Annons:
Etiketterfyra-årstidernaartikel
Läst 41805 ggr
DesK
2011-09-02 18:16

Svenska äpplen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ingen vet med säkerhet hur länge vi har odlat äpplen i Sverige. Fynd från Östergötland visar att det växte vildäpplen i Sverige under yngre stenåldern. Det finns äppelträd i nästan hela landet, men till de norra delarna av Sverige kom de rätt sent. Det var främst klostren, slotten, prästerna, adeln och soldaterna som spred äppelodlingen i vårt land. Alla plantskolor har äppelträd i sitt sortiment. Om inte just det träd som du vill ha finns hemma brukar man kunna beställa det. Svenska äpplen har tunt skal, härlig arom och gott kött.

Äppelträd Aroma

Lite om äppelbotanik
Äppelträdet hör till familjen Rosacea, de rosblommiga, släktet heter Malus. Malus silvestris = den europeiska vildapeln och Malus pumila = den asiatiska sötapeln. Båda dessa och fler antas ha gett upphov till våra odlade äppelsorter. Det finns fortfarande vildapel i Sverige, dessa äpplen är mycket sura men ger god gelé och gott vin. Vi hittar också då och då I våra skogar och marker vildväxande äppelträd som kommit till genom att en äppelkärna har grott och börjat växa. Denna typ av träd kallas vildstammar eftersom en äppelkärna aldrig ger upphov till modersorten. Äppelträden som vi köper idag består av en grundstam med en inympad äppelsort. Familjeträd uppstår när man senare ympar in 1-3 sorter på den första ympen. Äppelblomman har 5 stora, runda och rosavita kronblad och små gröna foderblad, ståndare och pistill med 5 märken.


Eva med äpple målning av Gunilla Rasmusson

Äpplen i konst och litteratur
I såväl konst som litteratur förekommer äpplen ofta. Alla vet vi väl att det bibliska kunskapens träd bar just äpplen. Otaliga är de målningar där äpplen spelar en mer eller mindre framträdande roll. Även många moderna konstnärer har med äpplen i sina konstverk. Äpplets vackra form och färg gör det till ett vackert inslag i konstverk och i våra hem.
I litteraturen minns nog många av oss berättelsen av Vilhelm Moberg om Karl-Oskar och Kristina, som planterar kärnor från småländska äpplen i Amerika och Kristina som dör med ett äpple i handen. Dock vilseleder Moberg oss när han skriver att det är ett astrakanäpple, se stycket ovan. I vårt äldsta nordiska diktverk Eddan, nämns äpplen i sagan om Iduns äpplen och Skirnesmål. Moa Martinssons debutroman hette Kvinnor och äppelträd. Ja listan skulle kunna göras lång över såväl svenska som utländska författare som uttrycker sin kärlek till denna underbara frukt.

Slarvig äppelkaka

Äpplen i mat och bak
Äpplet är en mångsidig frukt som kan användas till matlagning, bakning, vin- och starksprit. Äppelfläsk, äppelrulader, ciderskinka, äppelkål, äppelchutney, waldorfsallad, sillsallad, äppelmos, äppelkompott, äppelgelé, äppelpaj, äppelkaka, toscaäpplen, apfelstrudel, Tarte Tatin, änglamat, äppelmuffins, äppelbeignets, äppelglögg, äppelbål och mycket mer kan vi njuta av och göra själva. Det är trevligt att göra egna äppelinläggningar att ge bort till jul eller andra högtidsdagar. Om du har en någorlunda sval matkällare kan du förvara en hel del äppelsorter rätt länge i denna. På så vis kan du njuta av dina egna äpplen långt efter att skördesäsongen är över.

Aromaäpplen i skål

Några av mina svenska favoritäpplen 

Aroma, sorten är en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa, som gjordes på Balsgård 1947. Det är ett mycket gott och hållbart äpple. Cox Orange är ett renetteäpple med fast tungt kött och en speciell arom. Då äpplet mognar sent passar det bäst att odla i södra delen av landet. Äpplet har god hållbarhet, därför förknippar många detta äpple med jul.
Gravensteiner är ett mångsidigt äpple med en härlig arom, sött saftigt ganska fast kött. I likhet med Cox Orange kan det endast odlas med framgång I landets södra delar.
Gyllenkroks Astrakan är ett härdigt anspråkslöst träd som tidigt börjar bära frukt. Köttet är fint, ljust, saftigt och med en härlig arom.

