Annons:
Etiketterköttfågelfiskartikel
Läst 26818 ggr
DesK
2011-06-28 15:29

Röka i klotgrill

Att röka i klotgrill är enkelt och blir riktigt bra. Den norske kocken Andreas Viestad visade i ett program hur man röker i klotgrill. Nu har vi provat och det blir gott.

En skinkstek eller kalkonbröstfilé
Salt
Chipotlechili
Ett syrligt äpple
Katrinplommon
Lök
Rökspån

Skär upp steken, men se till att den sitter ihop i ena långsidan.
Strimla katrinplommonen, skär äpplet i småbitar och hacka löken.
Klappa in kryddorna och lägg på frukten och löken.
Rulla ihop steken och bind om den med bindgarn.
Krydda även utsidan av steken.
Till skinksteken tog jag lök och äpple och till kalkonen tog jag katrinplommon och äpple men ingen lök.
Se till att få en fin glödbädd i klotgrillen.
Bryn steken runt om och lägg den sedan så långt från glödbädden det går. Se bild nedan.
Kasta på rökspån på glöden och sätt på locket, med ventilen lite öppen, annars dör glöden ut. Nu kommer det ryka rätt rejält, men det är som det ska. Vänd steken då och då tills den har mörk fin färg runt om. Båda mina stekar tog cirka en timme vardera att röka och de fick en mild fin röksmak. Det går säkert bra att göra så här med lamm- eller nötkött också.

Kalkonen är lätt brynt och flyttad så långt det går från glödbädden

Rökutveckling

Snart färdig skinkstek

Skinkstek med tomatsallad

Kalkonfilé med ugnsstekta grönsaker och gräddsås

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Farwuq
2011-06-28 17:48
#1

Mums.

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Anterrabae
2011-06-28 18:53
#2

Å, smarrigt! Tack! Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-06-28 18:56
#3

#2 Har du förslag på några vegetariska saker man skulle kunna prova att göra så här med?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2011-06-28 19:30
#4

Marinerad, fast tofu måste vara toppen. Grönsaker likaså, särskillt typ aubergine, zucchini och andra pumpor.

Kanske till och med skulle kunna vara ett sätt att krydda upp ost, typ halloumi.

För dem som äter skaldjur är ju det ett givet alternativ, fisk likaså.

Annars är det ju kul att röka salt, för att få den där rökta smaken på mat som är svårare att lägga på grillen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-06-28 21:51
#5

Ja Anterrabae hann för mig. Tänkte precis skriva tofu, grönsaker som aubergine, zuccini, pumpa och oliknande. Men något som blir riktigt gott är om man kokar seitan i en halvtimme sedan låta ligga i kylen under natten och röka dagen efter då blir den riktigt god! Skrattande

Sparris och aubergine är perfekt istället för fisk, bara att skala med potatiskalare och skiva, dock bör man pensla på en blandning av salt, vatten och lite citronsyra för att den inte ska bli totalt mörk, man kan även blöta den och doppa i lite mjöl, alternativ majsmjöl eller rismjöl innan.

[Dezederia]
2011-06-29 00:28
#6

Ååååhh va sugen jag blev på det nu Oskyldig Måste testas Tungan ute

Annons:
DesK
2011-06-29 10:46
#7

Tack för bra tips på grönsaker båda två och Halloumi har jag hemma så det kan jag testa snart Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Farwuq
2011-06-29 10:58
#8

Halloumi är gott.

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Mitralis
2011-06-29 14:26
#9

Jag gillar verkligen när maten smakar lite mer rökigt och bbq så jag tackar för den fint illustrerade tråden som får tandvattnet att safta sig Tungan ute



DesK
2011-06-29 15:39
#10

Mitralis vad roligt att du också gillar denna tråd Glad

Jag kan berätta att det rökta smakade mycket bra kallt med bara sallad till också Tungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2011-06-29 16:54
#11

Skulle vilja ha en klotgrill nu så man kan grilla och röka maten. Skäms

MaMaMade
2011-06-29 21:15
#12

Testa en laxfilé…själv använder jag mest enris som jag fuktar innan jag lägger det på kolen.

DesK
2011-07-15 09:57
#13

Vi har nu hunnit göra dels en pestofylld lammstek och en laxsida, båda blev mycket bra Skrattande

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[Aquelegia]
2012-02-05 22:24
#14

Vilken fantastisk idé slipper man ha en extra rökugnSkrattande I år blir det till att sno svärföräldrarnas lilla klotgrill så skall det rökas på, är ju så gottCool

DesK
2012-06-25 08:09
#15

Laxfilé eller annan fisk blir smaskens, vi har köpt sånt där rutnät i teflon att ha under fisk och småsaker på grillen Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2012-06-25 21:47
#16

Här om året fick vi en nonstick"panna" till grillen för just grönsaker och fisk och sånt som lätt faller isär. Den används mycket vill jag lova. Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[yodhe]
2012-07-02 12:42
#17

Tänker att svamp borde funka bra att röka också, till veggisarna..Glad

DesK
2012-07-13 09:53
#18

#17 Ja det går utmärkt, vi har gjort det flera gånger som tillbehör Glad

Igår rökte vi en hel kyckling, den blev mycket god och inte alls torr, vilket ju kan hända när man grillar den på vanligt vis.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Emo
2012-08-02 15:39
#19

Så praktiskt att använda grillen så. Då slipper man skaffa röklåda - om man nu inte har något så användbart innan. Bra information, som följs upp med många Bra inlägg.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

DesK
2012-08-02 16:36
#20

Emo det ger en mild och trevlig röksmak, värt att prova för alla som har en klotgrill! Glad

Bra inlägg är vi nog många som vill önskar oss! Flört

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Emo
2012-08-02 17:05
#21

Vi har röklåda. Vi hade båt i Råå när vi bodde i Bårslöv, men det är en bra idé. Det blev mycker rökt makrill och även mycket annat, men det jag saknar mest är den rökta makrillen.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Farwuq
2012-08-02 17:33
#22

Makrill är gott.

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Chestnut
2012-08-02 17:57
#23

Tänkte ge mig på här i slutet av nästa vecka att röka i klotgrillen men vilket träslag ger godast röksmak tycker ni? Lutar åt att blir kyckling som faller offer eller en skinkstek. Lurar på äppelspån men vet inte ifall alspån ger mera smak kanske?

Med vänliga hälsningar
Chess

DesK
2012-08-02 18:04
#24

Tror att alspån ger mer smak, men varför inte testa en blandning, ifall du har tillgång till både ock. Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Chestnut
2012-08-02 18:08
#25

#24 Har tillgång till alla möjliga träslag som går att hitta i en normal västgöteskog + äpple och ros (som tydligen ska funka också). Glad Gör spånen själv.

Med vänliga hälsningar
Chess

Emo
2012-08-03 07:03
#26

Man kan använda lite en också. Vissa gillar enrisrökta matvaror. Ta lagom.Glad

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Chestnut
2013-05-10 17:52
#27

Idag ska det rökas i grilltunnan! Blir en fläskytterfilé som offras idag 🙂 och kör med färska äppelspån, blev så bra förra året så gör om det.

Med vänliga hälsningar
Chess

Annons:
DesK
2013-05-20 22:36
#28

#27 Det blev säkert bra! 🙂

Nu har jag läst senaste Buffé och de beskriver bland anat detta med rökgrillning! 🙂 Verkar som att Andreas Viestad och jag var lite före! 😉

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: