Köks- & hushållstips

Örtsalt, Fruktsalt & Peppar

2011-09-05 11:13 #0 av: [TrevorS]

Lite korta fakta och massor av recept.

ÖRTSALT

I Sverige är det lätt att få tag i örtsalt, men kan kosta en hel del, dessutom finns det endast några få sorter i våra matbutiker. Örtsalt kan man använda när man steker sin mat istället för kryddor, men används oftast som "den sista touchen" på maten när den är klar eller som krydda på pommes frites.

Denna blandning tros ha sitt ursprung i Italien på grund av de kryddor som vanligtvis används är vanliga där.


Bild tagen av: DesK

Klassiskt Örtsalt
1 deciliter färsk rosmarinblad
4 deciliter grovt salt eller flingsalt

Gör så här:
Skölj örterna väl och låt torka något på en ren linnehanduk så de blir torra. (behöver inte torkas utan ska bara bli torra på bladen). Blanda rosmarinbladen med 1 deciliter salt och pulsera tills bladen har mixat ner och blandat sig med saltet. tillsätt resten av saltet och mixa ner det så de blir rätt storlek. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Chilisalt
2 deciliter salt
4 chilifrukter

Gör så här:
Dela chilifrukterna på längden, kärna ur dem och hacka dem till mindre bitar. Blanda sedan chilin och saltet i en matberedare och mixa ihop allt tills chilin har mixats och blandat sig helt med saltet. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Citronsalt
½-1 deciliter rivet skal av citron
4 deciliter salt

Gör så här:
Riv skalet av en citron och blanda lika mycket salt i en mixer och mixa tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av saltet och mixa det också. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Fruktsalt
½-1 deciliter rivet skal av äpple
några droppar citronsaft (för saltet inte ska mörkna)
4 deciliter salt

Gör så här:
Riv skalet på ett äpple och blanda lika mycket salt i en mixer och mixa tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av saltet och citronsaft och mixa det också. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Citronpeppar
1 deciliter vitpeppar
1 deciliter grovt svartpeppar
4 matskedar vitlökspulver
4 matskedar salt
rivet skal av 4 citroner

Gör så här:
Tvätta citronerna och riv skalet fint. Mixa skalet tillsammans med salt och hälften av svartpepparn i en mixer tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av ingredienserna och pulsera med mixern. Sprid ut på en plåt och torka under natten eller tills det blir riktigt torrt, förvaras på burk med lock.


Bild tagen av: TrevorS

Text skriven av: Trevor S

Anmäl
2011-09-05 14:21 #1 av: DesK

Tack för att du delar med dig av denna braiga artikel! Glad

Kanske kan vara bra julklapp eller istället för blomma när man är bortbjuden Glad

Anmäl
2011-09-05 21:09 #2 av: [TrevorS]

Klart de är bra som julklapp. Uppskattas oftast eftersom de flesta har salt i sin matlagning. Samma sak med socker i te, kakor och liknande. Skrattande

Anmäl
2011-09-06 11:03 #3 av: MaMaMade

Vilken bra idé Trevor! Nu försöker vi ju hålla nere konsumtionen av socker *men* det borde ju gå bra att låta till exempel pepparmynta eller citronmeliss dra i honung, eller vad tror ni?

Ska man stoppa ner de färska bladen eller torka dem innan? Jag tycker att citronmelissen lätt får lite "hösmak" när man torkar den.

Anmäl
2011-09-06 11:41 #4 av: DesK

Det här med att låta saker dra i honung kan kanske funka men se upp så att det inte blir som i tråden Kolsyrad olja! FlörtNär man har använt en äkta vaniljstång, så kan man lägga den i socker, då får man vaniljsocker Glad

Anmäl
2011-09-06 12:09 #5 av: MaMaMade

Jag o Sonen avsmakade tallstruntshonung igår, den var god. Hoppas att den hjälper mot halsont likväl som hosta bara!

Anmäl
2011-09-06 15:44 #6 av: dolfen

Jag gjorde en liten testsats av ett Indien-inspirerat örtsalt. Bland annat har jag med ingefära, som jag ibland har tänkt att jag skulle ha med i någon maträtt, men det har inte blivit av.

Än så länge kallar jag det för Indi-krydda: Ingefära (riven), vitlök (pressad), kryddpepparkorn och salt.

Av någon anledning kopplar jag fläskkött till Indi-kryddans goda Cool smak. Kanske krydda en fläskkotlett?

 

#3 - Citronmeliss har jag någon gång torkat och använt till té. (Det håller ju längre torkat.) Jag skulle gissa att färsk är bäst att använda till att låta ligga och dra i något. Skulle man kunna mixa färsk citronmeliss och/eller pepparmynta med socker?

Angående hösmak så hörde jag nyligen en kock (han som syns bland annat i Strömsö) prata om basilika och persilja. Han tyckte att det var bättre att frysa in dessa, än att torka dem med tanke på smaken.

 

#4 - Nä, den oljan var ingen rolig erfarenhet. Hällde även ut pepparmyntsoljan då jag tyckte att den luktade lite konstigt. Rynkar på näsan Jag kommer nog att köra pepparmynta i olja i en kastrull, när/om jag behöver pepparmyntsolja.

Men jag lär mig (förhoppningsvis) av mina erfarenheter. Oskyldig

 

Anmäl
2011-09-06 18:06 #7 av: MaMaMade

Stött pepparmynta o socker är väldigt gott till fruktsallad - eller att strö över enbart ananas, hur gott som helst!

Anmäl
2011-09-21 15:40 #8 av: dolfen

Först gjorde jag en liten testsats citronpeppar. Gott!

Senare gjorde jag en större sats där jag använde mig av färsk vitlök. Gott!

Så nu har jag en period då jag använder antingen citronpeppar eller indikrydda på allting. Nästan. Skrattande

 

Anmäl
2011-09-21 15:51 #9 av: [TrevorS]

Citronpeppar är ju som sagt godare hemmagjord än köpt tycker jag.

Anmäl
2011-11-13 18:19 #10 av: WinterPrince

Hej! Hur länge håller sig örtsalt? Tänkte blanda basilika och ev soltorkade tomater med salt som julklapp. Kan jag göra detta nu, eller ska jag vänta till så sent som möjligt?

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2011-11-13 18:21 #11 av: DesK

Eftersom det är torkat håller det länge i behållare med tättslutande lock, så du kan göra det nu Glad

Anmäl
2011-11-13 19:03 #12 av: [TrevorS]

Du kan göra det närsom, är man finsmakare bör man förbruka under någon vecka/veckors tid, men smaken blir densamma, kan förvaras lika långt som saltet i sig, så håller jag med DesK om att ha det i en behållare med tättslutande lock.

Anmäl
2012-08-28 08:27 #13 av: DesK

Dags att börja plocka in örterna från trädgården, låta torka och passa på att göra lite örtsalt Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.