Köks- & hushållstips

Matvaror och annat med mer än en funktion!

2011-08-24 22:44 #0 av: Rita-S

Matvaror är något vi alla har i kylskåp eller skafferi. Men det finns faktiskt en hel del andra nyttesområden för många matvaror. Här får du några goda första hjälpen tips samt lite andra nyttiga förslag!

Tandpasta /tandkräm kan användas på glas med repor. Gnugga på, torka med fuktad trasa, och du kan se reporna försvinna bokstavligt talat. Du kan även ta bort  märken efter färgkritor och vattenmärken på dom flesta fasta ytor. 

Babyolja kan ta bort fläckar på allt förkromat, som vattenkran, stötfångare på bilen och så vidare, gnugga bara på oljan med en mjuk trasa!

Kaffefilter kan ersätta nalen på att ta bort ränder på fönster!

Schampoo tar bort smuts på kragen på skjortor och sådant. Gnugga på bara, och tvätta sen på vanligt vis!

Skall du tvätta persienner kan du använda gamla strumpor! Ta en på ena handen och doppa i ljummet milt tvålvatten, tvätta persiennen och ta en torr strumpa på den andra som du sen torkar av vattnet med. 

Sköljmedel som förhindrar antistatiska kläder kan förhindra andra saker att bli antistatiska med. Blanda ut litegrann i vatten och torka tv- och datorskärmar med en lätt fuktad trasa, och dom drar inte längre åt sig damm lika mycket.


Sen går vi loss på matvaror. 

Citronen som ger glans!


Bilden är lånad från Wikipedia Commons


På glasytor kan du gnugga lätt med torkpapper med lite citronsaft på. Polera med tidningspapper eller kaffefilter och du får en glänsande yta. 

Dörrar i duschen blir skinnande rena om du sprejar på citronsaft! Syran i citronen är effektiv mot fett och kalk!

Rost på vattenkran och annat kan man lämna citronsaft på ett tag till rosten har löst upp sig, sen spolar du rent. Fungerar jättebra även i avlopp.

Kalkavlagringar i grytor kan du även använda citronen till, smörj in med citronsaft och värm upp grytan lätt.


Bakpulver, din kämpe i köket på mer än ett sätt!
Ibland får man fastbrunnen mat i en gryta, och i stället för att skrapa som en tok strör du ett jämt lager med bakpulver i, ha på varmt vatten och se det fräsa. Låt det vara några timmar, och sen kan du lätt skrapa bort med plastredskap eller metallskrapa  om du har metallgryta.

Samma framgångsmetod tar bort missfärgning i en kaffemugg efter lång tids kaffe- eller tedrickande! Rengör även skonsamt missfärgat porslin.

I toaletten tar det lätt bort missfärgning. Spola toaletten, strö på bakpulver jämnt, låt det verka nån timme och skura med toaborsten.

En deciliter bakpulver i avloppet efter varmt vatten hjälper till att motverka täppta rör.

Tvätta kylskåpet med bakpulver i vattnet, så tar det även bort dålig lukt! Samma kan du göra med soptunnan.

En deciliter bakpulver i tvätten gör att kläderna luktar gott och hjälper att ta bort fläckar.

Blandar du bakpulver och vatten till en gröt (mycket bakpulver, litegrann vatten), kan detta läggas på fastbränd mat på spisen, eller på spillmärken på golvet. Sedan är det lätt att tvätta bort!


Natron, storabroder till bakpulvret!
Tre delar natron och en del vatten blir kalas att putsa silver med. Gnid in pastan på silvret, skölj av och polera med torr trasa. 

Lite natron på en fuktad trasa är utmärkt att skura köksbänken med!

En del natron och fyra delar vatten i en sprejflaska är ett utmärkt vapen mot fläckar på kläder och textilier.

Lägg borstar och kammar i en lösning av vatten och natron och det hjälper till att hålla dom rena.

Luktande fläck på mattan? Inga problem! Strö natron direkt på fläcken, låt det verka minst 15 minuter och damsug bort det!


Salt - Silvrets vän!


Bilden är lånat från Wikipedia Commons.


Du kan putsa silver med hjälp av salt, aluminium och vatten. Det är sant! Varmt vatten, aluminiumfolie eller aluminiumgryta och mycket salt, vänta tills saltet har löst upp sig och du kan doppa silver i detta. Det måste få kontakt med aluminiumet bara!

Salt och citronsaft tar bort fläckar, blöt fläcken med salt och citronsaften, skura med en borste och torka sen upp vatten. 

Salt och fil kan ta bort mjöldagg. En tesked salt per liter fil, och låt tyget med mjöldagg ligga i två till tre dagar, skölj av och tvätta sen på vanligt vis.

Ättika bekämper lukt och bakterier!
Rengör duschhuvud med ättika, och du får bort rester av tvål och alla bakterier. Lite ättika och diskmedel i vattnet rensar kakel och kakelfogen på badrummet effektivt

1 dl ättika till 4 liter varmt vatten löser upp fett och smuts på kakel utan att ge den tvålfilmen du normal får av att tvätta med tvål.

