma som tzatsiki, men helt ok. (om du väljer att ha getmjölksprodukter också).

Mitt mål är nog rawfoodvegan, men jag får ta det lite i sänder. Eller i alla fall ca 75% raw.

Tja det var det, hoppas du fått lite svar. Och fråga mer när det behövs. Glad

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-09 18:43 #13 av: [Aquelegia]

Det var inga som helst problem med pastan, jag hittade majspastan det stod om på vegan ifokus på willys. Mjölk dricker jag som sagt väldigt sällan så det lilla är inget problem för mig att göra egen mandelmjölk eller köpa något paket. Är mer nöjd med mig själv redan efter denna veckan. Har varit en enorm förändring i mitt humör redan sambon är glad att ha sin busiga flickvän tillbaka. Första dagarna var dock jättesvårt att veta vad jag skulle äta.
Det där med juicer är ju helt fantastiskt jag önskar mig en juicepress i julklapp(fyller år strax därpå så då gör det inget att det är lite dyrareFlört)

Min mamma är rawfoodvegan och har önskat mig massa mat utav henne i julklapp, hon beställer sina nötter med mera via internet då får hon färska grejer som är supergoda. Färska kakaobönor och de godaste avokadona jag ätit!

Kommer se hur min kropp reagerar. Som det verkar nu mår jag verkligen inte bra av kött. Blir jätteseg efter jag ätit det men fisk har gått bra. Har insett att mycket jag åt innan var så extremt överflödig. Har haft problem med godis sedan jag var liten. Började äta godis dagligen igen nu under sjukskrivningen och hade ett extremt sockerbehov.
Tacksam för din artikel sista pushen för att tippa mig över till rätt sida av matvanor igen.

Anmäl
2011-12-09 22:03 #14 av: Anterrabae

Raw är mitt mål...  Glad

ja juice är helt fantastiskt. men jag känner att magen inte riktigt varit beredd på 3,25 l färskpressad juice om dagen. Det är lite starkt.. Tungan ute

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-09 22:25 #15 av: [Aquelegia]

Då skall jag ta det lite försiktigare i början ja just dete även fast det är nyttigt så kan ju magen slå snett i början som hästar som går på grönbete för länge första gångenTungan ute

Anmäl
2011-12-11 20:32 #16 av: [Mairah]

Oj vad jag lär mig mycket nytt här med Glad Det är så intressant att få följa det här.

Har kommenterat denna tråd inne på Kostsajten också redan, men här i denna tråd fanns också mycket matnyttigt att snappa upp med ser jag.

Tog genast fasta på att det fanns majspasta!! Det ska då jag ta och testa, för pasta vill jag fortsätta äta. Foten i munnen

Jag kommer nog också att ställa en och annan fråga skulle jag tro framöver Flört

 

Anmäl
2011-12-11 21:56 #17 av: [Aquelegia]

Majspastan är SUPERGOD! testade den idagSkrattande

Anmäl
2011-12-11 22:01 #18 av: [Tassy]

vad är det för majspasta ni köper? Vilket märke?


Anmäl
2011-12-11 22:46 #19 av: [TrevorS]

#18. Står lite om majspasta och lite olika märken också.Skrattande

Anmäl
2011-12-11 22:54 #20 av: [Tassy]

Tack för det!

Söker efter glutenfri pasta med god smak Tungan ute har provat pipette och schär, men kan inte äta det Tyst


Anmäl
2011-12-11 23:03 #21 av: [TrevorS]

#20. Jag älskar majspasta, har ätit quinoapasta, ärtpasta och rispasta, men majspastan är den jag fastnat för.

Kokar med rikligt med vatten när jag kokar pastan och lite salt. Jag älskar majspasta kall i sallad, i pastagratäng, med tomatsås till och liknande. Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.