Maglemer är ett mycket gott äpple med vitt, fint, sött och saftigt kött och lång hållbarhet. Sannolikt härstammar det från Danmark.
Oranie är ett härdigt och gott äpple som tyvärr har benägenhet att drabbas av skorv och grentorka. Köttet är fint, gulvitt, mycket saftigt och med fin arom.
Signe Tillisch kommer ursprungligen från Danmark och är ett gott saftigt äpple med löst kött och fin arom. Tyvärr angrips det ofta av skorv.
Transparente Blanche är ett härdigt och anspråkslöst träd som bär frukt mycket tidigt. Äpplena är goda att äta men har mycket dålig hållbarhet De passar bra till mos och kompott
Åkerö är mitt absoluta favoritäpple och en av våra äldsta äppelsorter. Moderträdet från 1700-talet lär ännu stå kvar på Åkerö säteri I Södermanland.Trädet är härdigt och friskt, men bär frukt sent. Köttet är grovt, fast, saftigt, vitgult och mycket aromatiskt. Äpplet har god hållbarhet och är allsidigt och användbart. Jag äter det mycket gärna dagligen när jag har tillgång till det.

Det finns inga äpplen som växer i zon 7, men Antonovka, Charlmaskoi, Rescue, Särsö och Farmors juläpple är några sorter som kan odlas i zon 5-6.

Aromaäpple på träd

Källa utöver egna erfarenheter är: Äppelboken av Görel Kristina Näslund Förlag Rabén&Sjögren 1985
Tack till Gunilla Rasmusson för målningen av Eva med äpple i handen, den är målad med olja på duk!  Övriga bilder har jag fotograferat.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Sophey
2011-09-02 18:50
#1

Jag älskar äpplen, de är otroligt goda och man kan göra så mycket av dom och träden är så vackra när de blommar. Fast jag äter endast röda äpplen.

Medarbetare på matlust

[GunillaR]
2011-09-02 19:02
#2

Jag är också förtjust i äpplen och äter ett halvt dagligen. Men jag skalar alltid äpplet eftersom annars bråkar magen. Jag brukar ta ett halvt äpple och en halv banan med en klick turkisk yoghurt till mellanmål på eftermiddagen. Ibland slinker det ner några vindruvor eller lite russin. Jättegott!

Och så trevligt att min Eva också kom med på ett hörn, tack så mycket Glad

[Aquelegia]
2011-09-03 00:11
#3

England skulle tydligen vara det enda landet där man odlar äpplen med avsikt för mat? De har en speciell sorts matäpplen.

Tycker det är synd att i princip enda sorten svenska äpplen som säljs i butiker är ingrid marie (inte hundra på namnet) de är mjöliga vilket många inte gillar. Det finns ju så otroligt många godare sorter. Så gnälls det i tidningar om att svenskar inte gillar svenska äpplen.

[GunillaR]
2011-09-03 00:42
#4

Butikerna tar ju inte hem svenska äpplen. De tar hellre från Holland och Frankrike. Det är väldigt sällan man ser svenska äpplen i de vanliga butikerna typ ICA.

DesK
2011-09-03 11:47
#5

Många av våra svenskodlade äpplen går fint att använda i mat Glad Jag skulle tro att det i England handlar om lite syrligare äppelsorter, som de kallar för matäpplen. Det mildare engelska klimatet gör sannolikt äpplena sötare.

Det varierar väldigt mycket på utbudet av svenskodlad frukt i våra butiker ja. Här är det nog till stor vi konsumenter som måste efterfråga dessa varor. I år har jag ju mycket gott om äpplen i min trädgård så då blir det ju inte att jag köper äpplen i butik. På torghandeln kan man ofta hitta många svenska äpplen under hösten.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[GunillaR]
2011-09-03 12:09
#6

Det finns en sort som är väldigt röd och vacker och både syrlig och söt. Den växer mycket här nere i söder, men problemet är att jag inte kommer ihåg vad den heter.

