Matkultur & traditioner

Surströmmingspremiären har varit!

2011-08-21 21:57 #0 av: Gunlog

Årets surströmmingspremiär infaller i år den 18 augusti. Jag har själv aldrig varit i närheten av surströmming, men jag hör varje år på radion hur speciellt det är. Reportern reagerar på den "speciella" doften, samt berättar om hur hon/han rynkar på näsan av smaken. Jag är ingen fan av fisk överhuvudtaget, men även om jag skulle vara det så tror jag inte jag skulle gått i närheten av surströmming ändå. Men, hur har surströmmingen kommit till? Finns det några andra fakta om denna rätt? Det ska vi ta reda på nu...

Då ska vi se...
Surströmming är alltså strömming som är saltad och sedan fått jäsa. Jäsning av livsmedel är från början ett sätt att konservera. Denna metod har funnits i årtusenden.
På www.wikipedia.se beskrivs det så här: Själva jäsningen av strömming tros ha tillkommit på 1500-talet, då det blev saltbrist i Sverige pga Gustav Vasas krigsföring. Man sparade då på saltet och då blev det att strömmingen jäste istället. I Norge kallas fisk som konserverats på liknande sätt för rakfisk. I Norge benämns rakfisk så tidigt som år 1348. På www.surstromming.se nämns stentavlor där ordet syrning (jäsning) nämns redan på 2800-talet före Kristus. Jag Googlar vidare och kan läsa att surströmming i huvudsak framställs idag vid Norrlandskusten, främst på Ulvön, där den också förpackas i konservburkar. Denna rätt har sitt svenska ursprung i Ångermanland, vid höga kusten. Där är det vanligast med en klämma. Hårt tunnbröd, smöras och emellan läggs skivad eller mosad mandelpotatis och surströmming. Detta äts sedan som en sandwich, med händerna, enligt olika internetsidor.
Surströmming är ökänd för att lukta mycket, och smaken är tydligen väldigt salt.
I de södra delarna av Sverige, där det äts surströmming, så äts detta på tallrik med mjukt tunnbröd, lök, tomat, dill, gräddfil, kokt potatis, messmör. Till det är det vanligast att dricka öl, snaps, must och/eller svagdricka. Olika tillbehör väljs naturligtvis efter smak och person, men ovanstående som jag har nämnt ska vara de vanligaste.

Jag hittade följande på www.surstromming.se:

Citat:
"Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd såväl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty alla visste hvad syrad fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då haut goût."
Dr.CH E.M. Hagdahl i slutet av 1800-talet.
Slutcitat.

När jag söker inne på www.google.se på ordet "surströmming", får jag upp ofantligt mycket. Här finns bl.a.
"Jag ville skrika när jag kände lukten" , en artikel inne påwww.alltommat.se där Expressen bjöd sex utländska turister på surströmming.
Jag får också lära mig hur enkel översättningen är på tyska: "Schwedischer Stinkefisch", "Svensk stinkande fisk". Haha! Tror inte min näsa skulle klara av det.

Skrikandes

Jag kan också läsa inne på www.surstromming.se hur man ska öppna en burk. Tydligen ska den vinklas i 45 grader, därefter ska man göra ett hål i den övre kanten så att gasen kan pysa ut. Sedan kan man lägga ner burken och öppna den. Konservöppnare som skruvas eller vevas rekommenderas ej. En som vickas upp och ner ska vara bäst. Burken ska inte öppnas i förväg, utan ska öppnas när ev. gäster har kommit så de får ta del av doften.

Det finns olika sällskap inom surströmmingsvärlden. Det finns bl.a.Surströmmingens vänner inne på facebook,SurströmmingssällskapetSurströmmingsakademien vilken jag fått en del information ifrån.

Jag kan fortsätta i all oändlighet känns det som, men jag låter det landa här. Jag avslutar genom att ge er Tore Skogman och hans "Surströmmingspolkan" som jag hittade inne på www.youtube.com. Det är ett klipp från hans "Skogman efter noter" från 1982.

Bilden kommer från Ulvöns surströmming www.ulvon.info.

All källinfo finns i länkarna som jag har gjort i texten.

Glad

Jag har lärt mig en del om surströmmingen nu, men väljer ändå att avstå från att smaka.

Har du som tradition att äta surströmming?

Har du velat men aldrig vågat äta det?

Vägrar du att äta det?

Skriv en rad och berätta!

 

Skriven på Kalas.Ifokus.

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-08-25 15:17 #1 av: Anterrabae

Jag älskar't Skrattande

Men får på grund av knasig mage och allergier avstå från och med i år.. Gråter

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-26 15:24 #2 av: DesK

Gunlog tack för en trevlig artikel! Glad

#1 Trist med trilskande mage, men egentligen ska väl allt syrat och fermenterat tålas bättre av magen.

Désirée

Anmäl
2011-08-26 16:16 #3 av: Gunlog

Nej. Allt som är syrat kan göra så att tarmarna blir "inflammerade", speciellt de som har IBS "Irritable Bowel Syndrome", enkelt på svenska: överkänslig tarm. Den kallades tidigare för "kolon irritable".

Ni kan läsa mer om det här inne: www.magotarm.se

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-08-26 23:59 #4 av: Anterrabae

Har ibs, men det är inte det fermenterade som bråkar, tål surkål och liknande. Det är animalierna. Jag kan inte hantera något animaliskt längre. Jag hoppas det är tillfälligt. Men just nu är jag vegan eftersom jag inte tål produkter från djurriket. Det positiva är att jag har en jättebra mage generellt, och diabetesen är mycket bättre och lättare att ha å göra med. Skrattande

 

Det finns för övrigt fermenterad soya, jag får hålla till godo med det. Finns vissa som säger att det ska påminna om surströmming. *hoppas*

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.