De fyra årstiderna

Låt maten ta tid, 2!

2005-11-11 21:29 #0 av: Anne

Vad kan vara godare än en klassisk löksoppa? Den här tar sin lilla tid att laga - räkna med uppåt två timmar - men det är garanterat mödan värt.

Text och foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Vad kan vara godare än en klassisk löksoppa? Den här är baserad på ett recept i Julia Childs klassiska bok: ”Mastering the Art of French Cooking”. Det går bra att utesluta grädden – den är inte med i originalet, men jag tycker att den ger en rundare och mjukare smak. Det här är en soppa med otroligt hög och ren smak, den är fantastiskt god! Gör sig bra såväl på egen hand som med ett gott bröd. Det går förstås även att gratinera den om man är på det humöret.

Klassisk löksoppa

2 stora portioner

 

3 stora gula lökar, tunt skivade
2 msk smör
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker
3 msk mjöl
1 liter kokande vatten
2 buljongtärningar
1,5 dl vitt vin
½ dl konjak
1 dl matlagningsgrädde

Smält smöret och oljan i en stor gryta. Låt löken koka på svag värme under lock i 15 minuter. Ta av locket, höj värmen till medel. Salta och strö över en nypa socker, rör om. Låt löken karamellisera i 30 minuter, rör om var femte minut. Det får absolut inte brännas.

Strö över mjölet, och rör ordentligt i 2-3 minuter. Tillsätt vinet, vattnet och buljongen. Sätt på locket halvvägs, och småkoka på mellanvärme i 30 minuter. Rör om då och då.

Tillsätt grädde och konjak precis före servering.

 

 

Relaterade länkar

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2005-11-11
Anmäl
2005-11-16 23:56 #1 av: Pelle

Gud vad sugen jag blev!!! Nu blir det soppa imorgon, med en liten gratinerad macka som floater.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.