Annons:
[GunillaR]
2011-09-03 12:14
DesK
2011-09-03 12:14
#8

Det kan kanske vara Katja, Kim eller Ingrid Marie. Katja och Kim växer i zon I-II och Ingrid Marie i zon I-III. Sen finns ju det granna äpplet Cox Pomona som växer i zon I-IV. Av dessa tror jag att Ingrid Marie är vanligast.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[GunillaR]
2011-09-03 12:19
#9

Aroma - en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Och så är det Skånes eget äpple - minsann Flört

Sophey
2011-09-03 12:44
#10

Det finns ett äppelträd hos mina föräldrar, huset är byggt under 1800-talet och dessa äpplen säger jag bara, de är de godaste sötaste och vackraste äpplena jag någonsin ätit.

Ingen aning vad det är för någonting men gud vad goda de är!

Medarbetare på matlust

Chestnut
2011-09-03 13:52
#11

Discovery är mitt favoritäpple bland de svenska, jättegott Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anterrabae
2011-09-03 15:05
#12

Vi brukar ha Ingrid-Marie, Discovery, Gravenstein, Aroma och Cox Orange att välja på i vår ica-butik, efter hand de blir klara. Skrattande

Är ingen Äppelfantast, men Discovery är grym att göra egen must eller jos på. Aroma likaså.

Vi har ett träd på ödetomten brevid som ger ovala ljust gulgröna äpplen med krispigt vitt fast kött. Påminner om Transparente Blanche, men inte lika söta och som sagt ovala.

Någon som har en aning? Det är en tidig sort, sommaräpple. Grymt att göra vin på!

Jättefin artikel förresten!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-09-03 15:06
#13

Spännande artikel. Vi har vildäpplen här i skogen där jag bor, men det är nog eftersom många brukar gå där och kastar oftast in äppleskruttet och så överlever några kärnor. Skrattande

Annons:
pyromanen
2011-09-03 17:06
#14

Har just mumsat ett av mina favoriter, Filippa.  Annars tycker jag Aroma och Discovery är jättegoda också.  Aroma finns ibland i affären här en kort period på hösten, men egenltigen borde det gå att köpa dom hela vintern så länge de går att lagra.  Holländerna verkar vara duktigare på att lagra och försälja, för deras Jona Gold finns ju hela vintern att få och borde inte vara lättare att lagra än Aroma.

Har planterat både Åkerö, Aroma och Discovery, men träden är små och bär bara några enstaka äpplan än. Filippa finns två stora gamla träd och så har vi ett 20-tal andra stora äppelträd i trädgården, som tyvärr inte är så jättegoda (många är fluffiga sommaräpplen, lite för söta..)

Ians
2011-09-03 18:23
#15

Jättefin artikel DesK!

Nu vet jag en hel del mer om äpplen! Tack vare det du skrivit om och kommentarerna!

DesK
2011-09-03 18:37
#16

Roligt att ni uppskattar artikeln! Glad

#10 Det skulle vara roligt om du kan ta reda på vad det är för äpplen Glad #12 Inte en aning, hoppas någon annan kan hjälpa dig med sortbestämning.  #13 Det är sannolikt inga vildäpplen utan så kallade vildstammar, eftersom äppelkärnor aldrig ger upphov till moderfrukten (se ovan om botaniken) #14 Ja visst är det märkligt att inte ens de äpplen som vi själva kan lagra rätt bra i matkällare inte finns i handeln, annat än mycket kort tid. #15 Tack! Ja det är detta som är så roligt med att skriva artiklar, ofta får man många kloka och trevliga kommentarer med bra information Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Sophey
2011-09-04 15:37
#17

#16 Det kom faktiskt över ett par trädgårdsmästare när mina föräldrar behövde hjälp med vad de skulle göra med tomten men trots att de väll är specialister på gamla sortens växter kunde de inte sätta fingret på vilka äpplen det var.