Likt citronsyra är ättika effektivt mot rost! Låt ättikan få verka ett tag och skura bort rosten.

Varm ättika lossar dubbelsidig tape!

Har du fått deodorantavlagringar på kläder? en del ofärgad ättika och fyra delar vatten, torka med detta på kläderna och skölj med vatten sen.

Koncentrerad ättika tar även bort doft av kattkiss och sådant, mycket mer effektivt än tvättmedel, och uppmanar inte katten att återkomma heller.

Ättika är dessutom suverän på att ta bort nikotin från fasta ytor, gör en mix på en del ättika, två delar vatten, spreja på och torka av! Samma lösningen kan du även rengöra kristaller på en kirstallkrona med, fäll upp ett paraply under kristallkronan, täck glödlamporna med plast, och duscha på ättiksvatten tills det rinner av kristallerna. Duscha sen på litet rent vatten, och polera om du vill med kaffefilter.

Övriga småsaker:

Rödvins- eller vitvinsspill på mattan kan du använda potatismjöl till, strö rikligt direkt på och låt det suga till sig spillet, sopa upp och damsug resten.

Majonnäs tar bort spår efter klistermärken och tape! Det kan även hjälpa till att ta bort sådant. Smörj på majonnäs på klistermärket, vänta en liten stund och sen tar du bort försiktigt med ett rakblad, en spatel eller en kniv. Hårfön kan vara till hjälp här med!

Cola fungerar att putsa mässing med! Det är även klockrent i toaletten, ha i en burk cola, vänta en stund och skura med toaborsten. Även fastbränd mat tar det bort, ha i cola, koka upp och se det lossnar!

Efter syltning kan du koka syrliga saker tillsammans med lök. Ha i äppelskal, rabarber och lök i en gryta, fyll på med vatten och koka upp. Låt det koka tills missfärgningen är borta!

 

Artikeln är orginalt skriven för julen.ifokus.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-08-24 22:56 #1 av: Hera

Intressant läsning :) Många bra tips!

Anmäl
2011-08-24 23:10 #2 av: Rita-S

Tack för det, Hera :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-08-24 23:17 #3 av: DesK

Rita tack för en jättebra artikel! Glad Tänk vad enkelt och billigt det kan vara att vara miljösmart! Glad

Désirée

Anmäl
2011-08-30 22:25 #4 av: [Aquelegia]

Har funderat på att ha bakpulver på kakel och fogar i badrummet i duschutrymmet borde ju funka där med. Blir morgondagens projekt jag återkommer med resultat Glad

Anmäl
2011-08-30 22:26 #5 av: [Aquelegia]

vad var det som funkade bra mot inbrända ugnar ? förutom grönsåpa usch det luktar grönsåpa om ugnen i flera veckor Tungan ute

Anmäl
2011-08-30 22:32 #6 av: Rita-S

det mesta inbrända kan man göra pasta på bakpulver och litegrann vatten och kleta på, låta verka och sen är det lättare att skrapa loss! Alternativet är att strö på bakpulver i rika monn, sen sprinkla på kokande vatten, hör det fräsa och låt det verka några timmar. Pasta rinner dock inte utöver Glad

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-08-30 22:36 #7 av: [Aquelegia]

Bra! då blir det till att köpa en rejäl burk med bakpulver imorgon !

Anmäl
2011-08-31 06:41 #8 av: Rita-S

Det går åt otroligt mycket bakpulver om man vill göra pastan, vilket är enda nackdelen. I alla fall om det är mycket man skall göra rent, stora ytor. Men om man gör detta varje gång man får en liten bränd fläck blir det lättare Skrattande Sen är det ju inte så att man måste ha så tjocka lager med pasta på.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-08-31 13:09 #9 av: fridaas

ketchup funkar kanonbra att putsa med på koppar-material

Anmäl
2011-08-31 15:15 #10 av: storost

För att få bort klistermärket från etiketter går det också bra med bara vanlig matolja.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-08-31 18:56 #11 av: Elshira

Ättika fungerar även alldeles utmärkt som putsmedel till mässing /koppar.

Silver putsar man så enkelt som att lägga i aluminiumfolie i en skål - på med hett vatten och någon matsked bakpulver /liter. Är man lite rädd om vissa föremål, eller vil ha patinan kvar i "möntret" till exempel så fungerar ketchup utmärkt (egentligen ättika och vinäger, men lite lättare att putsa med en smet än vatten).

Tenn kan man putsa med filmjölk.

 

 

Anmäl
2013-03-14 19:18 #12 av: DesK

Nu när det börjar bli dags för vårstädning, kommer denna artikel väl till pass! Glad

Désirée

Anmäl
2013-03-14 23:42 #13 av: [Aquelegia]

#12 Tänkte faktiskt samma igår hihi! Tack för du letade upp den igenSkrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.