Enligt före detta ägaren är det avkommor från äppelträden som fanns där kanske till och med innan 1800-talet så det är lite intressant! Skrattande

Medarbetare på matlust

Anterrabae
2011-09-04 15:57
#18

#17 Botaniska trädgårdar brukar ha artbestämning och katalogisering av udda äppelsorter så här på sensommaren/hösten. Ruggigt duktigt äppelfolk må jag säga. Funderar på att ta med en gren och ett äpple och fråga om vårt lite udda…

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

pyromanen
2011-09-04 16:57
#19

Kan även finnas kunnigt folk till exempel på Hushållningssällskapet. I alla fall här i Värmland finns det sådan äppelkompetens

DesK
2011-09-04 17:01
#20

#19 Det är ett jättebra tips! Glad Hushållningssällskapet glömmer man ofta bort Skäms Där finns många som kan mycket.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Sophey
2011-09-04 17:39
#21

Det finns ingen direkt som är specialiserad på just äpplen i närheten av mina föräldrar men om trädet fortfarande finns kvar när huset övergår i min ägo ska jag kontakta någon riktigt kunnig inom just applen! Glad

Medarbetare på matlust

MonisN
2011-09-10 21:00
#22

Jag älskar också äpplen! Det finns många goda svenska sortert och helst äter jag hårda, söta och saftiga äpplen. Men för tillfället är min favorit Jazz som kommer från Nya Zeeland. Det är ganska så dyrt, men ack så gott. Det finns ett annat också från Nya Zeeland, men tyvärr kommer jag inte ihåg vad det heter, men det påminner om Jazz och är om möjligt ännu godare än Jazz, men syns sällan i butikerna.

Äpplen från Kina och Sydamerika köper jag aldrig. Italienska och franska äpplen är också goda. Ibland köper jag Jonagold från Holland som jag tycker är ett bra matäpple.

Min mamma har ett litet pelaräppleträd som ger fantastiskt goda äpplen. Tyvärr vet vi inte vad dom äpplena heter, men dom börjar mogna nu. Trädet är cirka 6 år gammalt, men dom första åren gav det ingen frukt. År tre tror jag det var så kom ett äpple som var ruskigt surt. År fyra blev det cirka 5 stycken, och nu hade dom blivit riktigt goda. I år sitter där cirka 30 stycken. Hoppas ingen stjäl dom för hon är den enda i hela området som har äpplen på sin altan.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Bjornen
2011-09-12 00:37
#23

Lite rättelse till artikeln. Äpplen växer INTE i hela Sverige. Upptill zon 6 finns det några sorter, men för zon 7 finns ingen säker sort. Några sorter för zon 5-6 är Antonovka, Charlmaskoi, Rescue, Särsö, Farmors juläpple.

Så gott som alla äppelträd ympas och inte okuleras. Vanligen ympas en sort in i en grundstam. Familjeträd uppstår när man senare ympar in 1-3 sorter på den första ympen.

DesK
2011-09-12 09:01
#24

Bjornen tack för den rättelsen Glad Jag ändrar det i artikeln.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

DesK
2011-09-25 10:27
#25

Idag är det äpplets dag! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MonisN
2011-09-25 10:41
#26

Är det??! Då får jag försöka hinna baka äpplekaka och firaTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


chapp
2011-09-25 21:27
#27

Älskar också svenska äpplen och ogillar Golden delicious.

Jag odlar äpplen i zon 5 (Bergvik, Discovery och Rubinola planterade i år, Fredrik, Silva, McIntosh har några år på nacken). Jag håller också på med ett äppel-test i zon 7. Vete sjutton om det lyckas - men det har lyckats för andra att odla äpplen i zon sju.

Just nu frossar jag i äpplen som jag köper på ett trädgårdscenter där jag bor. Mina favoriter är röd Gravensteiner, Aroma och Rubinola (Rubiola?). Kan leva utan tex Discovery. Tyvärr har jag planterat just en Discovery, bara för det var rea på det trädet. Hur dum får man va?

Mitt nästa projekt är att hitta ett gott vinteräpple för zon 5. Några tips?

Annons:
DesK
2011-09-25 21:31
#28

Chapp jag tror att bland andra Åkerö kan odlas i zon 6-7 Glad För övrigt se #23 Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Maria
2011-09-26 13:23
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

Lägger in en bild från Botaniska trädgården i Göteborg då de hade äppelutställning.

Detta är ändå bara en bråkdel av alla äpplen som visades.Glad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Anterrabae
2011-09-26 13:25
#30

Visst är deras äppelutställningar häftiga! Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

chapp
2011-10-27 23:57
#31

Säsongen för Signe har börjat… Signe T alltså! Mums…

DesK
2012-08-28 08:17
#32

Snart dags för våra svenska äpplen Glad Om någon har fått mycket små äpplen, som kanske inte hinner mogna och växa till sig, så passa på att göra gelé och vin av dem Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Emo
2012-08-30 10:15
#33

DesK, jag hoppas kunna spara några av mina egna äpplen till dig. Moderträdet är Ingrid-Marie och fader okänd. Jag har själv dragit upp det från kärna och äpplena är goda.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

DesK
2012-08-30 16:29
#34

Emo, tack det skulle vara jättekul att få smaka dina egna äpplen när vi ses! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
DesK
2013-10-17 10:47
#35

Nu finns det gott om fina svenska äpplen i butikerna, passa på att njuta av dem! 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Bjornen
2013-10-18 07:11
#36

Jag har för några dagar sedan beskurit förmodligen världens äldsta äppelträd. Man tror att det planterades omkring 1660 och är alltså 350 år gammalt. En av de mycket få fruktträd som klarade de extrema vintrarna på tidiga 1700-talet. Flera slottsräkenskaper visar att endast 0-5 träd överlevde av upptill 500 träd.

Maria
2013-10-18 13:33
#37

#36 Vad spännande. Var växer detta äppleträd någonstans?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Intehärutandär
2013-10-19 00:43
#38

Jag kan inte äta äpplen, eller hårda päron. Får så himla ont i magen. Men värmda i paj, i sylt eller mos går bra. 🤔

Bjornen
2013-10-19 07:13
#39

På Stora Hyttnäs i Sundborn (ursprungsfastighet till Carl Larssons gård) finns Gubbäpplet som planterades omkring 1660.

Maria
2013-10-19 08:26
#40

#39 Åh, tack.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

DesK
2015-09-17 18:36
#41

Nu börjar det komma svenska äpplen i butikerna och på torgen. Dags att köpa, om du inte har en trädgård med äppelträd 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[Sabina]
2015-09-25 21:35
#42

Har man inte egna äppelträd men vill gärna plocka svenska äpplen för en liten peng eller gratis, rekommenderar jag att söka på exempelvis http://www.aktavara.org/default.aspx?m=6242 , där privatpersoner bjuder in andra att komma och plocka äpplen, päron, plommon mm.
Det bidrar både till ett hållbart samhälle och en win-win situation för oss alla 🙂

tlover
2015-09-30 18:09
#43

Har inte läst hela tråden men det finns visst äpplen som växer i zon 7, vi har 3 stycken på gården. Nån av äpplena vi har skulle visst klara zon 8 till och med.

Där vi köpte så hade dom flera äppelträd som klarade att växa långt norrut.

l'm back

DesK
2015-10-02 07:42
#44

#43 Det var roligt att höra 🙂 Vet du om det är förädlade sorter? Eller om det är gamla sorter? Vad heter de?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

tlover
2015-10-02 07:59
#45

#44 Förädlade gissar jag (kan inte sånt så bra), jag minns inte exakt vad våra heter (det är nästan storm ute just nu så jag går inte ut bara för att kolla det) men på hemsidan där vi köpte äpplena så heter de som klarar av zon 7 eller 8 Annanaskanel, Borgowskoje, Ester Päronäpple, Grenman, Leepan Meloni, Sockermiron och Suislepp.

l'm back

monstermash
2015-10-02 18:54
#46

Passande läsning till årets första äpplepaj! :)

DesK
2016-10-03 13:20
#47

Jag har uppdaterat artikeln lite. Bl a därför att jag har flyttat och numera har ett Aromaträd på tomten. Sen så är det ju äppelsäsong nu🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: